Folkefest under åpningen av Dølerud

Ordfører Marianne Borgen åpnet den nye hytta på Dølerud.
Ordfører Marianne Borgen åpnet den nye hytta på Dølerud.

350 frammøtte dannet en perfekt ramme for åpningen av DNT Oslo og Omegn sin nye hytte på Dølerud. 

Folk i alle aldre strømmet til den gamle husmannsplassen i Østmarka og blant dem var Oslos nye ordfører Marianne Borgen. Som ordfører for det grønneste byrådet Oslos har sett var det nesten noe symbolsk over at Marianne Borgens første snorklipping var på åpningen av Dølerud.

– Dette var min første snorklipping og det var veldig gøy å få være med å åpne Dølerud. DNT-hyttene sprer glede og har stor betydning for folkehelsen. Dølerud er en hytte som er lett å ta seg inn til og i så måte passer ypperlig for barn og familier. Så at dette er en hytte som kommer til å bli brukt mye er jeg helt sikker på, det er bare å se på alle folkene som har møtt fram her i dag, sier en smilende Borgen.

Vil ha Østmarka som nasjonalpark

Borgen har tidligere jobbet for at deler av Østmarka skal bli nasjonalpark. De tidligere forsøkene har strandet da kommunene rundt sa nei. Som ordfører har Borgen sagt at dette er noe hun på nytt ønsker å jobbe fram, og at det kan bli aktuelt å vurdere en mindre nasjonalpark innenfor Oslos bygrense, men først vil man altså prøve å få kommunene Ski, Enebakk, Rælingen og Lørenskog med på laget.

Hun bedyrer at det nye byrådet vil spille på lag med friluftsorganisasjonene i Oslo de neste årene.

– Det ligger tydelige politiske føringer på at vi skal utvikle Marka og alt det viktige arbeidet som blir lagt ned der, konstaterer ordføreren.

Dølerud som ligger tett på byen, men samtidig midt i det nye verneområdet i Østmarka, kom i stand etter en god dialog med kommunen. Det ble det forhandlet fram en 40 års leieavtale av hytta som er eid av kommunen og byrådet har presisert viktigheten av å sikre tilgjengelighet og stimulere til friluftsliv. Det er i så måte passende at Borgens første snorklipping i ordførerrollen tok sted i hjertet av Østmarka. Dølerud er en viktig del av DNT Oslo og Omegns satsing på bynært friluftsliv og det er den hytten med lettest tilkomst for barnefamilier.

Vil tenne friluftsgnisten i nye generasjoner

En annen årsak til at Dølerud for mange har en ekstra dimensjon er at det var her Norges David Attenborough, Sverre M. Fjeldstads interesse for naturen ble vekket. Farmoren hans ble født på Dølerud og det var også her TV-pioneren begynte å formidle store og små naturbegivenheter på NRK. Markainspektør Janet Bydal i DNT Oslo og Omegn er derfor strålende fornøyd med at Dølerud nå er klar for å tenne friluftslivsgnisten i nye generasjoner.

– Dølerud er den perfekte familiehytta. Den har alle fordelene med sin lette adkomst, samtidig er det tilrettelagt for lek og lær-aktiviteter rundt hytta. Det er også veldig fine turtips i nærområdet som passer for både store og små. Dette er en DNT-hytte der du virkelig får følelsen av å være langt vekke fra folk, selv om den er en av de mest sentrale vi har, sier Bydal.