Nå vil «alle» til Breheimen

Topptur ved Sota Sæter.
Topptur ved Sota Sæter. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Da Sota Sæter startet med «Pudderfest i Breheimen» for to år siden kom det tre personer. Nå har vinden snudd i Breheimen og folk står på venteliste. Nå setter Sota Sæter opp ekstra turer for å ta unna etterspørselen.

– Det er store kontraster til den første sesongen da vi tok over som bestyrere på Sota Sæter. Da hadde vi med oss tre stykker på tur. Nå er det utsolgt og vi har mange på venteliste. Heldigvis har vi fått satt opp flere helger, forteller Ove Lilleengen som driver Sota Sæter sammen med sin kone Silje. 

Lilleengen, som er født og oppvokst i Skjåk, gleder seg stort over interessen toppturfolket har vist for bygden vest i Ottadalen. 

– Skjåk har lenge vært en transportetappe mellom flere store turistdestinasjoner. For oss som bor her har det vært et lite tankekors, men det hjelper vist å snakke på inn og utpust om hvilke kvaliteter området har. Nå begynner folk å få litt øynene opp for hvilke kvaliteter som er her. For meg som er herfra er det ekstra artig å se at folk begynner å legge merke til området. 

Der øst møter vest

Breheimen ligger i et værskifte mellom øst og vest, med Jostedalsbreen like ved som virker som et trekkplaster på snø. Skjåk er Norges tørreste kommune, men grenser til Luster som har mer nedbør enn snittet blant norske kommuner. Så når vestlandsværet slår inn, og da særlig nordvesten, fører det til solide snødump lengst vest i Ottadalen. 

– Frå vi var små har vi fått høre fra fjellfolk som er i området at dette er en fantastisk plass fordi det er sånne snøforhold som det faktisk er her. Så vi har nok et mer positivt forhold til nordvesten enn det mange andre har, sier Lilleengen med et smil.  

Skiglede

Ikke uventet er det Tverrådalskyrkja som ofte er trekkplasteret for folk som reiser til Sota Sæter. Med sine 2088 moh. er Tverrådalskyrkja majestetisk og luftig, med fantastisk utsikt og lang nedkjøring. Men at gjestene nå oppsøker stadig flere destinasjoner i området gjør skjåkværen Lilleengen varm om hjertet. 

– Den første delen av sesongen er det mye skogskjøring, og det veldig kjekt å se at det er noe som slår an hos gjestene våre. Vi er heldige som har kombinasjonen av mye fin snø og lokale guider som vet å oppsøke de beste områdene hele tiden. Fokuset vårt har først og fremst skiglede og der tror jeg vi har truffet bra. Området er en skattekiste av fine turmuligheter vinterstid, sier han.

Men det er ikke til å stikke under stol at Tverrådalskyrkja, som hviler i horisonten fra hytteveggen på Sota Sæter, er hovedattraksjonen. 

– Det skader ikke at Tverrådalskyrkja er nærmeste nabo. Når Tverrådalskyrkja-turene starter senere på året kan man få med seg tre 2000-meterstopper på en tur. Vi guider folk opp til Tverrådalskyrkja der du får panoramautsikt rett inn i Hurrungane og store deler av Vestlandet. Det er en av de viktigste toppene i Breheimen. Det er en luftig og krevende tur, men det er ikke mange som angrer på at det har gått den. 

Foto: Eivind Haugstad Kleiven