– Vi er en A4-familie i en trekant-ramme

Ove og Silje Lilleengen er bestyrere på Sota Sæter.
Ove og Silje Lilleengen er bestyrere på Sota Sæter. Foto: Jasemin Folvik

Familien Lilleengen gyver løs på sitt tredje år som bestyrere på Sota Sæter i Breheimen og håper å kunne tilby gjestene en liten pustepause i en krevende tid.

I en tid der stadig flere søker seg mot de store byene og urbanisering er den store samfunnstrenden valgte familien å gå motstrøms. Høsten 2018 tok de med seg barna og flyttelasset og satte kursen mot den 100 år gamle seteren med Breheimen nasjonalpark rett utenfor dørstokken. 

– Da vi så stillingsutlysningen var vi aldri i tvil om at vi skulle søke. Vi fikk jobben, og har ikke angret et sekund, sier Ove Lilleengen, før det blir skutt inn fra kanten:

– Bestyrerrollen har vært spennende, hektisk, variert, gøy og enormt lærerik. Vi skal drive med dette til vi blir pensjonister. Og de må dra meg ut av hytten den dagen pensjonisttilværelsen venter, sier Silje Lilleengen og ler. 

Hvitt gull og lokale råvarer

Etter at de tok over har de hatt et stort fokus på å øke aktivitetstilbudet på hytta og fokusere enda mer på lokalmat. Ove Lilleengen er født og oppvokst i Skjåk og vet godt hva området har å by på av gode råvarer og ikke minst naturopplevelser.

- For meg som skjåkvær er det å drive Sota Sæter er voldsomt stort. Jeg kjenner området som min egen lomme og vet hvilke potensiale som ligger i Breheimen. Vi vet at det er mulig å gå fantastiske toppturer uten at man skal gå i kø, vi vet hvilke lokale produsenter man skal kontakte slik at produktet til gjestene blir så bra som mulig. Den lokale tilknytningen har vært alfa og omega for oss og det er kjempedeilig å få vist fram plassen vi er fra. Dette har ofte blitt sett på som et svart hull mellom Lom og Geiranger, men dette er et område som har et helt enormt potensial og vi er uhyre glade for at vi får jobbe med å vise det fram, sier Ove Lilleengen. 

Ove Lilleengen sammen med bror og kokk Magnus Lilleengen. På Sota Sæter har de et mål om at 90% av råvarene skal komme fra Skjåk.
Ove Lilleengen sammen med bror og kokk Magnus Lilleengen. På Sota Sæter har de et mål om at 90% av råvarene skal komme fra Skjåk. Foto: Jasemin Folvik

Pudderfest i Breheimen

Noe av det første de tok fatt på var å rette mer av fokuset mot toppturturisme. Turer med lokale kjentfolk er blitt et fast innslag i aktivitetskalenderen og årlig blir det arrangert Pudderfest i Breheimen. 

– Noe av det beste med Breheimen vinterstid er at vi har noe av Norges fineste snø som i stor grad er uberørt. Du slipper å gå i en folkemasse og har fjellsider for deg selv i umiddelbar nærhet til hytta. Så at det skulle satses på toppturer var helt naturlig og da er det ekstra deilig å se at arbeidet med det bærer frukter. Vi ser at stadig flere av gjestene våre er her for å gå toppturer, forteller Ove. 

Ved Sota Sæter har du tilgang på spektakulære skiturer rett utenfor dørstokken.
Ved Sota Sæter har du tilgang på spektakulære skiturer rett utenfor dørstokken. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Men hvordan er egentlig hverdagen når du har bosatt deg slik at Arve Uglum er truende til å banke på døren din når som helst for å caste deg til «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»? Overraskende normal, viser det seg. 

– For oss har dette vært en utrolig spennende reise. Men hverdagen vår er nok rimelig lik hverdagen til de fleste småbarnsfamilier. Vi drar på jobb, leverer på skole og i barnehage, spiser middag og jobber litt mer. Vi lever et A4-liv i en trekant-ramme. For ungene våre er nok den største forskjellen fra andre at de har verdens største hage, sier Silje. 

For når tar du tar turen til Sota Sæter er noe av det første som møter deg to små smilende barn. For Odin (6) og Sara (5) er ikke fremmed for å hilse gjestene velkommen. Eplet faller ikke langt fra stammen og Odin har allerede tatt på seg korte vikariat med å lese føremeldinger og presentere maten.

– Dette er ikke bare en jobb for oss, det er en livsstil – og det har det blitt for hele familien. Det er blitt et hjem der ungene våre vokser opp. Det er Sota Sæter de kommer til å huske som sitt barndomshjem. Det er litt sært, men samtidig utrolig kult, forteller Silje. 

Nå forbereder familien seg på fire på storinnrykk i vinterferien. Et stort snøfall har gjort at alt ligger klappet og klart for gjestene. 

– Det er strålende forhold med mye snø. Alt ligger til rette for en strålende vinter, som vi alltid har i Breheimen, avslutter Ove.