Få med deg åpningen av Flyktningeruta

Foto: Sive Hamilton

Den 10. septemter åpner Flyktningeruta, som en av sju historiske vandreruter som blir avduket i Friluftslivets år. 

I forbindelse med 20-årsjubileumet til Flyktningeruta og at det er 70 år siden frigjøringen har Flyktningeruta blitt innlemmet i Historiske Vandreruter. Den offisielle åpningen av ruta, som ble først ble åpnet i 1995, tar sted ved Skullerudstua den 10.september. 

Har du lyst til å følge i flyktningenes fotspor kan du delta på Flyktningemarsjen, som du kan lese mer om her.

Historisk vandrerute

Flyktningeruta er en vandrerute som er basert på rutene som flyktninglosene benyttet da de førte folk til sikkerhet i Sverige under krigen. Ruta starter ved Skullerudstua i Oslo og går gjennom Østmarka til Enebakk og Øyeren. Videre østover fra Enebakkneset, gjennom Aurskog og fram til Skjølåen i Eidskog, der Norske Grenselosers Museum ligger.

En avstikker går inn til Skillingsmark i Sverige, der det var flyktningmottak under krigen. Fram til Øyeren følger den i stor grad kurerruta Timianruta. Ingen av flyktningene eller losene ble tatt langs denne ruta.

Øst for Øyeren er den satt sammen av flere ruter som flyktningene benyttet. Man regner med at mellom 10 000 og 15 000 flyktninger tok seg til Sverige gjennom søndre del av Hedmark og Akershus.

I dag er ruta merket opp som tursti med blå merking og skilt hele veien, samt informasjon om viktige steder og hendelser under krigen. Totalt er ruta ca. 120 km lang. Underveis kan du overnatte på sportsstua Vangen eller på DNT hytta Bøvelstad. Øst for Øyeren er det få overnattings-steder, så går du hele ruta, lønner det seg å ha med telt.

Dagsaktuell på ny

Dag Olav Brækkan, som har vært prosjektansvarlig fra DNT Oslo og Omegn sin side, er glad for at man på ny kan sette fokus på Flyktningeruta.

- Vi har vært involvert i den i 20 år nå, men så at det trengte et skikkelig løft om den skulle bestå, både kosmetisk og organisatorisk. Så vi var ikke i tvil om at vi ville gjøre den til en del av historiske vandreruter, forteller Brækkan.

Han forteller det er flere grunner til at Flyktningeruten er dagsaktuell.

- I år er det 70 år siden frigjøringen av Norge, samtidig er den dessverre veldig tidsaktuell sett i lys av flyktningproblematikken i verden i dag. Mange nordmenn i dag har opplevd å være flyktninger i andre land, derfor er det viktig å holde dette i hevd og ikke glemme vår egen historie, sier Brækkan.

I over ett år har DNT Oslo og Omegn sammen med Foreningen Flyktningeruta jobbet med oppgraderingen av jubilanten.

- Vi har fått på plass nytt infomateriell, vi har gått over den fullstendige ruta og rydda stiene og merket opp ruta på nytt. Nye informasjonsoppslag er på plass og vi har fått korrigert noen av kartene. Så jeg håper flest mulig vil bli med oss på Flyktningemarsjen etter åpningen. 

Brækkan forteller at ruta kan være krevende, men langt fra uoverkommelig.

- Man kan gå med lette sekker og underveis får vi noe hjelp til bagasjetransport på de partiene hvor det er lengre veistrekker som vi kommer inn på. Det er en veldig flott tur som tar deg gjennom østre Oslo og Akershus og inn i Hedmark. Det blir variert skogsnatur med skogsvann og heier langs ruta. En tur man absolutt bør få med seg. 

Program 

Torsdag 10.september på Skullerudstua

Kl. 10.00: Velkomst 
- Flyktningerutas historie V/Vidar Hansen og Helge Johansen. Foreningen Flyktningeruta
- Historiske Vandreruter 2015 v/ Riksantikvaren 
- Offisielle hilsner

Ca kl. 11.00  Turstart for de som skal gå hele ruta. 1. etappe Skullerud-Bøvelstad 
                       Frivillig tur langs ruta inn til depotstedet Smalvannshula, ca 10 km tur-retur. 

Enkel bevertning  

Les mer om arrangementet her.

Grenserøys nr 53, som du passerer langs Flyktningeruta
Grenserøys nr 53, som du passerer langs Flyktningeruta Foto: Dag Olav Brækkan