– Aurlandsdalen er på sitt mektigste om våren

Utsikt over Aurlandsdalen.
Utsikt over Aurlandsdalen. Foto: André Marton Pedersen

Aurlandsdalen er viden kjent for sin storslagne natur, steile fjellsider og buldrende fossestryk. Om du ønsker å oppdage dalen på sitt mest spektakulære er dette tiden å gjøre det på, ifølge bestyrer på Aurlandsdalen turisthytte, Olav Slettebakken.

Det er opplevelsen av å gå i dalen som er den største, det er ingen tvil om det. Det er en magisk opplevelse å gå ned dalen med fossefall, blomstring, ville fjell og ikke minst den ville elva som går parallelt med stien. Naturen her er på sitt mektigste i mai og juni på grunn av snøsmeltingen. Det er mer vann i elva og villheten til fossefallene og elva kommer ekstra godt fram, sier Slettebakken. 

Norges Grand Canyon

21. mai åpner han og Astrid Heggdal dørene for sommersesongen og ønsker gjestene velkomne til «Norges Grand Canyon». Den tidlige åpningen gjør at man får muligheten til å få med seg blomstringen, og ikke minst elva og fossene når de er på sitt største og mest imponerende. 

Aurlandsdalen ligger lavere enn de fleste andre betjente fjellhyttene. Dette gjør at Kong Vinter slipper taket tidligere.

– Våren og sommeren kommer tidligere på Østerbø og i Aurlandsdalen, enn oppe på fjellet. Det er farbart her allerede fra midten av mai, så sesongen vår blir naturligvis litt lengre. Mange ønsker seg nok en forsmak på sommeren allerede nå. Vi har aldri hatt så mange bestillinger en åpningshelg tidligere, så det er tydelig at mange har begynt å få øynene opp for våren i Aurlandsdalen, sier Slettebakken som understreker at det fremdeles er godt med plass. 

Siste runde med vinter i Femundsmarka

Mens Heggdal og Slettebakken forbereder seg til sommeren, tar de i Femundsmarka farvel med vinteren. 13. til 16. mai åpner de dørene for de som ønsker seg et siste farvel med årets vinter.  

– Skisporene ligger her fremdeles, så det blir et siste farvel til årets vinter og en forsmak på sommeren, forteller Kim-Yvonne Myrvang. 

Sammen med Monica Olsen driver hun den vakre fjellgården som ligger midt i Femundsmarka. Hytta er et fantastisk utgangspunkt for turer i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark, enten du skal gå fra hytte til hytte, eller bo fast noen dager. Nå kan duoen tilby gode, lokale råvarer fra velvillige naboer. 

– Vi gleder oss til å ta imot gjestene. Vi har fått landet flere avtaler med lokale leverandører og kan presentere god lokalmat fra Femundsmarka. Det er noe vi virkelig ser fram til. 

Svukuriset i vinterdrakt. Våren har så smått begynt å presse seg frem, men det er fremdeles skiføre ved Svukuriset. Her fra påsken 2018.
Svukuriset i vinterdrakt. Våren har så smått begynt å presse seg frem, men det er fremdeles skiføre ved Svukuriset. Her fra påsken 2018. Foto: Dennis Nilsson