Jubler for gjenåpning

Bestyrer Ove Lilleengen og Magnus Lilleengen klargjør middagen.
Bestyrer Ove Lilleengen og Magnus Lilleengen klargjør middagen. Foto: Jasemin Folvik

Endelig kan hyttene åpne dørene uten å måtte tenke på avstandskrav og turer arrangeres uten deltakerbegrensninger. 

Smitteverntiltak og regler har lenge begrenset deltakerantallet på DNT-turer og aktiviteter. Nå som samfunnet åpner igjen vil det igjen være mulig å være med på fellestur eller kurs uten å tenke på avstandskravet.  

Nå er det ingen restriksjoner og smitteverntiltak utover det å holde seg hjemme om man er syk og ha god håndhygiene. 

– Nå planlegger vi for fullt hvordan vi skal fylle vintersesongen på en god måte. Vi setter opp organiserte vinterturer der vi endelig slipper å tenke på deltakerbegrensninger, vi planlegger aktiviteter på mange av våre hytter der avstandskravet omsider opphører. Det har vært en utfordrende tid og nå ser vi virkelig frem til vinteren, forteller daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg. 

Han erkjenner at pandemien har vært en stor utfordring for foreningen, men kan røpe at medlemmene har mye å glede seg til i tiden som kommer. 

– DNT Oslo og Omegn er en forening som hvert år skaper enormt med friluftsaktiviteter og tilrettelegger for friluftsopplevelser for flere tusener hvert år. Det har vært vondt for oss å måtte begrense tilbudet i så stor grad, men heldigvis har mye av infrastrukturen som vi har bygget opp ligget tilgjengelig for allmenheten, sier han og legger til: 

– Vi har imidlertid kommet oss gjennom vanskelighetene og interessen for friluftsliv er minst like stor som den var før koronaen. Nå jobber vi for fullt for å bringe ut alle de flotte aktivitetene vi har og gjøre klar alle våre hytter og anlegg for full utnyttelse i 2022. Vi har også brukt koronatiden til å utvikle tilbudet. Fremover har vi ambisiøse planer om å gjøre et betydelig utvikling- og vedlikeholdsløft på mange av våre hytter. Medlemmene vil i årene som kommer oppleve at koronaen ikke har klart å ta knekken på vår iver etter å utvikle og skape spennende friluftsopplevelser.

Les også: Besøk en betjent hytte i høstferien

Han ønsker å rette en ekstra stort takk til alle de frivillige som har stått på i den vanskelige tiden.

– Koronatiden har vært svært krevende for mange av oss i DNT Oslo og Omegn. Det har derfor vært ekstra gledelig og rørende å oppleve hvordan enkeltpersoner, frivillige, bestyrere, tilsynspersoner og flere har stått på for å sikre at vi har klart å skape det beste tilbudet som mulig i den krevende situasjonen som vi stod i. Vi ville nok ikke klart å åpne mye av tilbudet i koronatiden uten den betydelige støtten vi har fått fra blant annet de frivillige, slår Hoff Wikborg fast.

Selvbetjente hytter på fjellet

Når det gjelder de selvbetjente hyttene på fjellet, vil det fortsatt bli mulighet for booking, samt at det vil bli en del senger som er ledige for drop-in. Det blir også anledning til dagsbesøk.

Systemet vil bli endret etter hvert, og akkurat nå er det viktig å ta hensyn til at de som har booket, har førsterett til seng.

De fleste selvbetjente hyttene til DNT Oslo og Omegn stenger 15. oktober, bortsett fra de i Rondane, samt Brebua som åpner når Finse stenger og Fehytta ved Liomseter som åpner fra 1.11.

Betjente hytter på fjellet

Det blir igjen mulig med drop-in, men muligheten for å booke vil bli videreført.

Ubetjente hytter i Marka

Det er mange som allerede har bestilt markahytte for høsten, og booking av hele hytta videreføres derfor ut 2021.

Flere anlegg har fått seg en betydelig ansiktsløft gjennom pandemien og enda flere vedlikeholdsprosjekt er planlagt i tiden som kommer.
Flere anlegg har fått seg en betydelig ansiktsløft gjennom pandemien og enda flere vedlikeholdsprosjekt er planlagt i tiden som kommer. Foto: Morten Noremsaune

– Det er nesten så vi må klype oss i armen

I aktivitetsavdelingen gleder de seg over å endelig få slippe å følge regjeringens pressekonferanser og oppdateringer av smittevernsprotokoller.

– Det er veldig deilig både for oss og deltakerne å ikke måtte forholde oss slavisk til smittevernsprotokollene lengre. Det har vært krevende nettopp fordi vi har et stort tilbud som er basert på at alle skal få være med og det skal være enkelt for deltakerne å bare møte opp. Det blir utrolig deilig å åpne opp igjen, det er nesten så vi må klype oss i armen og spørre oss om det er sant, forteller Hanne Tretterud Lund som er teamleder for Nærfriluftsliv. 

– Medlemmene er kjempefornøyd med å komme tilbake. Noen har vært med hele veien, men det har blitt et litt redusert tilbud. Nå ser vi at mange strømmer tilbake. Folk er utrolig klare for å ta tilbake tilbudet sånn som det var før pandemien, sier Tretterud Lund og legger til at Nærturgruppene, Turbussen og Friluftstrimmen kommer til å gå tilbake til sin vante form.

Hoppende glad: Friluftstrimmen, Turbussen og nærturgruppene går endelig tilbake til sin vante form.
Hoppende glad: Friluftstrimmen, Turbussen og nærturgruppene går endelig tilbake til sin vante form. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Hverdagen blir lettere

På de betjente hyttene er det nå flere kilo som letter fra skuldrene til bestyrerkorpset. Å drifte en betjent turisthytte er ikke noen strømlinjeformet 8 til 4-jobb. Legger man uvissheten om sykdomsutbrudd oppå det igjen, blir det heller krevende. Nå ser bestyrerne fram mot en vintersesong uten de mest inngripende tiltakene. 

– Den siste tiden har vært krevende som alt annet her i samfunnet. Det verste å håndtere har vært frykten og nervøsiteten for at noe skal oppstå blant gjester eller i betjeningen. Jeg merker jo at man ser seg hardt over skulderen hver gang noen hoster. Det skal bli veldig godt med en gjenåpning, sier Marius Haugaløkken som er bestyrer på Gjendesheim. 

På Gjendesheim feirer de gjenåpningen med å tilby tidenes høstferie-opplegg. Der blir det full rulle med turboteamet til Barnas Turlagvilt-camp med Jutulskinn og ikke minst høstferie-eventyr i regi av tindeveileder Sondre Kvambekk. 

– Vilt-campen passer for de som ikke bare vil gå på tur, men også prøve håndarbeid ved Gjendes bredder. Vi har høstferie-eventyr for ungdom der den eminente tindeveilederen Sondre Kvambekk tar gjestene med på alt fra kanoturer på Gjende til spennende toppturer. Og så får vi besøk av turboteamet til Barnas Turlag som finner på mye moro for de yngste, så i år har vi noe for alle og enhver. Men vi har også god plass til de som bare vil komme og nyte noen rolige dager i fjellet, sier bestyrer på Gjendesheim, Marius Haugaløkken. 

Bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim
Bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim Foto: Kristoffer Maele Thuestad, Kristoffer Mæle Thuestad

Avdelingsleder for eiendom, natur og infrastruktur, Jan Erik Reiten, er lettet for at restriksjonene omsider lettes. 

– Nå kan vi endelig ønske folk hjertelig velkommen igjen. Det føles innmari godt å kunne si det. Vi ønsker jo primært folk til fjells, og det har til tider føltes veldig meningsløst å jobbe for det motsatte. Nå som alle regler forsvinner blir det anledning for dagsbesøk og drop-in på selvbetjeningshytter i fjellet. Vi ser fram til en normal vintersesong der folk slipper å forhold seg til et redusert tilbud. God tur og velkommen tilbake til det gode, gamle DNT-tilbudet, sier Reiten.