Arvid (69) har satt ut 90 000 kvister

ILDSJEL: Arvid Kampesveen har mange jern i ilden. Han er hyttetilsyn, kvister vinterløyper og hver vår er han med på provianteringen av selvbetjeningshytter.
ILDSJEL: Arvid Kampesveen har mange jern i ilden. Han er hyttetilsyn, kvister vinterløyper og hver vår er han med på provianteringen av selvbetjeningshytter. Foto: Andre Marton Pedersen/Eivind Haugstad Kleiven

I løpet av noen få, men intensive vinteruker fører en stor mobilisering til at 4300 km med kvistede vinterløyper ligger klare på fjellet. Arvid Kampesveen har alene satt ut 3000 kvist denne vinteren.

En liten armé med ivrige hyttetilsyn og frivillige gjør sitt ytterste for at alt skal ligge til rette for vinter- og påskeferien. Etter 30 år som hyttetilsyn er Arvid Kampesveen en av de med lengst fartstid. Han har ansvaret for DNTs løypenett i Langsua, og gjennom hans karriere som tilsyn har han satt ut utrolige 90 000 kvist. 

– De kvista vinterløypene er et kjempetilbud som ligger der og de er tilgjengelig for alle. Så jeg synes det er viktig å holde det vedlike, svarer Kampesveen på spørsmål om hva som er hovedmotivasjonen etter alle disse årene.

Og Kampesveen har helt rett. Det er et viktig og imponerende tilbud som ligger der. Totalt ligger det 4300 kilometer med merkede vinterruter i Sør-Norge. De viser deg en trygg vei mellom hyttene og bringer deg titt og ofte til de vakreste utsiktspunktene.

Kvisten viser vei.
Kvisten viser vei. Foto: Eva Cecilie Simensen

Rutene på fjellet er lagt av erfarne fjellfolk som Arvid, som vet hvor det er trygt og best å gå. Vinterrutene på fjellet er hovedsakelig merket med naturkvist. En omfattende jobb som krever god planlegging. Der andre ser kratt, ser Kampesveen kvist til framtidige vinterløyper.

– Jeg samler et par tusen kvist i året. Jeg finner partier der det er bra tilgang på passe stor kvist, hugger og bunter dem femti og femti. Så lagrer jeg dem til jeg setter de ut. Det er mye jobb med kvistingen, men jeg har hatt tilgang på god kvist de siste årene, sier Kampesveen.

En stor og viktig jobb

Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, er tydelig stolt over arbeidet som legges ned rundt om i den norske fjellheimen. 

– Jeg blir stolt når man ser hvilken infrastruktur vi på få uker klarer å sette opp hver eneste vinter. De sier noe om den innsatsen mange av våre hyttetilsyn gjør for å få dette opp og stå. Det krever mye innsats inn mot nasjonalparkforvaltning og de andre styresmaktene å få gjennomført dette hvert år, sier Hoff Wikborg.

– Kvistingen i fjellet har lange tradisjoner. Gjennom flere generasjoner har folk stått på for å skape et fantastisk tilbud for mange i fjellet, og uten det bidraget ville mange mennesker ikke vært i fjellet på den måten som vi har lange og gode tradisjoner for gjennom de kvistede løypene, sier han.

Henning Hoff Wikborg
Henning Hoff Wikborg

Selv om årets påske ikke blir helt lik den tradisjonelle DNT-påsken var Hoff Wikborg aldri i tvil om at kvisteløypene skulle bli satt opp. Han er klar på at kvisteløypene har et viktig sikkerhetsperspektiv ved seg som ikke alltid kommer fram.

– Kvistingen er helt avgjørende for trygg ferdsel i fjellet. I dårlig vær er man ofte ganske fortapt uten kvistingen. Jeg har selv gått fra kvist til kvist i tåke og dårlig sikt og vært takknemlig for kvisten som har ledet meg fram, forteller Hoff Wikborg.

Kvistekartet er en slags Nasjonal Transportplan for fjellet. Her ser du hvilken ruter som blir kvistet vinterstid.
Kvistekartet er en slags Nasjonal Transportplan for fjellet. Her ser du hvilken ruter som blir kvistet vinterstid.