Fem favoritthytter

Foto: Anne Jørgensen

Fem favoritthytter fra de som jobber tettest med tilbudet.

Det blir ikke den tradisjonelle DNT-påsken i år med fulle hytter og hytte til hytte-turer på kryss og tvers. Men du kan fremdeles reise trygt til fjells. I vinter kan du bestille våre selv- og ubetjente hytter i fjellet helt for deg selv. Benytt denne unike muligheten til booke en av våre 52 fantastiske fjellhytter og nyt fjellturen sammen med dine nærmeste. I den anledning har vi tatt tempen på våre ansatte som er tettest på hytte-tilbudet og fått de til å avsløre hva som er deres favoritthytte.

1. Olavsbu

Foto: Eva Cecilie Simensen
Foto: Bella Engen

Lise Havik har hele 40 år bak seg i DNT Oslo og Omegn og jobber som inspektør for rutenettet i fjellet. Hun kjenner med andre ord hyttene og fjellområdene bedre enn de fleste. 

– Olavsbu ligger midt i et fantastisk fjellområde. Med både topptur og fine, flate løyper. Mange turmuligheter i mange retninger. Hytta er nyoppussa, stor, romslig og komfortabel. Jeg synes det er deilig å være langt inni fjellet, det gir en egen følelese. Langt fra vei, stille der, ingen støy, må komme til fots eller på ski, det er en fantastsisk hytte rett og slett. Dagsetappe i alle retninger til et sted. Noe av det ypperste vi har å tilby vil jeg si. 

Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Foto: Juel Victor Løkstad Grande

Thomas With er bygningsansvarlig for selvbetjente hytter i fjellet og kjenner de bedre enn de fleste.

– Skal jeg plukke ut en så tror jeg at jeg må lande på Veslefjellbua. Den ligger langs Rondanestien som er en nydelig tur både sommer og vinter. Det er en høyfjellsrygg som strekker seg fra Rondane og sørover mot Lillehammer. De tre hyttene vi har der Eldåbu, Jammerdalsbu og Veslefjellbua er oppe og står med hunderom, hyttevaktrom og gode lagerfasiliteter som vi stolt kan presentere som et godt overnattingstilbud for både grupper og mindre grupper. Veslefjellbua ble en erstatter ofr Gråhøgdbu som vi flyttet for at villreintrekket skal kunne gå uforstyrret over fjellpartiet høyere opp. Jeg synes resultatet av det ble veldig bra. Det er en lys og trivelig hytte som består av hovedhytte og en jevnbyrdig sikringshytte som er moderne med mye glass og effektiv innredning i tidsånden. 

DNTs Fotokonkurranse- DNT hytteliv. Vår 2012
DNTs Fotokonkurranse- DNT hytteliv. Vår 2012 Foto: Klaus Bosslet
Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Henning Hoff Wikborg er daglig leder i DNT Oslo og Omegn. Han har hatt et sterkt forhold til DNT siden han ble utdannet brefører tilbake i 1982 og har besøkt over 150 hytter.

– Om jeg skal velge en selvbetjeningshytte vinterstid tror jeg at jeg lander på Lågaros. Den troner høyt i terrenget og du har et flott skue utover de flate områdene på Hardangervidda. Det er virkelig en perle av en hytte.  Den ligger i et fantastisk nettverk med muligheter for mange flottet turer i alle retninger. Den har en fin avstand til mange flotte betjente anlegg, men også selvbetjente om du foretrekker det. Det er også verdt å si at sommerstid er Lågaros virkelig et eldorado om du er glad i å fiske. Et av de beste områdene på hele Hardangervidda.

Foto: Sveinung Tubaas
Foto: Juel Victor Løkstad Grande

Tor Martin Stenseng er driftsansvarlig for de selvbetjente hyttene i fjellet og må sies å ha over snittet god kunnskap til DNT Oslo og Omegns hyttepark. 

– Jeg lander nok på Storkvolvbu. Den ligger i et fantastisk fjellområde for turer på vinteren, der du har kombinasjonen av flate flotte fjellformasjoner og passe utfordrende toppturer for alle. Ta turen opp i Nordre Langsua så har du panoramautsikt mot både Jotunheimen og Rondane. Det har blitt gjort en solid oppgradering av hytta de seneste årene, med nytt inventar og ny utedo kom på plass i fjor. Dette er et område som passer svært godt for alle aldersgrupper. 

Området rundt Torfinnsbu er uten tvil spektakulært.
Området rundt Torfinnsbu er uten tvil spektakulært. Foto: Tristan Hobson

Regine Mørk jobber som turveileder i DNT Oslo og Omegns Tursenter. Regine har vært innom 150 DNT-hytter og har et relativt godt sammenligningsgrunnlag. 

– Jeg må nok velge Torfinnsbu. Den har fin ankomst fra flere sider. Bygdin er lettest når Valdresflya er åpen, men den har også lett tilkomst fra Beitostølen. Det er gode toppturmuligheter i området og hytta ligger fint plassert i rutenettet med gode muligheter nordover, sørover og østover. Selve hytta er romslig og har et veldig fint hyttetun. Hytta var tidligere en betjent hytte, og her finner du egen hytte for de med hund og en stor hovedhytte med romslig kjøkken og spisestue. Men best av alt er panoramautsikten over Torfinnstraversen, ja rett og slett hele Svartdalen er et toppturmekka. Torfinnsbu bør du absolutt ha på listen din over hytter som skal besøkes!