Ny bok: Om Oslomarkas ildsjeler 

Håkon Breivik Myhr, selv mangeårig frivillig i DNT Oslo og Omegn, har skrevet en praktfull bok om Oslomarka og de frivillige.
Håkon Breivik Myhr, selv mangeårig frivillig i DNT Oslo og Omegn, har skrevet en praktfull bok om Oslomarka og de frivillige. Foto: Hans Petter V. Breivik

Denne uken lanseres boka "Gjennom Oslomarka med ildsjeler. Fra hytte til hytte". Bli med forfatteren Håkon Breivik Myhr på de 35 etappene gjennom Marka sammen med hans utvalgte stjernelag av 48 ildsjeler - følg med fra godstolen eller  bli med ut i Marka!

På sine hyppige turer i Oslomarka møtte Håkon mange som han slo av en prat med. Etter hvert så han tydelig at mange er glad i sin del av Marka, men få kjenner hele Oslomarka og enda færre er ildsjeler. Og i 2010 fikk han ideen til boka. Deretter fulgte mange år med mye forarbeid før selve høydepunktene i 2019: Med notatblokk i hånden og kamera rundt nakken gikk Håkon i løpet av 50 døgn sammen med ildsjelene mens han samlet historier, sitater og øyeblikk.

- Underveis snakket vi om ulike temaer knytta til bruk og vern av Marka. Disse ildsjelene - de frivillige entusiastene - har alle lokal kunnskap og tilhørighet til områdene de forteller om, sier Håkon. 

I boka møter du mennesker som virkelig brenner for bruk og vern av Marka, som gjerne har verv i flere ulike grupper, lag og foreninger. Mange av dem er eldre folk som bærer med seg mye erfaring og kunnskap om Marka. Du møter alt fra skogvokteren, forskeren, stimerkeren, naturverneren, historieentusiasten til dugnadsfolk på Markahyttene, frivillige fra turlagene i DNT Oslo og Omegn - og mange flere. Felles for dem alle er gleden over Oslomarka med stiene og hyttene. 

- Et stort arbeid og engasjement hos frivillige har gitt oss Marka slik vi kjenner den i dag, sier Håkon. 

Om forfatteren 

Håkon Breivik Myhr, født i 1971, bor nå på Nesodden. Han er utdannet lærer og har jobbet som støttepedagog i barnehage. Han bidro til boka Historien bak DNT-hyttene i Oslomarka (Halbo 2013). Han er fortsatt med på hyttedugnader og stirydding og er en aktiv bruker av stiene og hyttene i Marka.

- Jeg er ydmyk over å forvalte historiene til et slikt stjernelag.  Jeg ønsker å formidle personlige historier, erfaringer, verdier og engasjement til deg som leser og inspirere til turer ut i Marka. Jeg håper du ser verdien av frivillig engasjement og verdier det er verdt å kjempe for, oppfordrer Håkon.

Forfatteren har mottatt prosjektstipend fra Det faglitterære fond i 2020 og økonomisk støtte fra Østmarkas Venner, Lillomarkas Venner, Nannestad Turlag og Oslo og Omland Friluftsråd, samt hatt et godt samarbeid med mange ulike foreninger knyttet til Oslomarka.

Jeg er ydmyk over å forvalte historiene til et slikt stjernelag.  Håkon Breivik Myhr

Kjøp boken  i Tursenteret i Oslo

“Gjennom Oslomarka med ildsjeler. Fra hytte til hytte.”
Håkon Breivik Myhr, Dreyers forlag Oslo 2021.
ISBN 978-82-8265-573-6
Innbundet, illustrert med fotos og kart, 429 sider.
Boken er nå i salg blant annet i Tursenteret i Storgata 3 i Oslo sentrum. Veiledende pris (ikke medlem): Kr. 399,-, pris for medlemmer i DNT: Kr. 349,-.

Boken kan også kjøpes i dntbutikken.no

I denne boken blir du kjent med mange av ildsjelene som brenner for marka og DNT-hyttene, for bruk og vern av marka. De har gjerne verv i flere grupper og i ulike lag og foreninger. Hvorav mange i DNT Oslo og Omegn. Forfatteren har her klart å formidle et vell av personlige historier, engasjement og inspirasjon til turer. Her vil de aller fleste finne noe som er nytt for dem, enten det er kulturinformasjon, personlige historier eller informasjon om verneområder, stier eller hytter. 

Her gir vi en liten "smakebit" fra tre etapper. Vi håper de gir lyst til å lese mer og dra ut på tur!

Om etappe 30 - Hovdehytta til Småvannsbu - med Knut Ivar Edvardsen

Knut Ivar, kunnskapsrik hyttetilsyn som også har eget snekkerverksted.
Knut Ivar, kunnskapsrik hyttetilsyn som også har eget snekkerverksted. Foto: Fra boka, Håkon Breivik Myhr
Knut Ivar delegerer oppgaver på dugnaden på Småvannsbu.
Knut Ivar delegerer oppgaver på dugnaden på Småvannsbu. Foto: Fra boka, Håkon Breivik Myhr

11,2 km lang blåmerket rute fra Hovdehytta til Småvannsbu

På side 346 i boken begynner etappe 30. Turen går fra Hovdehytta, til Høgåssletta og Drengsrud historiske veianlegg og kulturlandskap, til Måsan, Dikemark, Stinaløkka og ender opp på Småvannsbu.

Sammen med en beskrivelse av hvor stien går, får du store mengder historisk informasjon og annen informasjon, om bygninger, steder og annet som passeres på etappen. Og ikke minst historien om Knut Ivar, født i 1943, sivilingeniøren som kaller seg hobbysnekker med bakgrunn i bygg.

​​​​​​​Der Knut Ivar og Håkon skal gå til venstre mot Stinaløkka, tar de en avstikker hjem til Knut Ivar som bor bare et par kilometer unnå, i skaukanten på Askerbørskauen. Hit flyttet han og kona i 1975, med bare traktorveg de siste 500 metrene. Annekset har han bygd av tømmer fra egen tomt. En gammel 1700-talls stue fra nabogården ble tatt ned stokk for stokk og gjenreist på egen tomt, med tidsriktig interiør og selvmurt peis fra samme tidsepoke. Ekteparet mottok diplom fra Asker kommune for innsatsen i 1997. 

I snekkerverkstedet har Knut Ivar laget mye på bestilling fra DNT Oslo og Omegn. Som kjøkken til Drømmen, overskap til Jørgenhytta, bokhyller til Huldreheim og nye stiger til overkøyene på Fuglemyrhytta. 

Når de to fortsetter turen, får du høre om gårdene Eriksrud og Dikemark. Om hvordan de fikk tillatelse til å stikke ut ti tonn torv til taket på Småvannsbu og fraktet det inn. Knut Ivar er også stirydder i Kjekstadmarka, hyttetilsyn for Småvanssbu og med i Byggeutvalget i DNT Oslo og Omegn.

Vil du vite alt om hele etappen inklusive historien til Hovdehytta, kart og litt om Blåfjell naturreservat, leser du de ti sidene som også inneholder mange fine bilder. På første del av etappen er ildsjel John R. Hanevold veiviser. God tur!


Om etappe 17 - Grua stasjon til Sinnerdammen - med Leif Grenager Koch, eller Spålstrollet

Ved Trantjern som DNT Oslo og Omegn skal drive sammen med Skiforeningen.
Ved Trantjern som DNT Oslo og Omegn skal drive sammen med Skiforeningen. Foto: Fra boka, Håkon Breivik Myhr
Over Pershusfjell (650 moh) med Spålstrollet.
Over Pershusfjell (650 moh) med Spålstrollet. Foto: Fra boka, Håkon Breivik Myhr

Leif Grenager Koch bor på Grua og er kjentmann på etappe 17. Turen går mellom mange andre steder forbi Milsteinsberget, Larmerud, Myllsdammen og Trantjern gård. Sistnevnte har Sparebankstiftelsen DNB kjøpt og Skiforeningen og DNT Oslo og Omegn skal drive Trantjern sammen. Det blir fint, for alle som synes etappen fra Grua til Sinnerdammen er litt for lang. Turen går videre over Kollern (688 moh) - og her får du masse interessant historie "på kjøpet". Videre til Holoasætra, Pershusfjell, den vakre plassen Finnstad og ender til slutt opp på den ubetjente DNT-hytta Sinnerdammen.

I boken får vi høre at Leif lærte å rydde stier og bygge klopper før han begynte på skolen! Nå har han flere assistenter som også er stiryddere. De tar for seg 60 km og Leif 70 av de 130 kilometrene sti som skal ryddes.

- Stirydding er fantastisk mosjon, bra for kroppen, sier Leif.

Han forklarer også hvorfor han kaller seg selv Spåltrollet. - Far min kalte seg Haklotrollet etter alle nettene ved Hakloelvas bredd. Da jeg fikk en kano av far min døpte jeg den Haklotrollet. Så - etter alle årene ved Spålen, begynte jeg å kalle meg sjøl for Spålstrollet, forteller Leif.  I boka kan du lese hvorfor Leif var avhengig av hytta Spålsbu og hvordan løsningen ble funnet via Jevnaker Almenning. 

Les de tretten sidene om etappe 17 med spennende tekst, flotte bilder, informasjon om DNT Hadeland og om Larmerudbu, den førse hytta som Turistforeningen ved OOT åpnet i Oslomarka, i 1947. 

Om etappe 35 - Frognerseteren stasjon til Sognsvann stasjon - med Henning Hoff Wikborg og Thea C. Nilsen

Fuglemyrhytta.
Fuglemyrhytta. Foto: Fra boka, Håkon Breivik Myhr
Utsikten fra Fuglemyrhytta.
Utsikten fra Fuglemyrhytta. Foto: Eivind Haugstad Kleiven, DNT Oslo og Omegn.

På 7 km blåmerket sti over Fuglemyrhytta og Vettakollen. 

Bokens siste etappe går fra Frognerseteren til Sognsvann, og da passer det bra å få følge av Henning som er daglig leder i DNT Oslo og Omegn samt stirydder og turleder, og på siste del følge med Thea, styremedlem i DNT ung Oslo fra 2018 og turleder for de populære OsloOnsdag-turene.

Henning forteller om en oppvekst med turer i Marka, og om arbeidet i DNT Oslo og Omegn - blant annet hvor fantastisk det var da Fuglemyrhyta ble en realitet. Hytta er fullbooket i lang tid fremover, den har utsikt på linje med Frognerseteren og Vettakollen og den er et sted som barnefamilier kan ha som turmål - noe å strekke seg etter for de korteste beina.

- DNT Oslo og Omegns satsing fremover er mot det bynære og mot fjorden - det blir viktig å ta i bruk fjorden som rekreasjonsområde for å få folk aktive og for å skape gode opplevelser, sier Henning i boken. 

På veg mot Vettakollen stasjon overtar Thea som turfølge. Thea la om livsstilen til friluftsliv og et mer aktivt liv ute i 2017. Hun ble med DNT ung på langturen SAGA fra Lillehammer til Snøhetta. Likevel er det nærturene og konseptet OsloOnsdag hun liker aller best. Hun er ofte turleder på disse turene.

- Jeg har vokst mye på å være frivillig i DNT ung Oslo sammen med en stor gjeng andre frivillige. Det er sosialt, lærerikt og har gitt meg mange nye venner, sier Thea.

Turforslagene i marka

Vandreruta følger hyttenettet til DNT Oslo og Omegn på de blåmerkete stiene gjennom Oslomarka. 35 etapper som går

  • gjennom Østmarka fra Skullerudstua til Sandbekkstua med hyttene Dølerud, Øvresaga, Bøvelstad, Røyrivannskoia, Stallen og Huldreheim.
  • gjennom Lillomarka fra Tonsenhagen til Snippen med hyttene Nydalshytta, Røverhula og Fjellvang.
  • gjennom Maridalsmarka fra Snippen stasjon til Hakadal stasjon via Mellomkollen og Tømtehyttene.
  • gjennom Romeriksåsene fra Hakadal stasjon i sør til Grua stasjon i nord - hvor hyttene ligger som perler på en snor: Spikertjernhytta, Bekkestua, Råbjørnhytta og Snellingen.
  • gjennom Nordåsen fra Kløvberget til Vikkelihytta.
  • gjennomNordmarka nord/midtre og Krokskogen øst fra Grua i nord til Sørkedalen i sør, med hyttene Sinnerdammmen, Katnosdammen og Smedmyrkoia.
  • gjennom Bærumsmarka fra Skansebakken til Sæteren Gård.
  • gjennom Krokskogen fra Skansebakken til Sollihøgda med alle hyttene Presthytta, Myrsetra, Drømmen, Jørgenhytta og Mustadkroken.
  • gjennom Vestmarka og Kjekstadmarka fra Sollihøgda i nord til Heggedal stasjon i sør og hyttene Svartvannshytta, Halvorsenhytta, Hovdehytta og Småvannsbu.
  • gjennom Nordmarka sør fra Sandungen i nord til Sognsvann i sør - og innom Kikutstua, Kobberhaughytta og Fuglemyrhytta.