Til våren kan du overnatte på Breivoll Gård

Sovehusets konstruksjon består av materialer fra to gamle tømmerhus fra Gausdal som er blitt laftet opp på nytt.
Sovehusets konstruksjon består av materialer fra to gamle tømmerhus fra Gausdal som er blitt laftet opp på nytt. Foto: Stian Opsahl

Det jobbes i disse dager for fullt med å ferdigstille det nye sovehuset på Breivoll Gård. 

– Jeg er veldig begeistret for dette. Det blir veldig gøy å kunne presentere et bygg med så mye gjenbruk og frivillig innsats, sier Thomas With som er arkitekt i DNT Oslo og Omegn. 

Den frivillige innsatsen With snakker om er det vakre sammensuriet av frivilliggrupper som er i aksjon på ulike prosjekter på Breivoll Gård. 

– For utenforstående kan det sikkert framstå som en maurtue med Breivolls venner, Breivolls egen dugnadsgruppe og frivilliggjengen på Skar som alle er involvert i de ulike prosjektene. Vi har mange ulike prosjekter på gang med planlagt ferdigstillelse i første halvdel av 2022, forteller With. 

Kajakkanlegg, gapahuk, sovehus og «Begeistringens hus»

I løpet av 2021 har gjengen på Breivoll Gård jobbet parallelt med fire store prosjekter. I sommer sto det nye kajakkanlegget klart. Kajakkanlegget som ligger på en flytebrygge har både naust og takterrasse. Naustet er på 50 kvadratmeter og huser kajakker, utedusj, tørkerom for kajakkutstyr og vannposter for spyling. Bare noen måneder sener åpnet de to nye gapahuker som er tilgjengelig for alle med universell utforming. Gapahukene er satt opp i samarbeid mellom Skar-gjengen og dugnadsgruppa på Breivoll. 

Parallelt har det blitt jobbet med «Begeistringens hus», der elever fra Vestby Videregående Skole er med på arbeidet. Begeistringens hus skal være en møteplass for lokalbefolkningen og vil bli et lokale som kan leies av ulike lag og foreninger. 

Og nå er også taket på det nye sovehuset tett. Etter planene skal losji-bygget stå ferdig til påsken. Sovehusets konstruksjon består av materialer fra to gamle tømmerhus fra Gausdal som er blitt laftet opp på nytt – også her har frivillige vært svært delaktig i prosessen. 

Det nye sovehuset er budsjettert til tolv millioner og blir satt opp som en erstatning for låven som ble revet for noen år siden. Men selv om bruksnytten vil være en annen vil man beholde det arkitektoniske preget. På den måten får tunet tilbake den veggen som har manglet noen år.

– Det er veldig mye skaperglede her ute og det er veldig gøy å nå kunne begynne å se resultatet av det. Etter min mening blir dette kanskje den mest verdifulle friluftsarenaen vi har rundt Oslofjorden. Det bor to millioner mennesker i Oslo-regionen som lett kan komme seg til Breivoll. I et bærekraftperspektiv er dette veldig viktig, sier With.

Komplett tilbud

Roy-Erik Sund er bygningsansvarlig for bynære hytter og arenaer i DNT Oslo og Omegn. Når det nye sovehuset står ferdig mener han at Breivoll har fått en ekstra dimensjon. 

– Nå får man et fullverdig overnattingstilbud på Breivoll Gård. Det vil bli 28 sengeplasser fordelt på åtte soverom. I tillegg er det tilrettelagt for hengekøyer i låve-delen av sovehuset. Vi er veldig fornøyde med hvordan dette er blitt løst, sier Sund. 

Til tross for en rivende utvikling de siste årene har ikke gjengen tilknyttet Breivoll planer om å hvile på laurbærene. Det er ønsker om å bygge ut et nytt kjøkken med bedre fryse- og kjølekapasitet i tilknytning til Drengestua og man har ambisjoner om å etablere tretopphytter på sikt. 

– Breivoll har en fantastisk beliggenhet. Det er en veldig fin tomt å utvikle og mulighetene er mange, sier Sund. 

Taket er nå tett på sovehuset og man skal begynne på det innvendige arbeidet.
Taket er nå tett på sovehuset og man skal begynne på det innvendige arbeidet. Foto: Roy-Erik Sund