Ny attraksjon - Flye 1389

Vegdirektør Inger Dahl Hovland foretok den offisielle åpningen av det nye ikonet på Valdresflye. Bygget skal drives av DNT.
Vegdirektør Inger Dahl Hovland foretok den offisielle åpningen av det nye ikonet på Valdresflye. Bygget skal drives av DNT. Foto: Kari Merete Horne

Flye 1389 ble åpnet av Vegdirektør Inger Dahl Hovland den 2. juli. Det ikoniske bygget på toppen av Valdresflye er et nytt blikkfang for alle som kjører forbi. Tar du turen innom får du oppleve et fantastik utsyn gjennom store vindusflater. Bygget inngår i prosjektet Nasjonale Turistveger og blir et spisested og opplevelsessenter.

Flye 1389 eies av Statens Vegvesen og skal drives av DNT Oslo og Omegn
Det er bestyrerne på Gjendesheim, Marius Haugaløkken og Anne Taagvold som vil stå for den daglige driften. De vil ta med seg Gjendesheim sin satsning på lokale matopplevelser opp hit, og de som besøker Flye 1389 skal få servert lokalprodusert mat fra begge sider av fjellet. Bygget inneholder langbord med 25-30 sitteplasser og store vinduer mot tre himmelretninger. Vinduene har brede sittebenker for å nyte utsikten (med plass til mange når corona-tiltakene oppheves). Her er også kjøkken og toaletter, men ikke overnattingsmuligheter.

Åpen kafé og arrangementer
Vi inviterer til åpen kafe fra kl 10-18, alle dager i juli og august. Vi vil også benytte Flye 1389 til arrangementer og selskaper. Dette er helt nytt, så vi må prøve oss litt fram, sier en engasjert Marius Haugaløkken som gleder seg stort til å komme i gang. Han er sikker på det nye ikon-bygget vil bli attraktivt stoppested, både for bilturister og vandrere.

Les mer om Flye 1389

Flere fra DNT Oslo og Omegn var med på åpningen i går. Fra venstre: Eiendomssjef Jan Erik Reiten, Styreleder Christian Reusch, bestyrer på Gjendesheim Marius Haugaløkken og bestyrer på Gjendebu Lars Åge Hilde
Flere fra DNT Oslo og Omegn var med på åpningen i går. Fra venstre: Eiendomssjef Jan Erik Reiten, Styreleder Christian Reusch, bestyrer på Gjendesheim Marius Haugaløkken og bestyrer på Gjendebu Lars Åge Hilde Foto: Kari Merete Horne

Hvorfor skal DNT drive dette stedet?
- DNT Oslo og Omegn driver vanligvis ikke anlegg som vi ikke eier selv, men vi ble fristet til å søke da muligheten kom. Plasseringen på toppen av Valdresflya er ganske  unik med vid utsikt i alle retninger og DNT har lange tradisjoner for å ta vare på og servere folk som ferdes i disse fjelleområdene. Dette fortalte styreleder i DNT Oslo og Omegn, Christian Reusch, under åpningen av Flye 1389.

- Nasjonale turistveger har laget mange attraksjoner langs vegene våre, og det er spennende at Statens Vegvesen gjennom Nasjonale turistveger bruker arkitektur for å skape attraktive og interessante turmål. DNT har også erfart at hytter med særpreget arkitektur er noe folk ønsker å besøke, og vi er svært glade for at vi har fått anledning til å drive et så flott anlegg som Flye 1389.

- DNT feiret 150 års jubileum i 2018, og viktige deler av virksomheten startet i akkurat dette området. Torfinnsbu er DNTs første hytte. Den ble bygd ved Tyin og senere flyttet til Bygdin. Både Gjendesheim, Gjendebu og Glitterheim har lange tradisjoner med å ta i mot turister i disse vakre fjellene. Nå får vi en ny utfordring med å knytte sammen ferdsel på veien og ferdsel på fjellet. Vi ønsker, i tillegg til å servere veifarende, å inspirere de som besøker Flya 1389 til å bruke mer av tilbudet som dette området har å by på. Det kan være alt fra jakt og fiske, besøk på DNT hytter, private overnattingssted og ulike aktivitetstilbud. Og når vi får drevet litt og får litt tid på oss, håper vi å skape flere aktivitetstilbud med utgangspunkt i Flye 1389 slik at folk kommer hit for å dra på tur – ikke bare stoppe fordi de kjører forbi. Vi håper  på et langvarig og godt samarbeid med Statens vegvesen, sa styrelederen i sin åpningshilsen.

Flye 1389 - et blikkfang og et flott stoppested - på toppen av Valdresflye!
Flye 1389 - et blikkfang og et flott stoppested - på toppen av Valdresflye! Foto: Kari Merete Horne

Skrevet av Kari Merete Horne 3. juli 2020