Norgesferie? Velg en historisk vandrerute

Gå på historisk grunn - f.eks. i Jotunheimen. Her ved Gjendebu.
Gå på historisk grunn - f.eks. i Jotunheimen. Her ved Gjendebu. Foto: Marius Dalseg Sætre

Kombiner historie med fottur. Gå hele eller deler av en historisk vandrerute i sommer - på fjellet eller i Marka.  Planlegg etappene, les historiene og forhåndsbestill plass på hyttene. God tur!

For deg som har hjemme-sommerferie, kan Flytningeruta eller Jacobineruta være gode alternativer. Vil du til fjells, anbefaler vi Aurlandsdalen, Jotunheimen eller Kamperhamrane. men sjekk Føre- og brurapportene før du drar til fjells. 

Jotunheimen - Historisk vandrerute

Fra åpningsarrangementet for Historisk Vandrerute Jotunheimen, ved Gjendesheim.
Fra åpningsarrangementet for Historisk Vandrerute Jotunheimen, ved Gjendesheim. Foto: Oda Lundekvam By

Fra Gjendesheim til Fondsbu via de historiske turisthyttene Memurubu, Gjendebu og Torfinnsbu går man i fotsporene til noen av de mest markante personlighetene i norsk fjellhistorie. I dette området har en rekke pionérer innen friluftsliv, fjellsport, litteratur og musikk blitt inspirert – og selv satt sine spor. Noen av disse stiene var de første stiene som ble vardet av Turistforeningen, og varden som markerer nedstigningen til Besseggen fra Veslefjell var den aller første som ble merket med rødmaling for at den lettere skulle ses i tåka.

Historisk vandrerute Jotunheimen er en krevende tur å gå. Høydeforskjellene er store, og både Bukkelægeret og stigningen fra Gjende opp i Svartdalen er bratte. Til gjengjeld er det mulig å sende bagasjen sin med rutebåtene på Gjende og Bygdin, slik at man kun bærer dagstursekk på ryggen underveis. Rutebåtene gjør det også enkelt med adkomst til turisthyttene underveis på turen. Historisk vandrerute Jotunheimen kan fint gås også som enkeltetapper, da alle turisthyttene underveis er mulige å nå med rutebåt på Gjende eller Bygdin – også disse med et historisk sus.

ETAPPE 1: Gjendesheim – Memurubu 13 km
ETAPPE 2: Memurubu – Gjendebu 10 km
ETAPPE 3: Gjendebu – Torfinnsbu 15 km
ETAPPE 4: Torfinnsbu – Fondsbu 22 km

Beregnet tidsbruk 4 dager, 61 kilometer. 

Adkomst

Historisk vandrerute Jotunheimen kan gås begge veier - både med start på Gjendesheim og Fondsbu. Starter du turen på Gjendesheim kan du i høysesong ta både ekspressbuss og privatbil til døra. Også Fondsbu ligger ved bilvei - og ønsker du å returnere til Gjendesheim for å plukke opp bilen der, er dette fullt mulig ved å ta rutebåten Bitihorn tilbake over Bygdin og så buss, taxi eller privatbil over Valdresflya tilbake til Gjendesheim.

Adkomst med offentlig transport

Alle fjellstuene langs Historisk vandrerute Jotunheimen kan nås med kollektivtransport. I tillegg kan du faktisk ta rutebåt mellom alle fjellstuene, bortsett fra mellom Gjendebu og Torfinnsbu - noe som gjør det mulig å sende både bagasje underveis og selv hoppe på rutebåten om dagsformen ikke er god nok.

Les alt om Historisk vandrerute Jotunheimen på ut.no og historien om Historisk vandrerute Jotunheimen.

Aurlandsdalen - Historisk vandrerute

Aurlandsdalen.
Aurlandsdalen. Foto: Louise Brunborg-Næss

Den vakre og sagnomsuste Aurlandsdalen strekker seg fra Vassbygdi i Aurland til Geiteryggen, ved vannskillet mot Hallingdal. Vegen som går gjennom dalen, fra Hol til Aurland, er en av de mange ferdselsvegene mellom Østlandet og Vestlandet. Ruta går igjennom sjeldent vakre og ville dalfører, med tilhørende høyfjell og rike beiter for bufe og villrein.

Historisk vandrerute Aurlandsdalen går fra Østerbø på 820 moh. til Vassbygdi – en dagsmarsj på 6 - 9 timer. Med en lengde på nærmere 18 kilometer. På denne strekningen merkes lite av den store kraftutbyggingen som foregikk her på 1970-og 80-tallet. Stien går langs gjel og juv, gjennom utsprengte hyller og på murer omkranset av mektige fjellformasjoner. Det anbefales å gå ned dalen, men mange mener at det er en vel så flott opplevelse å starte i Vassbygdi.

Adkomst

Rutebuss fra Aurlandsvangen til Østerbø eller Vassbygdi.

Beregnet tidsbruk er 7 timer.

Les alt om Aurlandsdalen - Historiske vandrerute på ut.no og historien.

Ferdselsvegen over Kamperhamrane - Historisk vandrerute

T-merket over Kamperhamrane.
T-merket over Kamperhamrane. Foto: Bella Engen

Den gamle ferdselsveien over Kamperhamrane går østover fra Sunndalen i Oppstryn og gjennom Rauddalen til setergrenda Framruste i Skjåk. Deler av ruta går over et bratt fjellparti som kalles Kamperhamrane, derav navnet på ruta. I den bratte fjellskråningen er det gamle oppmurte steintrapper, og på toppen møter man store siktevarder som har vist vei i mange hundre år.

Kamperhamrane er en krevende tur å gå. Selve steintrappene ble restaurert i 2013, noe som gjør turen overkommelig for dagens turgåere.

ETAPPE 1: Sunndalsseter - Rauddalsvann 21 km
ETAPPE 2: Rauddalsvann - Framruste 13 km

Lengde 32 km, tidsbruk er beregnet til 2 dager.

Les alt om Ferdselsvegen over Kamperhamrane på ut.no og historien.

Flyktningeruta - historisk vandrerute

I de dype skoger - Flyktningeruta.
I de dype skoger - Flyktningeruta. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Flyktningeruta er en 12 mil lang skiltet turløype som følger en rute som ble brukt av kurérer og flyktninger som ville komme seg i sikkerhet i Sverige under andre verdenskrig. I dag er Flyktningeruta en kombinasjon av flere ruter som ble brukt ut fra Oslo under krigen. Fram til Øyeren følger den i stor grad «Timianruta», som først og fremst var en kurèr-rute der det ble fraktet viktig post, penger og utstyr. Ruta var aktiv fra juni 1943 og til krigens slutt.

ETAPPE 1: Skullerudstua - Bøvelstad 20 km
ETAPPE 2: Bøvelstad - Øyeren 15 km
ETAPPE 3: Hunes/Enebakkneset – Amundsetra 30 km
ETAPPE 4: Amundsetra - Steinbyhytta (teltplass) 25 km
ETAPPE 5: Steinbyhytta - Skjølabråtan (ved Skjærvangen) 17 km

Lengde 12 mil, beregnet tidsbruk er 4 dager.

Adkomst

Det er flere oppstartpunkter underveis. Skullerudstua: Kjør til Skullerudstua Vangen: buss mot Enebakk eller bil til Bysetermåsan Enebakkneset-Øyern øst: Oppstart ved butikken. Du kan kjøre hit via Lillestrøm eller sørfra på RV 22. Grenselosmuseet: Hit må du bruke bil.

Adkomst med offentlig transport

Skullerudstua: Ta T-banen til Skullerud. Vangen: Buss mot Enebakk, gå av ved Fjell og følg blåmerket vei/sti mot Vangen, ca 5 km. Enebakkneset-Øyern øst: Oppstart ved butikken. du kan ta buss hit fra Lillestrøm. Grenselosmuseet: Det er mulig å få busstransport ved å bestille dette hos Ruter. Bestillingslinje 891 eller flex rute 2007. 

Les alt om Flyktningeruta på ut.no. Her finner du kart og etappebeskrivelser. Les historien om Flyktningeruta.

Jacobineruta, Oslofjorden - Historisk vandrerute

Jacobineruta.
Jacobineruta. Foto: Solveig Thiis-Evensen

Jacobineruta kan du oppleve til lands og til vanns med robåt eller ferge. Turen er klassifisert som en enkel tur. Langs ruta kan du overnatte på Oscarsborg og på kystledhytter på Bergholmen, Håøya og Sandspollen på Hurumlandet. Oslofjordens Friluftsråd drifter alle kystledhyttene. I Drøbak finnes det et variert tilbud av overnattingssteder.

ETAPPE 1: Historisk byvandring langs sjøkanten i Drøbak fra Jacobinestatuen, forbi Jacobines vesle stue, over Sjøtorget og gjennom badeparken der du opplever både den gamle kirken og sjøbadet fra fordums tid.

ETAPPE 2: Denne etappen av Jacobineruta omhandler alle krigsminnene som står igjen etter forsvar av Drøbaksundet og innseilingen til Oslo. Ferden går til Oscarsborg og Bergholmen.

ETAPPE 3: På denne delen av Jacobineruta vandrer du forbi bygninger satt opp under første verdenskrig under industrieventyret i sprengstoff på Håøya og i Sætre.

ETAPPE 4: Dette er historien som forteller om det rike fisket i Sandspollen. Turen kan gås fra Sætre eller fra Færgestad.

Adkomst

Det går ferge og buss fra Oslo sentrum helt til Drøbak sentrum. Kommer du med egen bil er det flere store parkeringsplasser i nærheten av byen. Det finnes en tilknyttet Oscarsborg helt i nord av Jacobineruta og en mindre rett ved Tollboden og Jacobinestatuen.

Les alt om Jacobineruta og hver enkelt etappe på ut.no og om historien.

Flere historiske ruter: Her kan du se alle de Historiske vandrerutene i Norge.

Historisk informasjon: Her kan du lese historisk informasjon om de Historiske vandrutene.

Fra uminnelige tider har det vært ferdsel både til lands og til vanns i vårt langstrakte land. Ferdsel har gått over fjellvidder og breer, langs skogstrekninger og på sjøen, mellom bygder, grender, byer og gårder. Mange av de gamle rutene har for lengst forsvunnet, men det finnes fortsatt synlige veifar og mangfoldige ferdselsminner igjen.Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 12. juli 2020