Ny hytte åpnet i Langsua

Mandag ble selvbetjeningshytte Storeskag åpnet.

Hyttenettverket i Langsua ble mandag styrket med en ny selvbetjeningshytte. Storeskag er et kjent navn for mange DNT-medlemmer og DNT Oslo og Omegn leide naboseteren fram til 2012. Siden har Turistforeningen vært på søk etter en annen seter å leie eller en tomt hvor vi kunne bygge, og i vår fikk vi gladmeldingen.

– Vi har sett på flere aktuelle hytter og tomter i området uten at det ble noe av. Men i vår ble vi kontaktet av eieren av Storeskag som lurte på om vi ville leie seteren – og det var et tilbud vi ikke kunne si nei til, forteller eiendomssjef i DNT Oslo og Omegn, Jan Erik Reiten

– Seteren var i så god stand at vi nesten bare har trengt å innrede med flere senger og få på plass standard DNT-utsmykningen før vi kunne åpne den som selvbetjeningskvarter, sier Reiten.

Partene har blitt enige om en ti års leieavtale, men Reiten håper å få til et lengre leieforhold slik at man kan se på muligheten for å omgjøre fjøset til en sikringsbu med sengeplasser.

Viktig del av hyttenettverket

Reiten understreker at Storeskag blir et viktig supplement til hyttenettverket i Langsua.

– Vi åpnet Fehytta ved Liomseter i fjor sommer og nå som Storeskag også er på plass er tilbudet i Langsua blitt mye bedre. Dette gjør at det blir en mye lettere tilgang til Langsua fra Valdres, så vi er veldig takknemlige for at grunneieren tenkte på oss når anledningen bydde seg.

Og at det er mer stas med nye hytter enn gamle setershus vil ikke Reiten høre snakk om.

– Det er fint med nye hytter, men gamle setershus har en helt egen sjarm. Så på mange måter er det like artig å sette i stand gamle setershus som å bygge nytt.

Undervurdert fjellområde

En annen som er strålende fornøyd med åpningen av Storeskag er turveileder Espen Opaker Moreite.

– Jeg håper dette bidrar til at Langsua blir brukt mer året rundt, ettersom det er et fjellområder med helårsåpne selvbetjeningshytter, sier Moreite som mener Langsua er et undervurdert fjellområde.

– Langsua har et veldig variert terreng med furuskog, bjørkeskog, snaufjell og høyfjell. Du finner lettgåtte vidder og fine toppturer. Du har mange fiskevann og det er mange barnevennlige ruter i forhold til korte distanser mellom hyttene. I og med at stedet gir så mange muligheter og er så tilgjengelig passer det for veldig mange. Du kommer deg lang inn mot fjellet om du kjører inn mot Sthorhøliseter/Finnbøle, Revsjøen, Storeskag eller Liomseter.