Gjendebu fyller 150 år - bli med på feiring!

Gjendebu ligger vakkert til ved bredden av Gjende mellom mektige topper. Velkommen til 150års feiring!
Gjendebu ligger vakkert til ved bredden av Gjende mellom mektige topper. Velkommen til 150års feiring! Foto: Lars Åge Hilde

Velkommen til Gjendebu - jubileet markeres med jubileumsmeny hver lørdag gjennom hele sommersesongen. Hovedarrangementet skjer 16. - 18. juli med et unikt turprogram, foredrag om Gjendine, botanisk vandring , gropkoking av kje/rein og fremføring av en helt ny kabaret. 

Lars Åge Hilde er stolt bestyrer på Gjendebu - den første hytta i hele DNT-systemet og som nå kan feire 150 år! Han gleder seg stort til jubileumssesong, etter en vintersesong som forsvant med pandemien, slik den også gjorde i 2020.

- 150 år må feires så det merkes, slår Lars Åge fast. Gjennom hele sommersesongen - fra 17. juni til 16. september - blir det jubileumsmeny hver lørdag, det blir quiz og ganske sikkert noen overraskelser undervegs, lover Lars Åge.

- Hovedarrangemenet har vi lagt til langhelgen fredag 16. - søndag 18. juli, og det ledige plasser - så her er det bare å forhåndsbestille opphold! Torsdagen vil det bli et arrangement på hytta med inviterte gjester.

Gjendebu
Gjendebu Foto: Bjørn Øystein Vaberg

Bjørkefjøl,  Gjendebuinspirert øl og 4 Sølvsupre Menn

Lars Åge håper det blir mulig å dele opplevelsene som planlegges for jubileumssesongen med så mange som mulig. Uansett, betjeningen justerer feiringen og programmet undervegs, etter smittevernråd og -regler, samt etter været. Lars Åge har tro på finvær slik at mye av programmet kan foregå utendørs.

- Vil du fortelle litt om hvordan jubileet skal markeres?

Det gjør Lars Åge gjerne. Alt er ikke bestemt ennå. Men hver lørdag gjennom hele sesongen blir det jubileumsmiddag. 

Akkurat nå produseres det T-skjorter med jubileumslogo som skal selges i resepsjonen på Gjendebu i sommer. Og på bryggeriet Små Vesen i Valdres står nå et spennende brygg og putrer - jubileumsølet får navnet Gjendebu 1871 Ale, og kan nytes på hytta i sommer.

I jubileumshelgen kan du se frem til å møte "4 Sølvsupre Menn". Disse fire staute karene kommer til å være tilstede hele helgen og du vil nok treffe på dem i flere sammenhenger! Blant annet spiller de opp til dans og de underholder med den splitter nye kabareten "På bølgelengde". Handlingen her er en bandøving i radioreparatør Moen's verksted der det blir forsøkt å stable på føttene et show til Moen's eksentriske tante fra Oslo som fyller 80 år. Innbakt er en sketsj med Gjendine og Grieg... Altså - en kabaret som bare oppleves! Det blir gropkoking av kje/rein og muligheter for å være med på botanisk vandring mens maten koker.

Jubileumshelgens turmeny

Bli med på turen opp til Svartdalspiggen, som du har utsikt til fra frokostbordet påGjendebu.
Bli med på turen opp til Svartdalspiggen, som du har utsikt til fra frokostbordet påGjendebu. Foto: Camilla Horten

I jubileumshelgen er det satt opp flere turer med DNT-turleder. Dette er en helt unik mulighet - du kan bli med på en eller flere flotte turer til toppene rundt Gjendebu, og det er helt gratis for deg som overnatter på hytta! Er du på dagsbesøk, kan du også være med, men må betale. Uansett melder du deg på når du er på hytta. Et par eksempler:

Hva med Tur til Nordre Svartdalspiggen 2137 moh - denne piggen som du ser fra frokostbordet på Gjendebu? Avgang kl. 09:00 lørdag.

Eller en litt kortere tur; Tur til Gjendetunga 1515 moh - en tilsynelatende liten tur som er stor med tanke på opplevelser og utsikt. Ja, dette er en nydelig nærtur i bakgården til Gjendebu! Avgang kl. 10:00 fredag og lørdag.

Les om alle turene du kan være med på i jubileumshelgen her: Turmeny jubileumshelgen

Litt om Lars Åge

Lars Åge Hilde på tur i Gjendebus vakre omgivelser.
Lars Åge Hilde på tur i Gjendebus vakre omgivelser. Foto: Arnt Bøe

Lars Åge er fra Innvik der han har sitt regnskapsfirma med mer enn en håndfull ansatte. Han har også i over 40 år har vært bestyrer på betjente DNT-hytter; 22 år på Skogadalsbøen, ett år på Finsehytta og snart atten år på Gjendebu.

- Hva var det som gjorde at du ble "bitt av fjellet" og hyttebestyrer?

- Ja, du, det var litt tilfeldig at det ble fjellet på meg, humrer Lars Åge.- Jeg var i militæret da søsteren og svogeren min var bestyrere på Skogadalsbøen. Da jeg hadde perm tok jeg turen til dem og hjalp til med oppvasken. Det ble flere turer, og jeg ble mer og mer med på driftssiden. Så da de flyttet til Rondvassbu, var det ingen andre enn meg som søkte på bestyrerstillingen på Skogadalsbøen og daværende hytteinspektør Eirik Nesse i DNT Oslo og Omegn, måtte velge meg, ja, slik var det, sier Lars Åge, med et lunt smil.

Og det var nok en meget god løsning, for Skogadalsbøen fikk en eventyrlig besøksøkning i løpet av få år og totalt ble det 22 fantastiske år for Lars Åge som bestyrer på Skogadalsbøen! Men - i 2004 overtok han som bestyrer her på Gjendebu. 

Om Gjendebu

Gjendebu - eller Gjendeboden som hytta het da dette bildet ble tatt i 1872.
Gjendebu - eller Gjendeboden som hytta het da dette bildet ble tatt i 1872. Foto: fra Norsk Folkemuseum
Gjendine Slaatlien, datter av det første bestyrerparet, ble født på Gjendebu.
Gjendine Slaatlien, datter av det første bestyrerparet, ble født på Gjendebu.

Gjendebu er DNTs eldste hytte. Den ble vedtatt bygget i november 1868, bare 10 måneder etter at foreningen ble stiftet. I 1871 sto den første hytta ferdig og Gjendebu var da 45 kvm stor og hadde plass til omtrent 12 fjellturister.

Gjendine

Kaia Gjendine Slaalien er den personen som har hatt den sterkeste tilknytningen til Gjendebu. 

Hun ble født på Gjendebu i Gjendinebua, bygget som er oppkalt etter henne, natt til 15. juli 1871, samme år som Gjendebu åpnet. Hun var datter til det første bestyrerparet på Gjendebu, nemlig Anne og Erik Slaalien. Gjendine ble værende i Jotunheimen det meste av livet; på Gjendebu, på Spiterstulen og på Skogadalsbøen. Gjendine sang nesten dagen lang og en dag hun kombinerte melking med barnepass, sang hun en vuggesang. Dette var en av anledningene da Edvard Grieg også var på hytta, og han hørte sangen hennes, slik han gjorde ved flere anledninger. Gjendine skal slik ha inspirert musikken hans. I opus 66 finnes det flere temaer fra Gjendine sine sanger, og det siste stykket i samlingen er Gjendines bådnsang, eller vuggesang. 

Gjendine døde 13. mai 1972, i sitt 101. år. Les gjerne mer om Gjendine og hva hun forteller fra sin eget liv på Gjendebu her: Gjendine

995 moh, 119 senger og gapahuker, fjelltopper, breer og irrgrønt vann

Gjendebu har blitt om- og påbygget flere ganger, slik at den i dag er en av DNTs største hytter, med 119 sengeplasser. På det meste har det vært over 10.000 gjestedøgn i løpet av en en måneds vintersesong og tre måneders sommersesong. Hytta har også fått teltplass, fem flotte gapahuker og selvbetjeningskvarter.

Visste du forresten at Lars Åge og co er spesialister på å arrangere bryllup? Etter omtrent 30 bryllup opp gjennom årene, kan de dette - og det er ganske så eksklusivt og stemningsfullt å feire bryllup på Gjendebu når man får ha hytta og fjellet helt for seg selv, for bryllup arrangeres i juni og september, utenom sesongen.  Neste ledige dato er i 2023!

Gjendebu ligger på 995 moh, i skjæringspunktet mellom høyfjell og skog, med det irrgrøne Gjendevannet like ved husene, med en rik flora av mer enn 700 forskjellige arter, og med tinder og breer i overdådig utvalg i alle retninger! Så når du har vandret nok, kan vi anbefale fjellfiske, se nærmere titt på plantene eller hvis været tillater det; strandliv med bading og beachvolley!

Vandre, fiske, bade - det er mange muligheter når du besøker Gjendebu.
Vandre, fiske, bade - det er mange muligheter når du besøker Gjendebu. Foto: Steinar Froholm

Takk for økonomisk bidrag til jubileet:

Fjellbanken/SpareBank 1 Lom og Skjåk


Adkomst:

Les om kollektivmuligheter, egen bil og Gjendebåtene som går over Gjende fra Gjendesheim til Gjendebu: Adkomst

Sommerens DNT-turer til Gjendebu 

Kan vi friste med DNT-tur til Gjendebu i sommer? Velg blant åtte fellesturer med turleder fra DNT. Turer for barn,  ungdom, voksne og seniorer. Les mer  og meld deg på: DNT-turer til Gjendebu i sommer

Foto: Marius Dalseg Sætre

Skrevet av Siri G. Bekkhus 16. juni 2021