Fjelltur til helgen? Elleve betjente DNT-hytter åpner 

Slik er det på Skogadalsbøen nå!
Slik er det på Skogadalsbøen nå! Foto: Skogadalsbøen

Elleve betjente hytter åpner fjellet for deg kommende helg - og dermed er alle DNT Oslo og Omegn sine 21 betjente fjellhytter åpne! Bestyrerne ønsker alle som har forhåndsbestilt velkommen, og sommeren er godt på veg flere steder. Velkommen til Norgesferie på fjellet!

Fondsbu med Sløtafjellet bakom og kunstverket « Før brende dei heksene» framom, juni 2020.
Fondsbu med Sløtafjellet bakom og kunstverket « Før brende dei heksene» framom, juni 2020. Foto: Solbjørg Kvålshaugen

Jotunheimen:

Fondsbu Turisthytte

ligger ved vakre Eidsbugarden ved innsjøen Bygdin. Åpen fra 26. juni til 4. oktober.

Bestyrer Solbjørg på Fondsbu ønsker varmt velkommen! Til hjemmelaget mat, de vakreste omgivelsene du kan tenke deg, med fjell og topper på alle kanter.  Blant høydepunktene i sommer er jubileumsmarkeringen av førstegangsbestigningen av Falketind for 200 år siden. Det markeres med toppturer i fleng, fire foredrag og jubileumsmiddag, omtrent midt i juli. 

Adkomst

Buss: Det blir også i år fjellrute mellom Tyinkrysset og Eidsbugarden. Se rute 300.

Nytt i år er at det er opprettet en bestillingsrute som betjener Eidsbugarden på et annet tidspunkt enn det rute 300 gjør. Rute 3033 Filefjell-Tyinkrysset- Eidsbugarden er opprettet som et pilotprosjekt over to sommersesonger. Bestillingsruta vil betjene anløp og avgang M/S Bitihorn, og korrespondere med buss i retning Fagernes på Tyinkrysset ved retur. Den vil også ha en viss korrespondanse fra Fagernes på Tyinkrysset på tur innover. For de som ønsker å benytte seg av bestillingstilbudet, må dette gjøres på telefon 46 30 46 30 senest kl.17:00 dagen før. Her finner du alle fjellbussrutene

Bil: Kjør E16 fra Oslo eller Bergen til Tyinkrysset, Derfra ca 4,5 km på rv 53 mot Årdal til Tyin. Så videre på fylkesveg 252 til offentlig parkering på Eidsbugarden, med parkeringsautomat.

Båten på Bygdin: En tur på Bygdin med M/B Bitihorn er en vakker opplevelse. La fjellets ro omfavne deg mens du nyter det storslåtte utsynet mens båten glir over den største innsjøen i Jotunheimen. Rutetider og online booking M/B Bitihorn.

Bestill opphold på Fondsbu

I år er det lurt å planlegge litt mer

I år må du planlegge ferien litt mer enn du har måttet gjøre tidligere år. Sommeren 2020 må alle forhåndsbestille opphold på alle DNT-hyttene. Hvis du skal gå fra hytte til hytte, kan det være lurt å legge inn litt ekstra tid - for kanskje får du gnagsår og går langsommere enn du hadde tenkt, eller været slår seg vrangt en dag, kanskje en i følget trenger en hviledag, eller annet. 

Alle bestyrerne tilpasser driften til smitteverntiltakene, og de vil også anmode deg om å holde deg oppdatert på regler og anmodninger fra FHI

Ønsker du hjelp til planlegging av tur? Kontaktinfo Tursenteret og Infosenteret i Storgata 3 i Oslo sentrum.

Fannaråkhytta

Ina Charlotte Moe inviterer igjen til Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. Få topper, og ingen DNT-hytter, kan konkurrere med Fannaråkens utsikt! Herfra ser du blant annet Hurrunganes tinderekker, Smørstabbreen og Jostedalsbreen. Soloppgang med Jotunheimtopper i et 360 graders skue er en utsikt du aldri vil glemme.

Fannaråkhytta er åpen fra 26. juni til 6. september.

Adkomst:

Til fots: Hit kommer du fra Skogadalsbøen, Sognefjellshytta, Krossbu eller Turtagrø.

Bestill opphold på Fannaråkhytta

Arkivfoto - ved Fannaråkhytta sommeren 2018. Slik håper vi det blir i 2020 også :-)
Arkivfoto - ved Fannaråkhytta sommeren 2018. Slik håper vi det blir i 2020 også :-) Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Lyst til å dra til Skogadalsbøen med en gang! Slik er det nå.
Lyst til å dra til Skogadalsbøen med en gang! Slik er det nå. Foto: Skogadalsbøen

Skogadalsbøen

Hytta ligger vakkert til i Utladalen ved foten av Gjertvasstind og Fannaråken, og er et flott utgangspunkt for fine toppturer, som f.eks Uranostind, Sagi og selvsagt opp til Fannaråkhytta. Turen ned Utladalen er en perle der stien slynger seg nedover dalen langs elva Utla og majestetiske, snødekte topper rager på begge sider av dalen. Stien går forbi Vettisfossen, Norges høyeste foss i fritt fall.

Trine Marie Johansen og Ole Martin Moen ønsker velkommen fra 26. juni til 13. september. 

Adkomst: Til fots. Skogadalsbøen ligger 14 km fra nærmeste bilveg.

Bestill opphold på Skogadalsbøen

20. juni 2020 gikk brødrene til bestyrer Ole Martin fra Vetti til Skogadalsbøen. Litt snø øverst over Friken, fine forhold.
20. juni 2020 gikk brødrene til bestyrer Ole Martin fra Vetti til Skogadalsbøen. Litt snø øverst over Friken, fine forhold. Foto: Kjetil Moen

Breheimen:

Nørdstedalseter Turisthytte

Hytta er et naturlig startpunkt for fine dagsturer i Breheimen. Eller du kan gå fra hytte til hytte.Husk å forhåndsbestille på alle hyttene.  Nørdstedalseter er et knutepunkt i ruta mellom Jotunheimen og Breheimen. Ja, hvis du ønsker å oppleve fjord, fjell, dal og bre på samme tur, er Nørdestedalseter et godt sted å feriere. Glad i å sykle? Ta sykkelturen ned Fortundalen.

Maj-Britt og Lars Halvard Finskud ønsker velkommen fra 26. juni til 6. september

Bestill opphold på Nørdstedalseter

Nørdstedalseter juni 2020. Fremdeles noe snø i terrenget rundt hytta.
Nørdstedalseter juni 2020. Fremdeles noe snø i terrenget rundt hytta. Foto: Maj-Britt Finskud

Dovrefjell:

Snøheim Turisthytte.

Marit og Kjell Hjellødegård ønsker velkommen til hytta og turer til Snøhetta og ti andre topper over 2000 meter, moskus-safari, turer i nærområdet rundt hytta og fiskelykke. Hytta er åpen fra 26. juni til 4. oktober. Bestill plass på Snøheim.

Adkomst:

Det går tog til Hjerkinn sydfra og nordfra. Se vy.no Derfra skyttelbussen inn til Snøheim.

Hvis du kommer med bil, parkerer du på Hjerkinn/Hjerkinnhus og tar så skyttelbussen til Snøheim.

Skyttelbussen: Av hensyn til villreinen søker man å få minst mulig trafikk av biler, syklister og gående langs vegen inn til Snøheim. Derfor går det skyttelbuss når hytta er åpen. Skyttelbussen har fem daglige avganger mellom Hjerkinnhus (eventuelt Hageseter) og Snøheim. Priser, smitteverntiltak, mm: Les alt om Skyttelbussen.

Det er lov å sykle på Snøheimvegen fra 1. juni til 15. juli. Etter 15. juli er det ikke lov å sykle der.

Femundsmarka:

Svukuriset Turisthytte

Midt i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark ligger den vaakre fejlgården Svukuriset. Her kan du fint bo noen dager og gå dagsturer - den mest populære er til toppen av Stor-Svuku, eller du kan gå fra hytte til hytte (husk å bestille på alle). Svukuriset er et supert sted for barn.

Lene Nylund, Thomas Rønningen, Tore Huseby og Mari Nylund Huseby ønsker velkommen fra lørdag 27. juni til 11. august og fra 27. august til 1. september.

Adkomst

Buss og tog: Les mer på hyttas ankomstside

Bil: Kjør til Jonasvollen, derfra MS Fæmund II til Revlingen og vei opp til Svukuriset, ca 4km. Eller kjør til Elverum, videre til Trysil og til Drevsjø. Fra Drevsjø kjører du knappe 5 km mot Røros, ta så av mot Sorken/Elgå og kjør helt til Elgå. Det er ca 5 timer å kjøre fra Oslo til Elgå. Her er det stor parkeringsplass med betalingsparkering. Videre går det sti inn til Svukuriset, ca 8 km. Du kan eventuelt leie sykkel på Nasjonalparksenteret i Elgå.

Les alt om adkomst.

En tur med Femund II på Norges nest største naturlige innsjø byr på mange spennende opplevelser for store og små: Femund II

Bestill opphold på Svukuriset Turisthytte

PS: Dette er bestyrernes siste sesong på Svukuriset. Er din drøm å bli bestyrer i Femundsmarka? Se søknaden om ledig stilling som bestyrer på Svukuriset Turisthytte.

Å kombinere et besøk på Svukuriset Turisthytte med en tur med Femund II anbefales! Her fra 2019.
Å kombinere et besøk på Svukuriset Turisthytte med en tur med Femund II anbefales! Her fra 2019. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Hardangervidda:

Krækkja Turisthytte

ligger ve vannet Storkrækkja med utsyn mot Hallingskarvet. Terrenget er lettgått og passer for folk i alle aldre. Her kan du gå alt fra enkle, barnevennlige turer til krevende toppturer. Rundt hytta er det gode fiske- og turmuligheter og et rikt dyre- og planteliv. Her kan du leie kanoer.

Krækkja ligger lett tilgjengelig, midt i DNT sitt rutenett. Fra hytta går det merkede løyper i flere retninger, bl.a. til Finse, Kjeldebu, Tuva og Haugastøl.

Adkomst 

Buss/tog til Geilo og lokalbuss videre til Fagerheim. Herfra er det 5 km å gå. Person- og bagasjetransport med båt etter avtale med vertskapet. Eventuelt med bil til Fagerheim (P). 

Signe Søndrål og Per Martin Bjerke åpner dørene på Krækkja 26. juni til 13. september. 

Bestill opphold på Krækkja Turisthytte

20. juni ved Krækkja Turisthytte - god flom i elva og flott temperatur!
20. juni ved Krækkja Turisthytte - god flom i elva og flott temperatur! Foto: Krækkja-ansatte.

Litlos Turisthytte

Litlos ligg på kanten av vestlandsnatur i eit fiskerikt område. Her er muligheter for flotte turer utenom merkete stier. Her kan du kjøpe fiskekort og leie kanoer og redningsvester.

Med Litlos som utgangspunkt kan du gå en rekke fine dagsturer i området - alt fra enkle, barnevennlige turer til krevende toppturer. I tillegg er hytta både et naturlig startsted og overnattingssted på en rundtur gjennom området.

Adkomst

 I sommersesongen går det ekspressbuss Oslo/Bergen til Røldal og vidare med drosje til Valldal og på setervei til selvbetjeningshytta Middalsbu. Herfra er det en tur på ca 6 timar inn til Litlos. Litlos er den turisthytta som ligger lengst fra vei i hele Nord-Europa!

Jarle Viskjer holder hytta åpen fra 26. juni til 6. september.

Bestill opphold på Litlos Turisthytte

Ved Litlos 24. juni 2020.
Ved Litlos 24. juni 2020. Foto: Jarle Viskjer

Sandhaug Turisthytte

Brita Gjerde og Jan Tyssebotn holder dørene åpne fra 26. juni til 13. september.

Hytta befinner seg midt på Hardangervidda med Hårteigen som veiviser mot vest, Gaustatoppen mot sørøst og Hardangerjøkulen mot nord. Den enorme vidda lokker med bred horisont, blomsterflora og følelsen av uendelighet.

Har du lyst på en fjelltur og ikke ønsker å gå fra hytte til hytte, da er Sandhaug plassen for deg. Her er knutepunktet for mange av kvisteløypene. Det er et lett terreng for liten og stor. Her kan du gå mange fine dagsturer og du kan slappe av ved hytteveggen. Liker du å fiske, kan du prøve lykken på Lågen.

Bestill overnatting på Sandhaug Turisthytte

Finsehytta/Brebua

Vær oppmerksom på at Finsehytta er stengt pga ombygging sommeren 2020. Selvbetjeningshytta Brebua ved siden av Finsehytta åpner for booking fra 25. juni, og for bruk - av dem som har forhåndsbestilt - fra 15. juli.

Brebua

Turforslag for sommeren:  Hardangervidda på tvers. Lenke i bildet.
Turforslag for sommeren: Hardangervidda på tvers. Lenke i bildet. Foto: Anne-Kari Enes

Skarvheimen:

Geiterygghytta

Marit og John Wøllo holder åpent fra 26. juni til 13. september. Hytta ligger på 1224 meter over havet, der mektig vestlandsnatur møter østlandsk høyfjell. Her i hjertet av Skarvheimen, er også innfallsporten til Hallingskarvet nasjonalpark og inngangen til den ville og vakre Aurlandsdalen.

Her er det gode dagsturmuligheter, blant annet til flere topper i opp til 1790 meters høyde. 

Hytta er eit flott utgangspunkt for turen ned Aurlandsdalen. Kanskje får du besøk av både fjellrev og reinsdyr på turen. Geiterygghytta passer både for store og små - her er kano, robåt, badestamp og dyr:  Fjellkatten Milli er sjefen på Geiterygghytta, hønene tripper rundt og grisene bor i fjøset. Skinner sola? Kanskje du får se at grisene må smøres inn med solkrem :-) 

Geiterygghytta er ei av hyttene langs den 350 km lange MASSIV ruta som går gjennom fjellområdene Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda. Les mer om styrkeprøven MASSIV. Husk å forhåndsbestille plass på alle hytter.

Adkomst

Tog og buss: Hytta ligger lett tilgjengelig med tog. Det går buss dagleg til og fra Geiteryggen som korresponderer med tog mellom Oslo og Bergen. Ta tog til Ål stasjon, derifrå buss 23-490 med avstigning på Geiteryggen øst. Se bussruter her.

Bil: Kommer du med bil fra Osloområdet, kjører du E16 til Hønefoss. Ta av til riksveg 7 mot Gol og videre mot Geilo. Ved Hagafoss, 10 km før Geilo, sving av og følg fylkesveg 50 (Hol-Aurland) til Geiteryggtunnelen. Faå begge parkeringsplassene/busstoppene er det kun 3 km lett gange på grusveg inn til hytta.

Velger du å kjøre til Geiterygghytta for å gå Aurlandsdalen, kan du etter turen ta buss opp att til parkeringen ved Geiterygghytta

Webkamera Fv 50 Vesterdalen, like ved Geiterygghytta.
Webkamera Fv 50 Vesterdalen, like ved Geiterygghytta.

Iungsdalshytta

I hjertet av Skarvheimen ligger Iungsdalshytta. Vibeke Jarild og Jarle Tvedt holder dørene åpne fra 26. juni til 13. september. Her byr de på levende stølsliv med kyr, sau, geitekillinger, gris og høner på stølsvollen. Fiske- og padlemuligheter, vakker natur, flotte turområder og fiskevann, og ikke minst nydelig kortreist mat:

- Her på Iungsdalshytta serverer oss lokal mat basert på lokale råvarer og lokale mattradisjoner. Hytta har så og si 100% ureiste råvarer som kjøt, fisk og mjølkeprodukt til middag. Dette klarar me fordi me driv støl vegg i vegg med tuisthytta og fiskar i vatna rundt uss. Dette gir råvarer av beste kvalitet og med ein smak av fjellet. Rumme, smør og ostar, kulturmjølk og yoghurt lagar me. Kjøt og fisk røyker me, spikjiskinka saltar og speker me sjølve, sier Jarle.

Adkomst

Ta tog til Ål og videre transport kan bestilles via Ål Taxi. Tlf. 32 08 11 01, som gir fast pris til gjester på Iungsdalshytta.

Med bil kjører du riksvei 7 gjennom Hallingdal, ta av fra riksveien mellom Torpo og Ål (skilting til Vats) og kjør over Leveld og Vats. Bomvei ved Bergsjøen, kortbetaling. Videre forbi Djup til Toviki (P), herfra er det 4 km til hytta.

Eventuell båttransport de siste 4km til hytta kan avtales med vertskapet på telefon 97 58 93 94.

Flere muligheter: Slik kommer du deg til Iungsdalshytta

Ni betjente hytter har allerede åpnet

Langsua

Liomseter Turisthytte: Åpen fra 19. juni - 4.oktober. Bestill overnatting

Jotunheimen

Gjendebu Turisthytte: Åpen fra 19. juni - 13. september. Bestill overnatting

Glitterheim Turisthytte: Åpen fra 19. juni - 13. september. Bestill overnatting.

Gjendesheim turisthytte, Åpen fra 5. juni- 4. oktober. Bestill overnatting.

Rondane

Rondvassbu Turisthytte: Åpen fra 19. juni - 4. oktober. Bestill overnatting

Grimsdalshytta: Åpen fra 16. juni - 13. september. Bestill overnatting

Bjørnhollia Turisthytte: Åpen fra 19. juni - 13. september. Bestill overnatting

Breheimen

Sota Sæter, Åpen 19. juni - 4. oktober - men sjekk alltid hyttas nettside. Bestill overnatting.

Skarvheimen

Aurlandsdalen Turisthytte, åpen fra 20. mai - 4. oktober. Bestill overnatting 

Mer om hyttene

Iungsdalshytta tre dager før åpning! 28 grader i solveggen. Personalet er på plass og det vaskes og klargjøres til åpning :-)
Iungsdalshytta tre dager før åpning! 28 grader i solveggen. Personalet er på plass og det vaskes og klargjøres til åpning :-) Foto: Iungsdalshytta

Skrevet av Siri G. Bekkhus 24. juni 2020