Fjølburøsta - ny selvbetjeningshytte på Malmveien

To dagsetapper fra Røros, finner du Fjølburøsta.
To dagsetapper fra Røros, finner du Fjølburøsta. Foto: Line Hårklau

Historiske vandreruter kombinerer både kultur og natur. I juni åpnet Malmveien -  og vår nye selvbetjeningshytte, Fjølburøsta. 

Bo i et kulturminne

De Historiske vandrerutene følger i stor grad stier som allerede er en del av DNT sitt rutenett, og med overnatting på DNT-hytter. På ruta mellom Røros og Femundsmarka var Marenvollen i utgangspunktet eneste DNT-hytte, men den gamle setra Fjølburøsta er et etterlengtet tilskudd til rutenettet. Hytta er plassert lunt i landskapet, like ved inngangen til verneområdet. 

Ønsket å åpne opp for allmenheten 

DNT Oslo og Omegn leier setra av Inge Feragen, eieren av Fjølburøsta. Det idylliske stedet har en historie som strekker seg helt tilbake til 1845, og det er langt fra første gang slitne turgåere har funnet husly her.  

Det er tenkt nøye gjennom hva som måtte gjøres og hva som skulle beholdes, når vi overtok den gamle setra. Mye av inventaret er tatt vare på, og alle møblene som er satt inn passer den gamle seterstilen. 

Malmveien

Den Historiske vandreruta fra Røros til Langen tar oss gjennom et vakkert landskap med spor av gruvedrift, malmtransport og tømmerfløting, reindrift og seterliv. Turen går over tre dager og er cirka 50 km. Takket være Fjølburøsta er det nå hytter langs hele ruta. De som tar turen kan da pakke lettere og benytte seg av tilbudet på betjente og selvbetjente hytter underveis.  

Langs ruta er det satt opp fine vippeskilt som forteller deg om stedet du er på - nesten som å gå i et utendørs museum! 

Storslått åpning

Hytta ble åpnet med snorklipping av Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang og Riksantikvar Hanna Geiran 26. juni. Allerede samme dag kunne de første gjestene skrive seg inn i hytteprotokollen og nyte en overnatting på sjarmerende Fjølburøsta. 

Deler av teksten er tatt fra Line Hårklaus sak i Fjell og Vidde.