På jakt etter hvitt gull i Breheimen

Pudderet i Sogn er verdenskjent. På Sota Sæter, på kanten av vill vestlandsnatur, faller mye av den samme snøen ned.
Pudderet i Sogn er verdenskjent. På Sota Sæter, på kanten av vill vestlandsnatur, faller mye av den samme snøen ned. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Bestyrer på Sota Sæter, Ove Lilleengen, tar oss med på en rundtur i Breheimen for å vise fram skjulte skiperler i sin egen bakgård. 

I et år der Østlandet har skreket etter snø har Ove Lilleengen på Sota Sæter hatt sin fulle hyre med å måke veien og holde den åpen for turistene. Hjemmehørende i Skjåk, Norges tørreste kommune, er det lite som skal tilsier at Sota Sæter skal få daglig påfyll fra oven. Men hytta ligger tett på kommunegrensen til Luster som har mer nedbør enn snittet blant norske kommuner. Så når vestlandsværet slår inn, og da særlig nordvesten, fører det til solide snødump lengst vest i Ottadalen. 

Tidlig på sesongen byr området rundt Sota Sæter på fantastisk skogskjøring, mens det senere på sesongen ofte er Tverrådalskyrkja som er trekkplasteret for folk som reiser til Sota Sæter. Med sine 2088 moh. er Tverrådalskyrkja majestetisk og luftig, med fantastisk utsikt og lang nedkjøring. Men at gjestene nå oppsøker stadig flere destinasjoner i området gjør skjåkværen Lilleengen varm om hjertet. 

– Det er veldig kjekt å se at stadig flere ser at Breheimen har flere dimensjoner til skikjøringen. Her får man en fullgod sesong fra skogskjøring gjerne allerede fra januar av, til de mer luftige turene til Tverrådalskyrkja og Tundradalskyrkja som ofte har har bra skiføre til langt ut i april/mai, forteller Lilleengen. 

Se turforslagene her: 

1. Kollungen

Ti minutter med bil fra Sota. Fra veien beveger man seg rolig oppover mot Kollungsætra, som er et gammelt sæterområdet. Defra er det ikke lange turen før man er i et fint, kjørbart terreng. Om man har bra lys kan man gå høyere opp på snaufjellet, men tidlig i sesongen brukes området mest til skogskjøring. Dette området byr på en fin, åpen furuskog og har et kupert og artig terreng. Her er det lett å tilpasse skikjøringen til ulike nivå. 

Området rundt Kollungsætra byr på spennende skogskjøring i en åpen og fin furuskog.
Området rundt Kollungsætra byr på spennende skogskjøring i en åpen og fin furuskog. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

2. Rundhaugen

Man starter ved bommen ved Sotvegen. Derfra følger man en gammel skogsvei til man ser en åpning i skogen over. Herfra følger man skogen opp til man når snaufjellet oppe ved Nordråkhøe. Derfra setter man kursen videre til Rundhaugen, som byr på en flott nedkjøring. Her får du åpen skogskjøring i et snilt terreng i den øvre delen, og litt tettere skog nederst.

Fin og åpen Furuskog byr på gode forhold for mørkekjøring.
Fin og åpen Furuskog byr på gode forhold for mørkekjøring. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

3. Veslfjell ved Nysætra

Veslfjellet over Nysætra finner man i en av nabodalene til Sota Sæter. Fra Bismo kjører man i retning Strynefjellet og finner Nysætra noen minutter forbi Billingen. Innkjøringen er ved to busslommer. Bak Nysætra ser man en bred og stor åpning i skogen som man følger opp. Over skogen så trekker man litt øst så man ungår det bratteste terrenget. Man kjører ned igjen samme vei som man gikk opp. Her finner du morro skiterreng både over og i skogen. Ypperlig terreng for nybegynnere. 

Området ved Nysætra er åpent og fint, og perfekt for nybegynnere.
Området ved Nysætra er åpent og fint, og perfekt for nybegynnere. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

4. Sotfly

Her starter man rett fra hytta og legger kursen sørover veien til man kommer til skiltet som peker mot Nørstedalssæter. Der går man rett inn i skogen holder seg mellom Sotgrovi og Sota/Veslsota der det er åpen passasje følger passasjen helt opp. I starten vil skogen være tetter før det åpner seg mer opp jo høyere man kommer. Når man er kommet over skogen følger man ruta som går til Illvatnet, og går til man er vel oppe på flya. Man kjører samme vei ned igjen. Skogskjøringa er i et variert og kupert terrenget, men er relativt lettkjørt.

Nedkjøringen fra Sotfly byr på et variert og kupert terreng. Her starter turen fra hyttedøra.
Nedkjøringen fra Sotfly byr på et variert og kupert terreng. Her starter turen fra hyttedøra. Foto: Eivind Haugstad Kleiven