Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Kom i skikkelig førjulsstemning på Norsk Folkemuseum

Til helgen har Norsk Folkemuseum sitt årlige julemarked. Dere kan kjøre hest og kjerre og dessuten besøke DNT-hytta Hovinkoia som ligger på toppen i Friluftsdelen av museet.
Til helgen har Norsk Folkemuseum sitt årlige julemarked. Dere kan kjøre hest og kjerre og dessuten besøke DNT-hytta Hovinkoia som ligger på toppen i Friluftsdelen av museet. Foto: Norsk Folkemuseum/Haakon Harriss

Etter at dere har kjørt hest og kjerre, anbefaler vi en tur oppom Hovinkoia. Frivillige fra DNT Oslo og Omegn holder hytta åpen og tenner bål på tunet slik at dere kan grille marshmallows. I år er Hovinkoia julepyntet slik Stig og Marianne gjorde det i 2015 da de overnattet på julaften.

Ved Hovinkoia kan dere varme dere på bålet, grille marshmallows og ta en titt inn i hytta.
Ved Hovinkoia kan dere varme dere på bålet, grille marshmallows og ta en titt inn i hytta. Foto: Marius Dalseg Sætre

Julemarked på Norsk Folkemuseum og åpen DNT-hytte

Lørdag 7. og søndag 8. desember: 

Under Folkemuseets store julemarked kan du komme inn i DNT-hytta Hovinkoia som står høyt og fint plassert i museets friluftsdel. Frivillige hyttevakter er på plass begge dagene fra kl. 11-16. De tenner bål, byr på kaffe og steking av marshmallows på pinne, og en turprat.

Som du vil se, er Hovinkoia pyntet til jul. Dette er ikke tilfeldig: Jula 2015 dro det unge paret Stig og Marianne med hest og vogn langt avgårde til DNT-hytta Hovinkoia ved Setertjern i Holleia, vest for Tyrifjorden. De ønsket å feire en annerledes jul, alene langt til skogs, i stillhet og ro i et vinterhvitt landskap. Hesten Solbakken Bajas var julepyntet og med seg i bagasjen hadde de ferdigstekt julemat, en julelysestake, en batteridrevet lyslenke og julekonger som de kunne pynte et lite tre med utenfor hytta.

I Hovinkoia ligger det nå et lite album som viser hvordan Stig og Marianne feiret sin stille julekveld: Med fyring i hytta, varming av julemat, kryssord og kortspill, lesing og ut å se på stjernehimmelen og lytte til knakingen og mumlingen som isen på Setertjern lagde i den kalde vinterkvelden.

Stig og Marianne var blant de siste som overnattet på Hovinkoia før hyttta vinteren 2016 ble demontert for å bli en del av DNTs markering av kongeparets 25-års regentjubileum i 2016. Februar 2018 ble Hovinkoia gjenåpnet på Norsk Folkemusuem på Bygdøy som del av Den Norske Turistforenings 150-års jubileum.    

Les mer om Julemarked på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo.

Foto: Stig Bremseth & Marianne Haug/Norsk Folkemuseum

Stig og Marianne feiret jul på Hovinkoia i 2015. De hadde med seg Mariannes hest Solbakken Bajas. Dette var like før hytta ble tatt ned og sendt ut på ferden til Slottsparken og deretter Norsk Folkemuseum. 

Foto: Stig Bremseth & Marianne Haug/Norsk Folkemuseum

Så koselig var det ved Hovinkoia, der den sto på Ringerike, da Stig og Marianne kom dit julaften 2015.

Hovinkoia er åpen for publikum under helgens julemarked på Norsk Folkemuseum.
Hovinkoia er åpen for publikum under helgens julemarked på Norsk Folkemuseum. Foto: Lars Olav Muren/Norsk Folkemuseum

Artikkelen er oppdatert 2. og 3. desember 2019.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 28. november 2019