Her produseres 5000 vedsekker årlig

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Det begynte med at et par trær skulle felles ved Sinnerdammen og endte i fullskala vedproduksjon med 5000 sekker i året.

Vedlauget som holder til på Skar leir i Maridalen har hatt en imponerende vekst de siste årene og har i tillegg til å forsyne alle Marka-hyttene med ved utvider repertoaret og begynt som møbelsnekkere. 

– Vi leverer ca. 3000 vedsekker til Marka-hyttene i løpet av et år. Så langt i år har vi produsert rundt en 5000 sekker, så det har blitt en ganske stor produksjon etterhvert. Vi produserer rundt 250 vedsekker på en dag nå, så vi har begynt med litt andre ting også, forteller primus motor Birger Baisgård.

Vedlauget har en hard kjerne på rundt 20 personer og de passerte nylig hundre dugnadsdager i år. Gjengen har med årene blitt så samkjørte og effektive at de har måtte utvide repertoaret sitt. 

– Vi har etterhvert fått problemer med lagringskapasiteten, så vi fant ut av vi måtte kjøpe en båndsag så vi kunne begynne å skjære plank så vi kunne utvide litt til annen treproduksjon. Nå lager vi alt fra de groveste møblene, til utedoer og gapahuker. Vi er folk som etterhvert kjenner hverandre ganske godt og stoler på hverandre. Vi prøver å lære opp folk til å prøve nye ting. Det er flere som ikke har brukt skrujern før som nå lager benker, krakker og det som er. Så vi har lykkes med å skapet et godt og sosialt miljø hvor folk ikke er redde for å prøve ut nye ting, forteller Baisgård.

De produserer jo helt sykt mye tremøbler! Maren Harlem

De er med på å prege foreningen

Avdelingsleder for frivillighet og organisasjon, Maren Harlem, kan ikke få fullrost arbeidet som gjøres på Skar leir nok. 

– De bidrar med direkte verdiskapning for foreningen gjennom det de produserer og de bidrar med stor indirekte verdiskapning. Den veden de lager varmer enda mer og den benken er enda bedre å sitte på når du ved den er laget på dugnad. Den er bygd med kjærlighet, sier Harlem. 

Hun har akkurat returnert fra Skar leir etter å ha besøkt frivilliggruppen i forbindelse med Frivillighetens dag. Og hun sparer ikke på godordene om ildsjelene.

– Du føler et bankende frivillighjerte når du kommer opp på Skar. I normaltid er det et veldig spennende miljø med en blanding av ungdom fra St. Hanshaugen bydel, barn fra Maridalen skole og DNT-pensjonister. Det er vakkert, rett og slett. Det er alt annet enn et fossilt miljø, selv om det er godt voksne mennesker som driver tilbudet, forteller Harlem og legger til: 

– De har en fantastisk evne til produksjon og innovasjon. De har ikke snekkerfaglig bakgrunn, men tenker ut nye ideer og konsepter som kan bygge i tre. De som er kult er at med innovasjonen utfordrer de oss i å bli bedre. Det er de som utvikler og tilbyr produkter til oss. Og det er en viktig dimensjon at de får være med å prege utviklingen i foreningen.