Ti år som sjef ved Gjendes bredder

I ti år har Marius Haugaløkken og Anne Katrin Taagvold på Gjendesheim spredd turglede og vist vei inn i Jotunheimen for ivrige fotturister.

- Da jeg bodde i Oslo levde jeg av å selge sportsutstyr. Jeg levde av å selge ting til folk som skulle ha det gøy, nå er jeg et steg nærmere den gode opplevelsen. Jeg kan sørge for at de får en hyggelig start og en fin avslutning. Å få lov til å dele av stedene vi er så glad i og være en del av en god opplevelse, det er ubetalelig. Det er en veldig fin jobb, sier Marius Haugaløkken som er bestyrer på Gjendesheim.

Duoen bodde ti år i Oslo, og etter hvert som flere og flere av helgene ble tilbrakt i bil opp og ned E6 i Gudbrandsdalen, kom til slutt det uunngåelige spørsmålet: Er det på tide at vi flytter nærmere fjellene?

– De siste syv årene kjørte vi opp hit nesten hver helg, så man kan vel si at vi gjorde et godt bærekraftsgrep ved å flytte tilbake til Nord-Gudbrandsdalen, sier Haugaløkken med et lurt smil.

Grønne valg

Han sier det med en spøkefull tone, men bak ligger det en liten porsjon alvor. For bærekraft er noe som ligger Haugaløkkens hjerte nært. Men hvordan lar et brennende ønske om bærekraftig turisme seg kombinere med å drive en turisthytte like ved en av Norges største turistattraksjoner? 

– Jeg har alltid vært glad i området, men var skeptisk til å jobbe med et så stort volum. Men vi fant ut at om vi kunne finne en måte å drive Gjendesheim på en fornuftig måte med tanke på klimaavtrykk, så kunne vi sove godt om natten. Vi vil ikke gå på tvers av verdiene våre og jeg føler vi har funnet gode løsninger nå. Det er noe som har vært veldig motiverende, forteller Haugaløkken.

Ottværen har i mange år ofte ligget i front av utviklingen i Turistforeningen og vært pådriver for mer miljøvennlige tiltak. Montering av solcelle-panel, sin egne kreative panteordning for drikkeflasker, el-billader, ingen markedsføring mot utlandet, utleie av klær, ski og sykler og en stor satsing på lokale råvarer er bare noen av tiltakene Gjendesheim har innført

Bilder fra Trollhøe, 3. januar 2021. Trollhøe (1372 moh) er en ukjent perle plassert mellom fjellvannene Tesse og Lemonsjøen i Vågå Kommune. Turen opp er relativt lett, «passer for alle» samt tilgjengelig både sommer og vinter.
Bilder fra Trollhøe, 3. januar 2021. Trollhøe (1372 moh) er en ukjent perle plassert mellom fjellvannene Tesse og Lemonsjøen i Vågå Kommune. Turen opp er relativt lett, «passer for alle» samt tilgjengelig både sommer og vinter. Foto: Anne Katrin Taagvold

Har blitt en vinterdestinasjon

Gjendesheim har fått en markant grønnere profil de siste årene. Men det er ikke bare der det har vært et skifte. Hytta har også gått fra å være en publikumsfavoritt om sommeren til også å bli ettertraktet vinterstid. 

– Da vi tok over ble vi nesten advart mot å holde åpent om vinteren. Men vi har satset og ser at det skjer mer og mer vinterstid nå. Det skal sies, Gjendesheim er en stor hytte som er dimensjonert for over 200 gjester, så man vil aldri komme til en smekkfull hytte om vinteren. Men vi ser at stadig flere legger turen hit for å se hva området har å by på vinterstid. Vi har hatt stor suksess med kurs, og flere velger nå å gå Besseggen vinterstid, enten alene eller på turer arrangert av oss, forteller Haugaløkken.

Marius og Anne Katrin har jobbet iherdig med å få fram Gjende-områdets kvaliteter vinterstid og ser nå at de i stadig større grad lykkes. 

– Vi føler i større grad at vi har fått fram hvor variert området er. Man har alt fra bratte toppturer til slakere, fine fjellskiturer. Man kan komme på alt fra tynne langrennski til tykke pudderplanker. Man vinner alt fra fin furu- og bjørkeskog til snaue vidder innover fjellet. Og når Valdresflya åpner til påske blir det fantastiske området med Gjendealpene lettere tilgjengelig, så vi har mye å se fram til, sier Haugaløkken. 

Da Marius og Anne Katrin tok over Gjendesheim ble de nesten advart mot å holde åpent om vinteren. I dag er vi mange som er takknemlige for at de ikke fulgte de rådene.
Da Marius og Anne Katrin tok over Gjendesheim ble de nesten advart mot å holde åpent om vinteren. I dag er vi mange som er takknemlige for at de ikke fulgte de rådene. Foto: Hallvard Bache

Tiårs-jubileum på Gjendesheim

Etter ti år som bestyrer ved Gjendesheim er Haugaløkken klar på at familien ikke har angret et sekund på at de flyttet tilbake til Nord-Gudbrandsdalen.

- Om man tenker på vinteren så har vi skikjøring i verdensklasse. Dette er lekegrinden for noen av verdens beste frikjørere. Det er et kompakt område hvor man kan oppleve alt. Og jobben vår er å vise det fram til folk fra hele Norge. Det er en ganske fin hverdag, sier Haugaløkken og kommer med en anekdote han føler beskriver arbeidshverdagen sin godt:

- Da sønnen min Aune var fem år, fikk han spørsmålet om hva han ville bli når han ble voksen. Han svarte at han ville jobbe sånn som pappa gjorde. Da trengte han ikke å kunne så mye, han måtte bare være blid og hyggelig. Så det oppsummerer godt hvordan guttungen mener jeg har det. Anne Katrin jobber som sivilarkitekt vedsiden av, så det er godt noen i husholdningen vår har en «skikkelig» jobb. Det er litt mer som ligger bak å drifte Gjendesheim, men vi er veldig privilegerte når jobben vår er å vise fram Gjende-området til turfolk, sier Haugaløkken. 

Ifølge Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn, bidrar Marius Haugaløkken med litt mer enn et smittende smil. 

- Marius har vært en fantastisk bestyrer for oss i de ti årene han har drevet Gjendesheim. Han er flink til å hele tiden tenke nytt og presenterer stadig nye konsepter, og det er ikke sjelden Marius pusher oss i DNT på ideer og utvikling. Det fine med det er at vi gjennom samarbeidet med Marius blir bedre på å tenke fremover og hvordan vi sammen på best mulig måte kan skape et best mulig tilbud for våre medlemmer og brukere. Marius er en fargerik, dyktig og flott ambassadør for Gjendesheim og DNT, sier Hoff Wikborg.