Sherpatrapper i Ås – en ny attraksjon er skapt

Foto: Ås Turlag

278 trappetrinn er resultatet av et prosjekt fylt pågangsmot og et enormt engasjement. Den nye sherpastien langs Kyststien i Ås er stibyggerkunst på et nivå man sjelden ser maken til i Norge. 

Kyststien går fra Breivoll i sør og helt til Hvervenbukta i nord. Turen starter på Breivoll og følger Bunnefjorden nordover. Arbeidet i terrenget startet 17.oktober og ble foreløpig avsluttet 4.november – og traseen er nå åpen for turfolk. Ås Turlag vil vente med den offisielle åpningen til våren, ettersom det gjenstår en del rydding og mindre arbeid som er vanskelig å utføre vinterstid.

Det er en enestående jobb som gjort av alle involverte, men for å komme til den spede begynnelse må vi spole tre år tilbake i tid.

– Hele idéen kom da vi i 2016 merket kyststien. Akkurat denne delen av kyststien var litt komplisert. Det var ikke vei eller sti, så vi måtte lage en midlertidig sti oppe i skogen, men vi sa til oss selv at her måtte det gjøres noe, forteller Terje Thurmann-Moe som er prosjektleder for Ås Turlag.

Han estimerer at det er lagt ned i overkant av tusen dugnadstimer for å realisere sherpatrappene, men er klar på at resultatet overgår forventningene.

– Resultatet har blitt helt fantastisk, det overgår vår mest optimistiske drømmer. Vi trodde det skulle bli bra, men vi hadde ikke forventet at det skulle bli så fantastisk. Den delen av kyststien som før var den vanskeligste har nå blitt den flotteste, forteller Thurmann-Moe.

Terje Thurmann-Moe, prosjektleder for Sherpatrappene.
Terje Thurmann-Moe, prosjektleder for Sherpatrappene.

Alt dette har blitt til en fantastisk trase  

Det er en enestående jobb som er gjort. Siden sherpaene startet torsdag 17. oktober er det transportert inn 240 tonn skiferstein fra Vinje i Telemark, i tillegg har steinleggerne brukt anslagsvis 50-60 tonn stein som de har gravd opp eller funnet langs stien. Totalt er det lagt 278 trappetrinn som utgjør nærmere 250 meter av traseen. Dette er gjort for hånd – kun med enkle redskaper som hakke, spett, slegge, hammer og meisel i løpet av 18 arbeidsdager. 

Prosjektet kan allerede nå oppsummeres som særdeles vellykket. Ås Turlag har lykkes med å gjennomføre målene som ble satt, nemlig at stien mellom Nebba og Sjødalstrand skulle bli den flotteste og tryggeste delen av kyststien i Ås og Oppegård.

Sherpaene har lagt mye tid og omhu i å sette tilbake vegetasjonen rundt stien. Så når du vandrer langs den nye traseen får du derfor følelsen av at denne stien har vært her lenge – og den kommer til å være til glede for vandrere og naturelskere i hundrevis av år framover. 

Kort oppsummert 

  • 225 dugnadstimer med planlegging og forarbeid 
  • 278 trappetrinn 
  • 240 tonn skiferstein fra Vinje i Telemark 
  • 60 tonn stein fra området 
  • 9 sherpaer fra Nepal 
  • 18 arbeidsdager 
  • Finansiert med støtte fra Ås kommune, Oppegård kommune, Akershus fylkeskommune og Sparebankstiftelsen.

Hovedmålet med prosjektet var å flere ut på tur i dette spennende turområdet. Det har strømmet til med folk som vil prøve den nye stien og mye tyder på at dette bare er begynnelsen. På bare et halvt år har Ås kommune fått to nye attraksjoner for friluftinteresserte. I august åpnet Breivoll Gård og knappe tre måneder etter står sherpatrappene klare.

– Sherpatrappene må utvilsomt sees i sammenheng med Breivoll gård. Både sherpatrappene og Breivoll har skapt mye interesse lokalt. Vi prøver å lage turforslag som går innom Breivoll gård og de to tiltakene forsterker utvilsomt hverandre. Østre del av Bunnefjorden har blitt et fantastisk turmål, slår Thurmann-Moe fast.

Eksempel til etterfølgelse

Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, skryter av innsatsen som er gjort av Ås Turlag.

–Jobben som er gjort er imponerende. Kyststien har utrolig mange kvaliteter oppover Bunnefjorden, men det er noen partier som var krevende og hvor det har vært nødvendig å gjøre tiltak. Her har initiativet fra Ås Turlag svært viktig. Deres idé om sherpatrapper var genial, og resultatet er blitt langt bedre enn jeg selv kunne forestilt meg. Sherpatrappene har blitt en attraksjon i seg selv, samtidig som kyststien nå er tilrettelagt for langt flere. For Breivoll Gård og satsingen på friluftsaktiviteter i dette området er vi veldig glad for dette tilskuddet som nok en dimensjon på opplevelsesverdien her, sier Hoff Wikborg.

Han er imponert over framgangsmåten til Ås Turlag og sier det er et eksempel til etterfølgelse.

– Ås Turlag har virkelig imponert oss. De har skapt et flott tilbud som har vært krevende både praktisk og økonomisk å gjennomføre. Turlaget har selv skaffet pengene og de har gjort all prosjektering selv. Alt av gjennomføring fra turlaget har skjedd gjennom frivillige og mange dugnadstimer. Det er ganske utrolig at prosjektet har vært gjennomført helt i tråd med plan både på tid og på budsjett. Prosjektet er til etterfølgelse og et godt eksempel på hvordan det skal gjøres.


Foto: Ås Turlag