100 tips til høstferieaktiviteter i Oslo

Marka lokker!
Marka lokker! Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Høsten er i anmarsj. Dette er en fantastisk årstid ute! I Oslo har du mange muligheter til å komme deg ut. Bli med oss på tur og aktiviteter. Om du ønsker å gå tur på egenhånd, har vi over 50 turforslag og mange hytter du kan velge mellom.  Alle tipsene finner du i denne artikkelen:

Barnas Turlag-turer

Høstferiedag på Søndre Aas Gård, Holmlia. Bli med og hils på hestene, sauene, grisene, hønene, hanene, kattene, kaninene og den flotte påfuglen! Det blir også en liten tur med turleder på beiteområdene. I lunsjen tenner vi bål ved gapahuken. Passer for barn fra 2-8 år i følge med besteforeldre. 5. oktober. Kun 2 plasser igjen pr. 30. september.

 (Høstferiedag med Snekker Andersen på Skar Leir er nå fullbooket.)

Høstferietur med turbingo i blåløypa, Lørenskog. Passer for voksne, barn og seniorer. Begrenset antall plasser. Påmeldingsfrist 8.10.ø Arrangør: Lørenskog Turlag.

Foto: DNT Oslo og Omegn

Besøk våre betjente hytter i Marka og ved sjøen

Kobberhaughytta, Breivoll Gård og Sæteren Gård har åpent hele eller deler av høstferien. Velkommen på dagstur eller på overnatting!

Kobberhaughytta

I høstferien er kafeen åpen onsdag til med søndag, kl. 11:00 - 16:00.  I kaféen kan du kjøpe ferske kanelboller og nystekte vafler etter bestemors oppskrift. Slukk tørsten med en kald brus, god lokal eplemost fra Ringi gård eller varm deg på en rykende kakao med krem. 

Overnatting inne

Hvis du ønsker å overnatte i høstferien, må du være rask med bestillingen! Det er noe ledig fredag i uke 39 og torsdag i uke 40. Booking

Uteovernatting 

Er du litt hardhaus og vant til å sove ute? Da kan du velge mellom tretelt, gapahuk og lavvo.  Alle er ferdig satt opp, og alt du behøver å ta med deg er liggeunderlag og sovepose. Nå på denne tiden av året må du ha med deg klær/sovepose/pledd som gjør at du holder varmen en kjølig natt.

Tretelt er blitt skikkelig populært Dette er telt med solid bunn som er spent opp mellom tre trær. Usikker på hvordan du skal komme deg oppi treteltet? Du får låne stige. Treteltene blir tatt ned uka etter høstferien. 
Husk å forhåndsbooke.

Kontaktinfo: kobberhaughytta@dnt.no og tlf 40 60 30 87 onsdag - søndag kl. 09 - 19. Les mer om Kobberhaughytta

Breivoll Gård

Gårdskaféen på Breivoll er åpen i høstferien:

 • tirsdag og torsdag 11 - 16
 • lørdag og søndag 11-17 

​​​​​​​Du finner Gårdskafeen i det hvite koselige huset på tunet. På menyen står alltid fersk bakst, blant annet de berømte skillingsbollene, samt pai, baguette, toast og vafler. Les mer om Gårdskaféen

Leie kajakk - høsttur på fjorden

Kajakkanlegget, som var nytt i sommer, er  i full drift og gjør det enkelt å leie kajakk. Bestill på nett og hent ut kajakken i kajakkanlegget, helt selvbetjent! Du kan også velge drop-in, altså komme i kafeens åpningstid og leie kajakk. Såpass sent på høsten pleier det å være ledige kajakker.  Les mer om kajakkutleie på Breivoll

Ny natursti

Flott aktivitet for barnefamilier! Ta dere et skjem i den røde postkassen på Stabburet - og ikke se på svarene som også står på Stabburet, før dere er tilbake. 

Kulturstien

passer kanskje best for ungdom og voksne.

Booke bålpanne og mat

På Breivoll Gård kan både familier og bedrifter booke bålpanne og mat - for en trivelig stund på gården. Les mer.

Overnatte på Breivoll
I dag er det overnattingsmulighet i den lille ubetjente hytta Skarbua og i lavvoer. Sistnevnte har benker å sitte på, strøm og stikk-kontakt for lading – og kan leies for en natt eller en dag. På lavvo-ovnen kan du fyre med ved slik at det blir godt og varmt og du kan tilberede mat på den. Inntil 6 personer i hver lavvo. Ellers gleder vi oss til sovelåven blir ferdig - du kan følge fremdriften når du er på gården. Les mer og bestill 

Kontaktinfo: breivoll@dnt.no  -  tlf. 22 82 29 49

Det nye kajakkanlegget på Breivoll Gård
Det nye kajakkanlegget på Breivoll Gård Foto: Jostein Langslet

Sæteren Gård i Bærum

All servering og det betjente aktivitetstilbudet er dessverre stengt fra i dag onsdag 29. september og til og med søndag 3. oktober.

Mandag 4. oktober åpner Sæteren Gård igjen og da er Gårdskafeen åpen:

 • mandag 4.til fredag 8. oktober kl 11 - 15
 • lørdag 9. og søndag 10. oktober kl. 11 - 16

Her tilbys ovnsferske kanelsnurrer, panini, toast og skikkelige vafler! Kafeen finner du på låven. 

Klatring og hopping i klatretårnet

Hver søndag kl. 11 - 15, bortsett fra 3. oktober, er klatretårnet åpent for hopping og klatring. Skikkelig kult! Aldersgrense er 7 år og prisen kr. 155,- for en time.

Hele området er åpent

Området på Sætere Gård er stort, og alle er velkomne til å bruke det. Bålplassene er tilgjengelige, hinderløypa, labyrinten og utkikkstårnet er åpne. La barna more seg, og etterpå er dere velkomne innom kafeen!

Overnatting:

På Sæteren er det flere overnattingsmuligheter. Det er fremdeles noe ledig i høstferien på de små, koselige ubetjente hyttene på Sæteren Gård: 

Eller velg lavvo eller gapahuk. Gapahuken i Solskinnslia består i virkligheten av tre enheter: Selve gapahuken, en liten hytte og et uthus. Som leietager disponerer du alle tre enhetene. Gapahuken er stor og flott med soveplass til 20 personer. Her er det også god sitteplass under tak hvis været ikke skulle være det beste. Foran gapahuken er det en stor bålplass med benker rundt.

Kontakinfo: seterengard@dnt.no  Tlf. 995 31 153 / 919 16 501

Kajakk og padleaktiviteter

Utover høsten, også i høstferieuken, arrangerer vi en rekke ulike aktiviteter på vann. Som kajakkurs fra Sørenga, mandagspadling fra Sørenga, tirsdagspadling fra Breivoll, overnattingstur til Gressholmen fra Bjørnsvika, med mer! 

Les mer og meld deg på: Kajakkturer med DNT Oslo og Omegn i høstferien
Les mer og meld deg på: Kajakk-kurs med DNT Oslo o Omegn i høstferien 

Det er også mulig å leie kajakk både på Sørenga, Breivoll Gård og Bjørnsvika i Sandvika. Leie kajakk 

Les også artikkelen Kajakk om høsten - slik gjør du det

Tips til turer og kurs på sjøen i høstferien: 

Mandagspadling fra Sørenga
Dato: 4. oktober.
8 ledige plasser pr. 27. sept.

Les mer og meld deg på

Kajakk introkurs i Oslofjorden
Dato:
6. oktober.
6 ledige plasser pr. 27. sept.

Les mer og meld deg på

Overnattingstur til Gressholmen fra Bjørnsvika i Sandvika
Dato:
9 . 10. oktober

Les mer og meld deg på 

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Ta en overnatting på en markahytte!

Tretten ubetjente DNT-hytter er ledige fire eller flere dager i tidsrommet 1. - 10. oktober, for det meste på ukedager. Book deg et høsteventyr i Marka! Benytt anledningen nå som du og dine får hele hytta for dere selv. På turen inn ser dere at høstens fargepalett er på veg, vel fremme tenner dere opp i ovnen og lager et godt måltid av ingrediensene dere har pakket med. Når mørket faller på tenner dere stearinlys og kanskje går dere på oppdagelsesferd rundt hytta med hodelykter - sammen med barna. God hyttetur!

Her finner du de tretten ubetjente markahyttene med lenke til booking og informasjon.

Bestilling av markahyttene:

 • Hytta må forhåndsbestilles. 
 • Hele hytta reserveres ved bestilling. 
 • Hytta bookes pr. døgn og det er en fastpris for hytta.  

Turer og arrangementer med turleder i nærmiljøet:

HURRA - nå dropper vi påmelding på turene og arrangementene som ikke hadde påmelding før pandemien kom! Fra og med høstferien er det bare å møte opp. Dette gjelder Turbussen, Friluftstrimmen, turene med Seniorgruppa (bortsett fra turen til Kobberhaughytta 21. november), trilleturene og Nærturene/Aktiv i 100.

Når du klikker deg inn på den enkelte aktiviteten, ser du om den har påmelding eller ikke.  Dersom det fremdeles er en påmeldingsknapp, gjør det ingenting om du melder deg på, selv om påmeldingsknappen fjernes før turen starter. NB: Det kan hende at noen av de lokale turlagene beholder påmelding.

Aktivitetene som hadde påmelding før pandemien, vil fortsatt ha det nå. 

Velkommen med på søndagstur i Marka

Søndag 3. oktober:

Søndag 10. oktober:

Foto: Arash Nejad/Nyebilder.no

Nærturer / Aktiv i 100

Er du hjemme på dagtid, ønsker vi deg velkommen med på tur i nærmiljøet. Turene er enkle, gratis og går på stier og turveier i nærheten av der folk bor, i Oslo og i de lokale turlagene sine områder. Fra 4. til 8. oktober. 

Velg blant 10 Nærturer/Aktiv i 100

For seniorer

Friluftstrimmen i Oslos parker arranageres 5 ganger i løpet av høstferien. I Torshovparken, Haugerudparken, Tøyenparken, Frognerparken og i Jordalparken. Arrangør DNT Oslo og Omegn. 

Turmål Kloppa 4. oktober. Arrangør Norddre Follo Turlag. 

Seniortur Askim Turbussen 5. / 6.  oktober.  Arrangør DNT Oslo og Omegn. 

Turmål Holstadmarka Nord 6. oktober. Arrangør Nordre Follo Turlag.

Noen av søndagsturene passer også for seniorer. Se lenger opp i artikkelen.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Trilletur

Andre turer med turleder

Ved Bøvelstad.
Ved Bøvelstad. Foto: Marius Dalseg Sætre

Kajakkutleie på Friluftshuset på Sørenga

Har du lyst til å utforske øylandskapet i Oslofjorden på kajakktur i egen regi? Du som er over 16 år og har NPF våttkort kan benytte deg av DNT Oslo og Omegns kajakkutleie fra Friluftshuset på Sørenga og Breivoll Gård. 

Reserver kajakk på nett

Drop-in leie

Er du mer spontan har Friluftshuset også et antall tilgjengelige kajakker som kan leies ved drop-in fra tursenteret. Åpningstidene finner du her.

Når kan du leie?

​​​​Du henter ut kajakken i Friluftshusets åpningstider. På morgenen i helgedagene har vi mange kursdeltakere som skal ut av kajakklageret og derfor anbefaler vi at du leier kajakk fra kl 11 og utover.

Vinterpadling 1. oktober -1.mai

Det er mulig å leie kajakk hele året fra Sørenga.

 • I vinterhalvåret må man være to personer som padler sammen, hvor minst én har våttkort.
 • Du må bruke våtdrakt eller liknende​​​​​​​. Vi låner ut våtdrakter gratis i vinterhalvåret, fra 1. oktober til 1. mai, i tillegg til standard kajakkutstyr. Bruk gjerne egen våtdrakt dersom du har, av hensyn til smittevern. Vi har et begrenset antall våtdrakter og opplever stor etterspørsel på solskinnsdager. 
 • Å padle i skumring/mørket krever mer erfaring, og du må bruke lys slik at du er godt synlig på vannet fra alle kanter.

Utforsk Oslomarka - vi har over 50 turforslag klare til deg! 

For deg som ønsker å utforske Marka på egenhånd, har vi samlet en mengde turtips fordelt på de forskjellige områdene i Oslomarka, slik at det skal bli lettere å velge en tur du kanskje ikke har gått før. 

Hva med å utforske en av Markas mange topper? Sjekk ut våre 9 tips til toppturer i marka

Eller kanskje du ønsker å gå langs Oslofjorden? Da kan vi anbefale å lese våre tips til Turer langs sjø og kyst

Anbefalte høstturer:

Nordmarka:

Østmarka

Vestmarka

Romeriksåsene

Lillomarka

Dra innom Tursenteret i Storgata 3

Nå i uke 39, uken før høstferien, har Tursentrene medlemsdager med dobbel medlemsrabatt - 30% - på de fleste varer. Les om medlemsdagene.

Få hjelp til turplanlegging, turtips og medlemspriser på friluftsutstyr! Tursenteret tilbyr både friluftsutstyr og god turveiledning. I butikken tipser de og viser frem både DNT hytter, stier og ruter og turområder.

Her finner du et landsdekkende utvalg av diverse kart, bøker og oppslagsverk om friluftsliv, samt DNT nøkkelen. På Tursenteret kan du skaffe deg alt du trenger til turen i marka og komplett fjellbekledning inklusive sekk og annet utstyr til fjellturen, enten du skal på tur i sommerhalvåret eller om vinteren. 

Åpningstider:

 • Alle dager 10 - 17, torsdag 10 - 18, lørdag 11 - 16.
Foto: Jasemin Folvik

Mer interessert i sjø og kajakk? Besøk Tursenteret i Friluftshuset på Sørenga

Her får du også hjelp til turplanlegging, turtips og medlemspriser på friluftsutstyr. Men utvalget av kart, turbekledning- og utstyr er mer rettet mot kajakk og sjø.

Åpningstider:

 • Mandag 10 - 17, tirsdag 10 - 19, onsdag til søndag 10 - 17. 
Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Utforsk Oslomarka med SjekkUT

Vi har laget SjekkUT-lister med turmål og hytter for hvert turområde. Listen ble laget i sammenheng med Kom deg ut-dagen, men alle som ønsker det, kan melde seg på listen. 
Du kan samle en eller flere av turmålene og kanskje klarer du å fullføre i løpet av de nærmeste ukene!
Slik kommer du i gang med SjekkUt-listene

Hvis du melder deg på en liste og fullfører den i løpet av 31. oktober er du med i trekningen av en flott DNT-lue.

Lister med turmål og hytter: 

Bruk SjekkUT til å oppdage nye hytter som Sinnerdammen på Krokskogen
Bruk SjekkUT til å oppdage nye hytter som Sinnerdammen på Krokskogen Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Ta turen ut marka i høst!
Ta turen ut marka i høst! Foto: Marius Dalseg Sætre