Nå åpner en rekke betjente hytter i fjellet!

Tur fra Gjendesheim - utsikt mot Gjende.
Tur fra Gjendesheim - utsikt mot Gjende. Foto: Morten Noremsaune

Sommeren i fjellet er like rundt hjørnet og til helgen åpner en rekke av våre betjente hytter. Her ser du åpningstidene til de betjente hyttene. Husk å forhåndsbestille oppholdet. Velkommen til Norgesferie på fjellet.

Hytter som er åpne nå:

Åpner til helgen (eller litt tidligere)

Rondvassbu Turisthytte

Åpen fra fredag 18. juni til 12. september. Det kan hende at hytta kommer til å være åpen lenger utover høsten, kanskje helt til 10. oktober, men det er ikke avgjort ennå.

Herfra kan du gå alt fra enkle, barnevennlige turer langs merkete løyper til mer krevende toppturer på Norges tak, tur til Veslesmeden med barna eller opp på Rondeslottet som passer for voksne. På Rondvassbu kan du leie sykler. 

Bestill overnatting

Slik kommer du deg til Rondvassbu

Glitterheim Turisthytte

Er åpen fra fredag 18. juni til søndag 12. september.

Rundt Glitterheim er det mange fantastiske topper, som Glittertind på 2465 moh - en tur som passer for de aller fleste. Kanskje klarer du tre topper på én dag? Ryggjehøe 2142 moh, Glitterrundhøe 2089 moh og Glittertind 2465 moh! Hytta ligger i 1400-meters høyde nordøst i Jotunheimen.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Glitterheim

Sota sæter

Åpen fra fredag 18. juni til 12. september

Naturen rundt sætra byr på korte dagsturer og luftige toppturer. Hva med å oppleve utsikten fra Tverrådalskyrkja, 2088 mho eller vandre  langs elven med fiskestangen inn til Mysybutta. Har du lyst til å bli noen dager kan du bli med på guidete toppturer, rafting og juving. 

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Sota Sæter

Gjendebu Turisthytte

Er åpen fra torsdag 17. juni til 16. september.

Bli med og feire at Gjendebu, den eldste turisthytta i DNT som er i drift, fyller 150 år! Jubileumsmeny hver lørdag gjennom hele sesongen. Helgen 16. - 18. juli er selve jubileumshelgen, med turer  til toppene rundt hytta og alle har turleder fra DNT og er gratis for overnattingsgjester på hytta. Det blir musikk og dans, foredrag og gropkoking.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Gjendebu

Gjendebu fyller 150 år - bli med på feiring! 

Bjørnhollia Turisthytte

Åpen fra fredag 18. juni til søndag 12. september.

Fra Bjørnhollia har du alt innen rekkevidde - toppturer, rusleturer og fisketurer. Hyttetunet har fått byggeskikkspris som en av de flotteste turistanleggene i fjellheimen.

Kanskje det er denne sommeren du skal gå en del av SAGA - den fantastiske langruta over Ringebufjellet, gjennom Rondane og Dovrefjell? Eller ta en tur til Skjerdalen, gjennom et trangt geld med frodig vegetasjon - en tur som passer alle aldre. Eller opp på Rondeslottet , 2178 moh?

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Bjørnhollia


Grimsdalshytta Turisthytte

Åpen fra fredag 18. juni til søndag 12. september

I Grimsdalen er det åpent og fritt med lettgått turterreng.

Kanskje det er denne sommeren du tar med sykkelen til Grimsdalshytta og sykler til Tollevshaugen eller en rundtur i Folldal? Det er også flott å sykle Tour de Dovre som er ei populær sykkelrunde på 12 mil om Dovrefjell og Grimsdalen. Har du med barn, kan dere ta den enkle, men fine turen til Barthstigen.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Grimsdalshytta

Svukuriset Turisthytte

Er åpen fra fredag 18. juni til søndag 5. september

Bo på Svukuriset i noen dager og gå fine dagsturer i området, du kan også leie sykkel hvor flere av veiene er flotte å sykle på. Alt fra enkle, barnevennlige turer til lange villmarksturer. Opp på Stor-Svuku 1416 moh, Femundsmarkas høyeste topp, for å nyte utsikten utover Femundsmarka, Femunden og over mot Sverige og Rondane. 

Nytt for sommeren: Nå kan du leie hengekøyestativ som vi har satt opp på området rundt hytta. Du kan også leie hengekøye og myggnett om du ikke har med dette selv. 

Bestill overnatting

Slik kommer du deg til Svukuriset 

Liomseter Turisthytte

Hytta er åpen fra lørdag 19. juni til søndag 12. september.

Liomseter ligger i Langsua nasjonalpark i et fantastisk turterreng med stor variasjon, meget godt fiske (kanskje noen av Østlandets beste ørretvann?). Her er gode padle- og sykkelmuligheter samt muligheter for å gå i stillhet - går du litt utenom hovedtråkket kan du gå uten å se andre i flere dager.

På Liomseter er det hester, kaniner, høner og hund og det tilbys ridning, men tid må avtales i forkant. 

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Liomseter

Hytter som åpner 25. juni eller senere

Sandhaug Turisthytte på Hardangervidda.
Sandhaug Turisthytte på Hardangervidda. Foto: Marius Dalseg Sætre

Sandhaug Turisthytte

Åpen fra fredag 25. juni til søndag 12. september.

Sandhaug befinner seg midt på Hardangervidda med Hårteigen som veiviser mot vest, Gaustatoppen mot sørøst og Hardangerjøkulen mot nord. Den enorme vidda lokker med bred horisont, blomsterflora og følelsen av uendelighet. Her er det godt å være enten man vil bli noen dager og gå dagsturer eller gå fra hytte til hytte.

Kanskje det er denne sommeren du skal prøve fiskelykken i Normannslågen? Gå dagsturer ut fra Sandhaug. Nyte den brede horisonten og blomsterfloraen?

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Sandhaug

Krækkja på Hardangervidda.
Krækkja på Hardangervidda. Foto: Margrethe Assev

Krækkja Turisthytte

Åpen fra fredag 25. juni til søndag 12. september.

Krækkja ligger så vakkert til ved vannet Storekrækkja og med utsyn mot Hallingskarvet. Du får virkelig vidde-følelsen her oppe. Her er lettgått terreng som passer for alle, det er gode fiskemuligheter og et rikt dyre- og planteliv.

Dette er den eldste DNT-hytta på Hardangervidda. Nå er den på- og ombygd. Men matsalen er faktisk den eldste hytta – og den er svært sjarmerende, vel verdt et besøk. Hytta har kanoer og robåt som du kan leie. Og ikke minst høyfjellsspa! Stampen er plassert ved Storekrækkja, så det er mulighet for en forfriskende dukkert i det kalde fjellvannet.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Krækkja

Geiterygghytta 

er åpen fra fredag 25. juni til søndag 12. september

Hytta ligger på 1223 moh ved Geiteryggvatn. Her kan du padle på Geiteryggvatnet i en av kanoene du kan låne på hytta, ro ut på vannet i robåten og fiske, hilse på dyrene som går fritt ved hytta eller unne deg en kveld i den vedfyrte badestampen mens solen går ned bak Bakkahellertunga.

Er det i år du skal ta turen opp på toppen av Kittilsbunosi, eller opp på Vargebreen eller gå den vakre Aurlandsdalen? Les mer om turene her.

Bestill opphold 

Slik kommer du deg til Geiterygghytta

Iungsdalshytta

Er åpen fra fredag 25. juni til søndag 12. september.

Her kan du oppleve levende stølsliv med kyr, sauer, geitekillinger, griser og høner på stølsvollen, samt eventyrlige fiske- og padlemuligheter. Få også med deg Iungsdalsnuten, en kort tur som gir vidt utsyn. Og gjerne dagstur til Halldalsnuten eller Raudbergnuten, de to høyeste nutene i området.

Bestill opphold

Slik kommer du Iungsdalshytta

Nørdstedalseter Turisthytte

Åpen fra fredag 25. juni til søndag 12. september.

Hytta er kjent for sin intime og hyggelige atmosfære. Her er fint å rusle korte turer ut fra hytta i det vakre området, eller legge ut på toppturer - f.eks. til Liabrekulen eller til Middalsnos - eller langturer. 

Kanskje det er i år du skal ta den fantastiske sykkelturen ned Fortundalen? Norges lengste utforbakke? Passer også for barn.

Om du ikke kommer gående fra f.eks. Sota Sæter, kan du komme deg til Nørdstedalseter med buss og tog, eventuelt taxi fra Fortun, eller kjøre helt inn om sommeren.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Krækkja

Fannaråkhytta

Er åpen fra fredag 25. juni til søndag 5. september.

For mange er Fannaråkhytta et mål i seg selv. Soloppgang med Jotunheim-topper i et 360-graders skue er en utsikt du aldri kommer til å glemme! Hytta er Norges høyest beliggende DNT-hytte på 2068 moh. og på ingen andre steder i Nord-Europa som ligger så høyt kan du både få servert middag og overnatte.

Det er best å komme seg til hytta ved å følge T-merket sti fra Turtagrø, Sognefjellshytta eller Skogadalsbøen. Buss-/togmuligheter til Sognefjellshytta og Turtagrø. 

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Fannaråkhytta

Snøheim Turisthytte

Åpen fra fredag 25. juni til søndag 26. september.

Med Snøheim som utgangspunkt kan du gå flere fine dagsturer i området - alt fra enkle, barnevennlige turer til krevende toppturer. Kanskje du skal opp på Snøhetta i sommer? Eller en av de ni andre 2000 meter toppene i området? Hvis du har med barn, er Veslehetta et fint mål. 

Du kommer deg til Snøheim med tog eller bil + skyttelbuss, eventuelt kan du sykle istedenfor å bruke skyttelbussen frem til 15. juli. Husk at du må forhåndsbooke plass på skyttelbussen.

Bestill oppphold

Slik kommer du deg til Snøheim og alt om Skyttelbussen

Fondsbu Turisthytte

Er åpen fra fredag 25. juni til søndag 10. oktober.

Hytta ligger på vakre Eidsbugarden ved Bygdin, sørvest i Jotunheimen. Ta turen opp til Utsikten - det var Aasmund Olavson Vinje som satte navnet på toppen. Kanskje du skal få med deg en topptur eller to? Uranostind ruver 2157 moh, mens turen til Gravafjell passer både for voksne og barn.

Hvis du ikke kommer vandrende fra en av de andre turisthyttene i området, kan du komme deg til Fondsbu med buss/båt over Bygdin.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Fondsbu

Skogadalsbøen Turisthytte

Er åpen fra fredag 25. juni til søndag 5. september.

14 km frå nærmeste bilvegg finner du Jotunheimens juvel Skogadalsbøen. Her er det ​​som om tiden står stille og det er lett å senke skuldrene, slippe taket på jaget og finne glede i det rolige suset fra den vakre naturen. Ta en dag mellom bakker og berg med toppturer, buldring eller under et teppe framfor peisen!

Turen ned Utladalen forbi Vettisfossen, Norges høyeste foss i fritt fall, kan sammenlignes med den velkjente Aurlandsdalen.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Skogadalsbøen

Litlos Turisthytte

Åpen fra fredag 2. juli til søndag 5. september.

Dette er hytta for deg som vil gå flotte turer utenom merkete stier. Her kan du kjøpe fiskekort og leie kano og redningsvest. Området er fiskerikt, så det er muligheter for napp! Landemerket Hårteigen ligger i dagsturavstand fra hytta.

I sommersesongen går det ekspressbuss Oslo/Bergen til Røldal og vidare med drosje til Valldal og på setervei til selvbetjeningshytta Middalsbu. Herfra er det en tur på ca 6 timar inn til Litlos. Dette er den hytta i Nord-Europa som ligger lengst fra vei.

Bestill opphold

Slik kommer du deg til Litlos

Sommerbilde av Finsehytta før ombyggingen.
Sommerbilde av Finsehytta før ombyggingen. Foto: Norexplore

Finsehytta

Er åpen fra fredag 2. juli til søndag 10. oktober.

Hytta ligger sentralt plassert midt mellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet og er et supert utgangspunkt for turer sørover på Hardangervidda og videre inn i Skarvheimen.

Denne sommeren åpner Finsehytta i ny "drakt" - hytta er bygget på og om. Så kanskje frister det å sjekke ut den "nye" hytta, på sykkel på Rallarvegen eller en tur til fots opp på Finsenut for å nyte utsikten, eller bli med på guidet tur på Blåisen. Mulighetene er mange - også for "fra hytte til hytte"-turer. 

​​​​​​​Bestill opphold

Slik kommer du deg til Finsehytta

Husk at fjellturen må planlegges godt!

Sommeren 2021 må alle forhåndsbestille opphold på DNT-hyttene, både på de betjente og de selvbetjente. Hvis du skal gå fra hytte til hytte, kan det være lurt å legge inn litt ekstra tid - for kanskje får du gnagsår og går langsommere enn du hadde tenkt, eller været slår seg vrangt en dag, en i turfølget ditt trenger en hviledag, eller noe annet kan skje. 

Ønsker du hjelp til planlegging av tur? Kontaktinfo Tursenteret og Infosenteret i Storgata 3 i Oslo sentrum.

Alle bestyrerne tilpasser driften til smitteverntiltakene, og vi anmoder deg om å holde deg oppdatert på regler og anmodninger fra FHI

Snøheim Turisthytte.
Snøheim Turisthytte. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Artikkelen er skrevet 19.5. og oppdatert 21. og 29.5., 7., 8.6.2021 og 16.06.2021

Blant topper og vakre vann i Jotunheimen.
Blant topper og vakre vann i Jotunheimen. Foto: Morten Noremsaune

Skrevet av Siri G. Bekkhus 15. juni 2021