Sjekk om det er sommerbruer på fjellturen du planlegger

Senhøst ved Gjendebu.
Senhøst ved Gjendebu. Foto: Lars Åge Hilde

Lyst på en tur i høstfarget fjell med klar luft og blanke vann? Mange av selvbetjeningshyttene i fjellet  er åpne til15. oktober. Men før du går MÅ du sjekke om det er sommerbruer på ruta du planlegger å gå!

DNT Oslo og Omegn har omtrent 50 selvbetjeningshytter på fjellet. De fleste ligger langt til fjells med omgivelser du sent vil glemme. Men før vi forteller mer om selvbetjeningshyttene, må vi fortelle om sommerbruene i fjellet!

Bruer i fjellet

Når du går på egenhånd i fjellet  i begynnelsen av oktober, er det viktig å sjekke på forhånd om det er sommerbruer på ruten du ønsker å gå, og om den blir liggende mens du skal gå.  På turkartene finner du dem markert med S som betyr sommerbru og H som betyr helårsbru.

Det er to hovedregler

Hovedregel nummer en er at sommerbruene tas inn 1. oktober, men dette er væravhengig. Sommerbruene kan altså bli liggende lenger, og de kan bli tatt inn tidligere.
Hovedregel nummer to er at bestyrerne på de betjente hyttene tar inn "sine" bruer i forbindelse med at hytta stenger for høsten. Kontakt gjerne bestyrerne for mer informasjon. Her kan du lese om når de betjente hyttene stenger høsten 2020

Ta kontakt med infosenteret hos DNT Oslo og Omegn for å sjekke når bruene på ruta du ønsker å gå tas inn: Tlf. 22 82 28 00 eller e-post info@dntoslo.no

Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø
Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø Foto: Marius Dalseg Sætre
Aurlandsdalen Turisthytte er betjent til søndag 4. oktober 2020.
Aurlandsdalen Turisthytte er betjent til søndag 4. oktober 2020. Foto: Olav Slettebakken
Arentzbu i Breheimen er en av DNT Oslo og Omegn sine selvbetjeningshytter - et av dine medlemsgoder!
Arentzbu i Breheimen er en av DNT Oslo og Omegn sine selvbetjeningshytter - et av dine medlemsgoder! Foto: Eivind H. Kleiven

Tilbake til selvbetjeningshyttene:

I 2020 må du forhåndsbestille opphold på selvbetjeningshyttene.

Disse er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen. Husk å forhåndsbestille, ta med ren lakenpose og rent putevar, rent sengetøy eller ren sovepose og rent putevar samt DNT-nøkkelen. Når du går inn på den enkelte hytta i ut.no, vil du finne ytterligere viktig informasjon som gjelder på grunn av smitteverntiltak. Les nøye før du drar.

DNT-nøkkelen

For å bo på selvbetjenings- og ubetjente hytter må du ha DNT-nøkkelen. Nøkkelen får du kjøpt på DNTs betjente hytter, DNTs tursentre og utvalgte turistinformasjoner. Eller du kan bestille den i vår nettbutikk. Du må ha medlemskap i DNT for å kjøpe DNT-nøkkelen. Bli medlem i DNT.

Åpningstidene for selvbetjeningshyttene

Vi anbefaler at du går inn på ut.no og sjekker åpningstidene.   Se alle selvbetjeningshyttene til DNT Oslo og Omegn fordelt på område.    

De fleste selvbetjeningshyttene er åpne frem til 15. oktober, men i Rondane, Langsua, Tafjordfjella og på Dovre er de helårsåpne - med et par unntak. Noen hytter stenger midlertidig eller tidligere enn 15. oktober på grunn av sauesanking eller annet.

Når åpner selvbetjeningsdelen på hyttene som ellers er betjente?

Det er også selvbetjeningsdel på mange betjente hytter. Disse blir tilgjengelige når den betjente hytta stenger. Mange av disse selvbetjeningsdelene er åpne frem til 15. oktober. Men på Bjørnhollia, Rondvassbu, Grimsdalshytta og Liomseter kan du bo på selvbetjeningshytte helt fram til hyttene åpner igjen for vintersesongen.

På Hardangervidda er selvbetjeningsdelen på Litlos og Sandhaug åpne til 15. oktober. 
I Breheimen er selvbetjentingsdelen på Nørdstedalseter åpen til 15. oktober.
I Jotunheimen er selvbetjeningsdelen på Glitterheim, Gjendebu og Skogadalsbøen åpne til 15. oktober.
I Skarvheimen er selvbetjeningsdelen på Iungsdalshytta åpen til 15.10.
I Rondane er selvbetjeningsdelen på Bjørnhollia, Rondvassbu og Grimsdalshytta åpne frem til hytta blir betjent igjen i vinter.
I Langsua åpner selvbetjeningen i Fehytta ved Liomseter 1.11. og er åpen til hytta blir betjent igjen i vinter.

Når vertskapet stenger Bjørnhollia i september, klargjør de også selvbetjeningsdelen på hytta.
Når vertskapet stenger Bjørnhollia i september, klargjør de også selvbetjeningsdelen på hytta. Foto: Angelique Culvin

Betale for hytteoppholdet og maten

I 2020 betaler du for oppholdet på selvbetjeningshyttene når du forhåndsbestiller. Når du så skal betale for mat du tar på hytta, kan du bruke appen DNT Hyttebetaling. Last den ned før du drar. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning - du legger da inn dine kjøp offline på hytta og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Husk å skrive deg inn i protokollen som vanlig.

Så enkelt er det: 

  1. Gå inn på App Store eller Google Play og søk opp DNT Hyttebetaling. Appen er tilgjengelig for IOS og Android. 
  2. Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen og registrer deg. 
  3. Når du kommer frem til hytta skriver du deg inn i protokollen og betaler for proviantkjøp med knappen «Hyttebetaling».
  4. Dersom du har dekning på hytta betaler du på stedet. Uten dekning velger du «betal senere» i appen, og gjør opp så snart du får dekning. Du vil få et varsel fra appen om manglende betaling når du kommer i dekning. 

 DNT Hyttebetaling gjelder alle selvbetjente hytter i DNT Oslo og Omegn. 

Du kan fortsatt betale for hytteoppholdet på "gamlemåten" ved å fylle ut betalingsfullmakt eller bruke Vipps.

Appen kommer på både norsk og engelsk. 

Last ned appen før du skal ut i høstfjellet.
Last ned appen før du skal ut i høstfjellet. Foto: Marius Dalseg Sætre

Spør en turveileder

Våre dyktige medarbeidere i Tursenteret i Storgata 3 i Oslo er klare for å svare på spørsmål om tur. Velkommen innom, eller ta kontakt på telefon 22 82 28 00 eller på e-post info@dntoslo.no

God tur!

Torfinnsbu i Jotunheimen.
Torfinnsbu i Jotunheimen. Foto: Morten Noremsaune

Artikkelen er oppdatert 3., 4. og 7. oktober 2019 og 26. august 2020.

Barna storkoser seg i snøen som har kommet på Svukuriset Turisthytte.
Barna storkoser seg i snøen som har kommet på Svukuriset Turisthytte. Foto: Svukuriset

Skrevet av Siri G. Bekkhus 23. september 2019