Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Nye Kobberhaughytta tar form

Nye Kobberhaughytta tar form. Oktober 2019
Nye Kobberhaughytta tar form. Oktober 2019 Foto: Erlend Birkeland

Byggeprosjektet på Kobberhaughytta er i rute. De to nye byggene er nå på plass bak hovedhytta og vi er i gang med innredningen.  Vi gleder oss til å åpne Nye Kobberhaughytta i starten av januar! Denne vinteren får du en ekstra god grunn til å legge turen til storstua i Marka - som nå blir litt større :-)

En stor takk går til våre bidragsytere som har gjort prosjektet Nye Kobberhaughytta mulig. Uten deres støtte, hadde dette prosjektet ikke blitt realisert.

Tusen takk til:

  • Tove Reistads stiftelse
  • Eckbos legat
  • Olav Thons DNT Stiftelse
  • Sparebankstiftelsen DNB
  • Aberdeen Standard
  • Lundin Norway AS

Hvis du har lagt turen innom Kobberhaughytta i løpet av siste år, har du nok lagt merke til byggeaktiviteten ved hytta. Det oppføres nytt losjibygg og ny bestyrerbolig, samt at den gamle hytta gjøres om noe.

Erlend Birkeland er bestyrer på Kobberhaughytta og forteller at de nå er inne i de siste fasene av byggearbeidet.

- Det vil ikke være mulig å overnatte på Kobberhaughytta i oktober, november eller i desember. Men etter nyåpningen i januar, sånn omtrent fra midten av januar, blir det igjen mulig å overnatte, i lyse, fine rom med køyesenger på 2-, 4- og 8-sengsrom, sier Erlend, og legger til at det også blir nye dusj- og toalettfasiliteter i nybygget, samt et koselig oppholdsrom hvor overnattingsgjestene kan nyte den flotte utsikten over Kobberhaugtjernet. Booking for 2020 åpner etter planen i løpet av november.

Nybygget får universell utforming. Både det nye sovehuset og det nye inngangspartiet vil bli universelt utformet, slik at hytta kan brukes av alle. 

Den nye boligen for vertskapet friggjør arealer i hovedbygget slik at kjøkken, kjøl og frys, lager, med mer i den gamle hytta kan utvides og moderniseres. For eksempel vil ny serveringsdisk medføre at vi kan ha et bredere utvalg, og med nytt kjøkken kan vi mette flere. Med ny spisesal vil det bli flere sitteplasser. 

- Selvsagt skal vi beholde den gamle, flotte peisestuen - hvis noen skulle lure på det, sier Erlend med et smil.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Slik ser det ut på Kobberhaughytta pr 30. oktober 2019:

Nye Kobberhaughytta sett fra lufta.
Nye Kobberhaughytta sett fra lufta. Foto: Erlend Birkeland
Fra storstua i det nye losjibygget får vi vakker utsikt mot Kobberhaugtjern.
Fra storstua i det nye losjibygget får vi vakker utsikt mot Kobberhaugtjern. Foto: Erlend Birkeland

Kaféen er også stengt 

- Dessverre har vi måttet stenge kafeen også. Nå er kun selvbetjeningen som er åpen. Erlend råder alle til å følge med på Kobberhaughytta sin FB-side.

- Her legger jeg ut informasjon så snart kafeen åpner igjen, lover Erlend.  Han har en skikkelig glad-melding:

- Når vi åpner igjen i januar, utvider vi åpningstidene i vintersesongen, sier han.

Bestyrer Erlend holder kafeen åpen i helgene frem til nyåpningen, så sant det er mulig.
Bestyrer Erlend holder kafeen åpen i helgene frem til nyåpningen, så sant det er mulig. Foto: Siri G. Bekkhus

Varmestua er alltid åpen

Varmestua, eller selvbetjeningsrommet, kommer til å være åpen hele tiden. 

- Her har vi et kjøleskap med diverse godsaker, slik at turgåerne kan kjøpe seg drikke, sjokolade, lefser, yoghurt og annet smått og godt.

- Vi har også fått satt inn en vanndispenser med kortreist og godt vann, sier Erlend.

Selvbetjeningen ligger rett ved garasjen.
Du kan betale med Vipps eller kontanter i boksen (Obs: Ingen veksel).


Åpningsarrangement

Lørdag 11. janaur 2020 kl. 12:00 blir det stort åpningsarrangement på nye Kobberhaughytta!

Med snorklipping, taler, enkel servering, underholdning og aktiviteter i snøen.

Sett av dagen i kalenderen din allerede nå :-)

Dagen etter, søndag 12. januar, blir det Åpen dag - med grilling og aktiviteter ute. 

Mer informasjon kommer etter hvert.

id%3Ascds%3AUS%3Aec90b4c8-03f0-42f9-821e-6670167a720e

Klikk her for å skrive tekst.

Kaldt ute? Godt med en kopp varm sjokolade med krem...
Kaldt ute? Godt med en kopp varm sjokolade med krem... Foto: Erlend Birkeland
Lørdag 11. januar 2020 blir det åpningsarrangement - kanskje med varme kanelboller...
Lørdag 11. januar 2020 blir det åpningsarrangement - kanskje med varme kanelboller... Foto: Erlend Birkeland

Dugnadsgruppa jobber for å klargjøre Kobberhaughytta til nyåpningen!

Når nye Kobberhaughytta åpner 11. januar har antall senger økt fra 30 til 55, to nye bygg er på plass og i den gamle hytta er mye endret og forbedret. Men det er ikke kun innleide arbeidsfolk som har jobbet. Det har også rundt ti personer i Kobberhaughyttas dugnadsgruppe.

Vi tok en prat med en av dem, Tore Andli. Det hele startet med at Tore var med på dugnad i fjellet, og det er han fremdeles. I sommer var han i Femundsmarka på dugnad. Men for 10 år siden kom han med i dugnadsgruppa på Kobberhaughytta. Han vet ikke akkurat hvor mange timer det har blitt med frivillig arbeid, men MANGE er det. Timer som han kunne valgt å bruke på f.eks. egen hytte, lønnet arbeid, ja, mye annet.
Men Tore trives så utrolig godt på Kobberhaughytta - dit han legger mange skiturer hver vinter, han setter så stor pris på de gode samtalene med de andre i dugnadsgruppa og han blir glad når han kan gjøre praktisk arbeid.

Tore er slett ikke snekker av utdannelse, men vi kan kanskje si at han har praktiske fingre og lærer fort? Han - og de andre i gruppa - har i hvert fall snekret mye til Kobberhaughytta, som hyller, møbler, dobbeltsengen og annen innredning til brudesuiten, gjerder, kajakk-brygge, trapper. For å nevne noe. 

I september var det maling som gjaldt

I september, da det fremdeles var tørkevær, holdt gruppa på med maling og annet utendørs. F.eks. har gamlehytta fått maling på vindusbrettene, og garasjeporten, varmestua og uthusene er også malt. Dessuten har en bjelke vridd seg under gulvet i et av uthusene, og det må fikses på en skikkelig måte! Da er det smart at Tore har bilen full av utstyr når han kjører innover til Kobberhaughytta: Drill, sag, verktøykasse, sagstativ, pussemaskin, vinkelsliper, osv. Selv bjelkeskift i gulv skal gå bra! Dugnadsgruppa har heldigvis kjøretillatelse. 

- Vi har skiftet takpapp på dobygget – det hadde flere hull, byttet vindskiene, satt opp nye nedløpsrør, malt og ordnet. Ja, det ble fire dugnader med 7 personer, sier Tore. (Mange penger spart, altså!)

Rundt på området står det flere krakker som er fine å sette seg ned på, for eksempel for å nyte solnedgangen! Disse er snekret av Tore og co eller av dugnadsgjengen på Skar, en annen dugnadsgruppe i DNT Oslo og Omegn. Det er forresten Skar-gruppa som ordner med ved til Kobberhaughytta. Snart kommer en ny krakk derfra som skal stå ved siden av vannposten ytterst på hjørnet. Det blir fint. 

I begynnelsen av desember overleveres det nye sovebygget til DNT Oslo og Omegn. Da kommer dugnadsgruppa på banen - det er de som skal montere og sette opp alle sengene i det nye bygget. 

- Vi pleier å få kaffe når vi har dugnad, forteller Tore, og når vertskapet er der får vi lunsj - f.eks. karbonadesmørbrød med speilegg, eller vafler. Det setter vi stor pris på. Ellers har vi med oss litt god mat. Å spise sammen er noe av det viktigste med dugnad, det sosiale, sier Tore. 

Behov for flere som vil gjøre en innsats på Kobberhaughytta

Så, når du kommer på nyåpningen av Kobberhaughytta i januar, ser deg rundt og beunderer de nye byggene, så se litt nøyere på de gamle bygningene også - og send gjerne en varm tanke og takk til dugnadsgjengen for at de vedlikeholder og ordner så fint på Kobberhaughytta. Og når du bestiller overnatting og kryper ned i soveposen eller lakenposen i en ny, fin køyeseng, så tenk på at mange frivillige timer er brukt på å montere disse sengene.

Når Kobberhaughytta nå blir ny, blir det enda mer å vedlikeholde og dermed behov for flere i Kobberhaughyttas dugnadsgruppe. Vil du være med? Ta kontakt med bestyrer Erlend på kobberhaughytta@dntoslo.no


Les mer om Kobberhaughytta:

Kobberhaughyttas nettside.
Kobberhaughytta på FB.
Kobberhaughytta på ut.no

Veden må på plass, uansett vær!
Veden må på plass, uansett vær! Foto: Tore Andli
Matpausen er viktig når man er på dugnad!
Matpausen er viktig når man er på dugnad! Foto: Ellen Bull
Det går med noen sekker ved i løpet av høsten og vinteren. Her er Paul Geir Kaasa i sving med å stable.
Det går med noen sekker ved i løpet av høsten og vinteren. Her er Paul Geir Kaasa i sving med å stable. Foto: Tore Andli
Ellen Bull i Kobberhaughyttas dugnadsgruppe sørger for at hytta er nymalt før vinteren.
Ellen Bull i Kobberhaughyttas dugnadsgruppe sørger for at hytta er nymalt før vinteren. Foto: Randulf Bull

Artikkelen er oppdatert 25. oktober og 25. november 2019.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 31. oktober 2019