Jubler over nytt sovehus på Breivoll Gård

Tilbudet på Breivoll Gård blir stadig utvidet. Nå er arbeidet med nytt sovehus i gang og til sommeren står en splitter ny kajakkbrygge klar til bruk.
Tilbudet på Breivoll Gård blir stadig utvidet. Nå er arbeidet med nytt sovehus i gang og til sommeren står en splitter ny kajakkbrygge klar til bruk. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Arbeidet med nytt sovehus på Breivoll Gård har vært planlagt en stund. I dag ble spaden satt i jorda.  

Det nye sovehuset vil stå ferdig i februar 2022 og vil ha hele 48 soveplasser. 

– Det rette navnet på det nye sovehuset må nesten bli «Gjenbrukshuset». Vi kommer til å gjenbruke mye materialer fra to tømmerhus fra Gausdal, som vil utgjøre konstruksjonen av låven, sier Thomas With som har ansvaret for prosjektet. 

Det nye sovehuset er budsjettert til tolv millioner og vil bli satt opp som en erstatning for låven som ble revet for noen år siden. Men selv om bruksnytten vil være en annen vil man beholde det arkitektoniske preget. På den måten får tunet tilbake den veggen som har manglet noen år.

– Vi kommer til å bygge et låvebygg som erstatning for låven som ble revet. Det nye bygget skal ha et låvepreg med blant annet låvebro, glugger og luftig kledning. Innvendig er det et laftet svalganghus fra Gausdal som utgjør soverommene, og en tømmerlåve fra samme sted som vil romme multibruk hengekøyeovernatting og aktiviteter. Mellom disse to tømmerbyggene finnes alt det moderne som hører med som dusj, garderober og toaletter. Sluttresultatet kommer til å bli veldig bra, sier With. 

– Det er mange som er glade nå

Bestyrer på Breivoll Gård, Anne Margrethe Langhus, har fått mange positive tilbakemeldinger på at de nå vil kunne tilby innendørs overnatting til gjestene, samt toalett- og dusjfasiliteter.

– Det er veldig mange som har leirskole-minner fra Breivoll og som gleder seg stort til å komme tilbake og mimre. Breivoll har betydd veldig mye for mange, og ikke bare oss som bor i nærheten. Jeg har fått mange tilbakemeldinger om at Breivoll har betydd mye for de i en viktig periode i livet og som nå gleder seg til å komme tilbake og gjenoppleve det, forteller hun. 

Langhus tiltrådte som bestyrer i oktober 2020 og har hatt mange jern i ilden siden. 

– Som bestyrer på en DNT-hytte må man være en slags tusenkunstner. Det er mange prosjekter og mye som skal koordineres. Bare nå holder vi på å sette opp gapahuker, sovehus og kajakkbrygge, så det er mange spennende prosjekter på gang. Men det er inspirerende å få være med på en sånn prosess. Det er en bratt læringskurve, men vi får lov til å være med på å skape noe. Det er ikke så mange ganger i livet man får være med å sette et fotavtrykk og det gjør man her. Det er veldig givende å få være med å gi folk gode opplevelser på denne måten, sier Langhus. 

Ny kajakkbrygge

I løpet av sommeren vil en splitter ny kajakkbrygge stå klar for gjester og tilreisende. Den vil romme 50 kajakker, utstyrslager og utsiktspavljong med rampe for dropping med kajakk fra taket. 

– Dette blir et praktisk og funksjonelt bygg som passer godt inn i omgivelsene. Det er et forholdsvis lite byggverk, men vil bety veldig mye for tilretteleggingen for maritimt friluftsliv i området, forteller prosjektleder Kristian Stoll. 

På sikt er det også planer om å etablere en kajakkpolo-bane like ved for de som ønsker å utfordre seg selv i det våte element. Denne er estimert å stå ferdig i 2022.