Levendegjør frigjøringshistorien - Kronprins Haakon går Flyktningeruta

H.K.H. Kronprins Haakon ønsker å løfte frigjøringshistorien og går deler av Flyktningeruta.
H.K.H. Kronprins Haakon ønsker å løfte frigjøringshistorien og går deler av Flyktningeruta. Foto: Marius Dalseg.

Når Kronprins Haakon går deler av Flyktningeruta onsdag til fredag, er det for å levendegjøre frigjøringshistorien. Med på turen har Kronprinsen både en soldat, en person med flyktningbakgrunn og generalsekretæren i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Undervegs møter de blant andre tidsvitner, flyktninger av i dag og frivilllige i DNT.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Det har nå gått 75 år siden frigjøringen. For å levendegjøre frigjøringshistorien og markere 75-årsjubileet, vil Kronprins Haakon gå deler av Flyktningeruta. Turen foregår 26. til 28. august, på tre utvalgte dagsetapper mellom Oslo og grensen mot Sverige.  Kronprinsen vil gå sammen med en soldat og en person med flyktningbakgrunn og turen vil være organisert av DNT med generalsekretær Dag Terje Solvang som turleder.

I løpet av turen vil følget møte tidsvitner som selv måtte flykte som barn, etterkommere av grenseloser, samt personer som i senere tid selv har flyktet fra krig i andre deler av verden og kommet til Norge som flyktninger.

Flere av de frivillige i DNT Oslo og Omegn er også involvert, blant andre stifolk og hyttevertskap.

Målet med turen er å levendegjøre frigjøringshistorien gjennom vandring på den historiske ruten.

Du kan lese om turen på Kongehuset.no 

Flyktningeruta, historiske vandreruter. Norske flyktninger over grensen til Sverige. Bildet er tatt idet noen flyktninger passerer den brede gaten som er hugget i skogen for å markere grensen. Bildet er hentet fra Riksarkivets Flickr side, i albumet "10: Flukt, mottak og forlegninger".
Flyktningeruta, historiske vandreruter. Norske flyktninger over grensen til Sverige. Bildet er tatt idet noen flyktninger passerer den brede gaten som er hugget i skogen for å markere grensen. Bildet er hentet fra Riksarkivets Flickr side, i albumet "10: Flukt, mottak og forlegninger". Foto: Riksarkivet/National Archives of Norway

Om Flyktningeruta

Flyktningeruta er en 12 mil lang skiltet turløype som følger en rute som ble brukt av kurérer og flyktninger som ville komme seg i sikkerhet i Sverige under andre verdenskrig. I dag er Flyktningeruta en kombinasjon av flere ruter som ble brukt ut fra Oslo under krigen. Fram til Øyeren følger den i stor grad «Timianruta», som først og fremst var en kurèr-rute der det ble fraktet viktig post, penger og utstyr. Ruta var aktiv fra juni 1943 og til krigens slutt.

ETAPPE 1: Skullerudstua - Bøvelstad 20 km
ETAPPE 2: Bøvelstad - Øyeren 15 km
ETAPPE 3: Hunes/Enebakkneset – Amundsetra 30 km
ETAPPE 4: Amundsetra - Steinbyhytta (teltplass) 25 km
ETAPPE 5: Steinbyhytta - Skjølabråtan (ved Skjærvangen) 17 km

Lengde 12 mil, beregnet tidsbruk er 4 dager.

Adkomst

Det er flere oppstartpunkter underveis. Skullerudstua: Kjør til Skullerudstua. Vangen: Buss mot Enebakk eller bil til Bysetermåsan Enebakkneset-Øyern øst: Oppstart ved butikken. Du kan kjøre hit via Lillestrøm eller sørfra på RV 22. Grenselosmuseet: Hit må du bruke bil.

Adkomst med offentlig transport

Skullerudstua: Ta T-banen til Skullerud. Vangen: Buss mot Enebakk, gå av ved Fjell og følg blåmerket vei/sti mot Vangen, ca 5 km. Enebakkneset-Øyern øst: Oppstart ved butikken. Du kan ta buss hit fra Lillestrøm. Grenselosmuseet: Det er mulig å få busstransport ved å bestille dette hos Ruter. Bestillingslinje 891 eller flex rute 2007. 

Les alt om Flyktningeruta på ut.no. Her finner du kart og etappebeskrivelser.
Les historien om Flyktningeruta.
Les også på FB-siden Flyktningeruta Norsk Grenselosmuseum.

Fra Flyktningeruta.
Fra Flyktningeruta. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Om Historiske vandreruter

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir turgåerne flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.

Parti fra Flyktningeruta.
Parti fra Flyktningeruta. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Skrevet av Siri G. Bekkhus 25. august 2020