Høsttur i Langsua? Storkvolvbua har fått ny utedo!

Storkvolvbua med den nye utedoen nærmest, sikringsbua og Hovedhuset. Uthuset ligger bak utedoen.
Storkvolvbua med den nye utedoen nærmest, sikringsbua og Hovedhuset. Uthuset ligger bak utedoen. Foto: Hans Otto Kaltenborn

Vil du bo på en selvbetjeningshytte med fantastisk utsikt, gode fiskevann, et mildt fjellterreng egnet for store og små og med nybygget, flott utedo med god plass? Da er Storkvolvbua i Langsua hytta for deg. Ta en høsttur, da vel!

Storkvolvbua, som Storkvelvbu nå heter, har gjennomgått flere oppgraderinger de senere årene. Hytta var først ute med å få installert led-lys, siden er det gjort mange trivselstiltak som maling av gulv og nytt kjøkken i begge hytter, taket på hovedhytta ble tekket om fra torv til isolert tretak i fjor, og i år har ny do blitt bygget. Den gamle doen var underdimensjonert i forhold til den store trafikken, og i tillegg trang.

Det nye dobygget har ikke bare mye større kapasitet og plass til knær og påkledning, det har fire dobåser, er bygget i stavlaft og er riktig så flott, forteller Thomas With som er bygningsansvarlig for selvbetjeningshyttene i DNT Oslo og Omegn.

Snekker Hans Otto, mest kjent i DNT for å ha flyttet Hovinkoia tre ganger, har bygget, mens mannen til hyttetilsyn Helene, Stein, har gravet ut tomta. Godt gjort med en bitteliten gravemaskin!

Det spørs nok om mange får lyst til å tilbringe litt ekstra tid på do i dette flotte bygget ;-)

Turforslag

Storkvolvbua ble bygget i 1948 og var den første selvbetjeningshytta til DNT med proviant. Beliggenheten er veldig god, høyt oppe i Storkvolven med flott utsikt over Langsua. Her er det fine muligheter for lette dagsturer, stopp gjerne ved ettt av de mange vannene hvor fisken oftest er bitevillig (husk fiskekort). Eller ta turen opp på Nordre og Søre Langsua, hvis du ønsker større utfordringer. Begge toppene er over 1500 meter høye og utsikten fra dem er bare nydelig.

Selvbetjeningssystemet

Dette er en selvbetjeningshytte, noe som medfører at den har det du trenger av utstyr for matlaging som kjøkkenutstyr, dekketøy og et godt utvalg mat på proviantrommet. Det er dyner og puter i sengene, men du må ha med lakenpose eller sovepose hvis du skal overnatte. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys. Du henter vann i nærmeste bekk/vann.

Som gjest på Storkvolvbua ordner du selv med matlaging , vannhenting og oppvask. Du vasker gulvene og rydder inne og ute. Du kan enkelt betale for overnatting og maten med appen "DNT Hyttebetaling" som er tilgjengelig for IOS og Android.

Åpen hele året og plass til hunden

Storkvolvbua har 27 sengeplasser og eget hunderom med tre hundebur og to sengeplasser. Hytta er åpen hele året. Som medlem i DNT kan du deponere på DNT-nøkkelen. Den passer til hengelåsen som Storkvolvbua og de andre selvbetjeningshyttene er låst med. Du ha med deg folk som ikke er medlemmer, bare husk at de må betale et pristillegg i forhold til medlemmer.

Høsttur til Storkvolvbua i Langsua i fjor - før den nye utedoen ble bygget.
Høsttur til Storkvolvbua i Langsua i fjor - før den nye utedoen ble bygget. Foto: Bente Lindtveit

Adkomst sommer

Lokalbuss fra Lillehammer til Strand fjellstue eller Espedalen fjellstue. Fra Strand er det ca 4 timer å gå opp til hytta, ca 3 timer ned. Fra Espedalen er det ca 4 timer å gå. Alternativt kan du starte på Storhøliseter eller Revsjøen. Det går bilvei til begge disse stedene, ca 2,5 timer å gå til Storkvolvbua fra Revsjøen, ca 4 timer fra Storhøliseter.

Her finner du nyttig informasjon

Les mer om Storkvolvbua.
Les om flere selvbetjeningshytter i Langsua og de andre fjellområdene hvor DNT Oslo og Omegn har selbetjeningshytter.
Slik betaler du for deg på DNT Oslo og Omegns hytter.
Ønsker du turtips? Se nettsiden Tips til turen.
Kontakt Tursenteret i Storgata 3, Oslo.

Tor Martin Stenseng foretar den "høytidelige" åpningen av utedoen på Storkvolvbua.
Tor Martin Stenseng foretar den "høytidelige" åpningen av utedoen på Storkvolvbua. Foto: Hans Otto Kaltenborn
I det nye utedo-bygget er det god plass og fire dobåser.
I det nye utedo-bygget er det god plass og fire dobåser. Foto: Hans Otto Kaltenborn
Utedoen bygges.
Utedoen bygges. Foto: Hans Otto Kaltenborn

Skrevet av Siri G. Bekkhus 1. september 2019