Gode tips for høstferie på fjellet

Geiterygghytta er åpen til 22. september.
Geiterygghytta er åpen til 22. september. Foto: Marit Wøllo

Høstferie på fjellet er topp! Her får du gode tips for høstferien: Høstferie med aktivitsledere for barna eller fredelige turer i frisk fjelluft. Pass på mens noen av de betjente hyttene fremdeles er åpne: Fjell, oppredd seng, måltider servert på pent dekket bord :-)

De fineste og fredeligste fjellturene kan du få nå. I september og begynnelsen av oktober kan fjellet by på en forlenget smak av sommer eller en skikkelig smak av høst med all slags vær. Uansett: Noen av de betjente hyttene stenger snart, og du må "svinge deg rundt" for å få med deg noen dager på dem; Finsehytta og Geiterygghytta er åpne til søndag 22. september. Men mange betjente hytter er åpne lenger, og Sota Sæter til og med 27. oktober.

Her er våre tips til hytter du kan besøke som har aktiviteter for barna i høstferien, samt tips til turer du fint klarer på en langhelg. Du får informasjon om hvor lenge de betjente hyttene er åpne, og du finner mer informasjon ved å trykke på rød tekst. God høst i fjellet!

Fra tidligere Turbodager på Gjendebu.
Fra tidligere Turbodager på Gjendebu. Foto: DNT Oslo og Omegn

Rondane: Turboteamet kommer til Rondvassbu i høstferien

Her blir det aktiviteter og moro for hele familien, fra mandag til torsdag i uke 40. Passer for barn fra 4 år i følge med minst én voksen. Tilbudet er gratis for Rondvassbu sine overnattingsgjester.

Det blir topptur, tur i vannkanten, spikking, bålbrenning, matlaging, historiefortelling, uteleker, quiz, tegning - tilpasset været og barnas alder og ønsker. Vi spiser lunsjen ute hver dag. Etter middagen på Rondvassbu kl. 18:30, finner Team Turbo på en koselig inneaktivitet. 

Mer informasjon om Turboteamet til Rondvassbu / bestille opphold på Rondvassbu.

Klassiske høydepunkter i Rondane

Praktfulle og populære Rondane inviterer til fantastiske turer med høye topper og vakre dalfører, og betjeningen på Rondvassbu Turisthytte byr på deilig lokalmat og god stemning. Rondvassbu er åpen til 6. oktober.

Turbodager i 2017 - på Gjendebu.
Turbodager i 2017 - på Gjendebu. Foto: DNT Oslo og Omegn

Jotunheimen:
Aktiviteter for barna på hyttene Gjendesheim, Fondsbu og Gjendebu

Gjendeseheim

Turboteamet kommer til Gjendesheim  i uke 40. Da blir det aktiviteter og moro for hele familien. Som turer og leker ute, bålmat og annen kos og gøy. Aktivitetsledertilbudet er gratis for overnattingsgjester på Gjendesheim, og passer for barn fra 4 år i følge med minst én voksen. 

Det er Jutulcamp for barn på Gjendesheim hver dag i uke 40 fra lørdag til lørdag. Skinnmester Sofie og steinaldermann Roni inviterer til naturliv og håndarbeid for unger. Barna får lære å skyte med pil og bue, spille og leke i fjellet, å bruke kniv, tenne bål og lage noe fint av naturmaterialer. Kroner 300,- per dag for hyttas gjester, 500,- for andre. Prisen inkluderer materiell og verktøy til bruk. Velg selv om barna skal delta en eller flere dager. Påmelding og mer informasjon: Jutulcamp på Gjendesheim.

Dessuten blir det Hakkespekkcamp på Gjendesheim med Gjendeguiden. Gjendeguiden inviterer på Hakkespettcamp og tar seg av turprogrammet for hele familien. Du kan være sammen med ungene på fjellturer og aktiviteter, eller du kan finne din egen drømmetur mens ungene er med Gjendeguiden på oppdagelsesferd. Her er det mulig å velge dagsopplegg eller fullpakket 3-dagers. Informasjon om priser, datoer, etc hos Gjendeguiden / opphold på Gjendesheim bestilles via Gjendesheim booking.

Blant andre aktiviteter på Gjedesheim kan vi nevne raftig og kurs i garving av reinsdyrskinn.

Gjendebåten går hver dag i uke 40, billett booket på forhånd på gjende.no

Fondsbu

Fondsbu melder bestyrer Solbjørg at det blir aktiviteter fra søndag til fredag i uke 40. Som turer i området, uteleik, skattejakt, bålkos alle dager hvis været tillater det med fortellerstund og steking av pinnebrød/lapper/bålbolle etc. Og så blir det rollespill om Jotnenes rike.
Tuva er aktivitetsansvarlig og tar seg av barna i uke 40 sammen med Henrik. Solbjørg selv, forteller om tusser, troll, huldra, nøkken og haugafolket ved bålet.
Dette kommer til å bli kjempekos og veldig gøy!

Lørdag 5. oktober arrangerer Solbjørg tradisjonen tro sesongavslutnings med fest! Det blir stor Fjellbuffet og live musikk med bluesrockbandet TWANG, det faste "husbandet". Velkommen til høstferie på Fondsbu!

Gjendebu

Gjendeguiden inviterer på Hakkespettcamp og tar seg av turprogrammet for hele familien. Du kan være sammen med ungene på fjellturer og aktiviteter, eller du kan finne din egen drømmetur mens ungene er med Gjendeguiden på oppdagelsesferd. Her er det mulig å velge dagsopplegg eller fullpakket 3-dagers. 

Informasjon og påmelding: Gjendeguiden Opphold på Gjendebu bestilles hos bestyrer Lars Åge Hilde.

Lysten på å bestige noen topper i Jotunheimen? Bestyrer på Gjendebu Turisthytte, Lars Åge Hilde, har mange gode forslag hvis du tar kontakt.  Som Store Knutsholstind 2341 moh, Nordre Svartdalspiggen 2137 moh, og Store Svartdalspiggen 2174 moh, Semeltinden 2236 moh og Skardalseggen 2159 moh.

Gjendebu, Gjendesheim og Fondsbu turisthytter er alle tre åpne til 6. oktober.

Jutulcamp ved Gjendeosen - her lærer barna tradisjonshåndverk i skinn, bein og tre.
Jutulcamp ved Gjendeosen - her lærer barna tradisjonshåndverk i skinn, bein og tre. Foto: Kristoffer Thue Mælestad
Foto: Jasemin Folvik
Liomseter Turisthytte
Liomseter Turisthytte Foto: Kari Merete Horne

Til seters i Langsua


Langsua sør for Jotunheimen ble nasjonalpark i 2011. Området som tidligere het Huldreheimen er gjestmildt og lettgått, og har koselige turisthytter med korte avstander mellom. 

Et av de mest populære startstedene er DNT-hytta Liomseter. Vakkert beliggende på setervollen er dette ypperlig utgangspunkt for hyggelige turer med fast opphold eller rundturen Liomseter - Storkvelvbu - ca fem timer hver vei. Enkel ankomst med bil frem via E6 fra Lillehammer eller med offentlig transport. 

Liomseter Turisthytte er åpen til 6. oktober, bortsett fra 16.-19. og 23.-26. september.

Liomseter
Liomseter Foto: Jasemin Folvik
Selvbetjeingshytta Storkvolvbu ligger vakkert til i Langsua.
Selvbetjeingshytta Storkvolvbu ligger vakkert til i Langsua. Foto: Bente Lindtveit

I moskusens rike på Dovrefjell

Den betjente hytta Snøheim på Dovrefjell er åpen - og Marit og Kjell Hjellødegård ønsker velkommen til god mat og fine turer i storslagent høstlandskap.

For eksempel topptur til Snøhetta, Dovrefjells høyeste punkt. Har du med deg barn som ikke kommer seg helt opp på Snøhetta, er den to-timers turen til Veslehetta et godt alternativ.

Les om Snøheim turisthytte.  Marit og Kjell Hjellødegård på Snøheim holder åpent til 6. oktober. Her kan du altså tilbringe høstferien.

Det kan hende du ser moskus i løpet av en høsttur til Dovrefjell og Snøheim Turisthytte.
Det kan hende du ser moskus i løpet av en høsttur til Dovrefjell og Snøheim Turisthytte. Foto: Mari Kolbjørnsrud

Vandring i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark

Unn deg en tur til den hyggelige ombygde fjellgården Svukuriset turisthytte. Her er et firkløver nye bestyrere, med Thomas, Lene, Tore og Mari i spissen.  Rusle innover i Femundsmarka blant de gigantgamle trærne, den hvite reinmosen, stille vann, fargene som er i ferd med å gå over i høstpalletten. 

Ta en telefon til Thomas og co og bestill plass, sjekk hvordan du kommer deg til Svukuriset og hvilke turer de anbefaler. Tlf. 467 65 308. Svukuriset er stengt nå, men åpner igjen i høstferien, i ukene 40 og 41, fra mandag 30. september til søndag 13. oktober.

Supert å bo på Svukuriset Turisthytte og gå turer innover i Femundsmarka.
Supert å bo på Svukuriset Turisthytte og gå turer innover i Femundsmarka. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Blant mektige fjell og buldrende fossestryk i Aurlandsdalen

Gå den populære turen gjennom Aurlandsdalen. Kontrastene i landskapet er store - fra goldt steinlandskap til frodige dype daler, fra mektige fjell til buldrene fossestryk. På tre dager rekker du Finsehytta til Geiterygghytta, neste dag fra Geiterygghytta forbi Steinbergdalshytta og til Aurlandsdalen Turisthytte. Den tredje dagen videre ned til Vassbygdi. Finsehytta - Geiterygghytta - Aurlandsdalen Turisthytte - Vassbygdi. Kontrastene i landskapet er store - fra goldt steinlandskap til frodige dype daler, fra mektige fjell til buldrene fossestryk.

Les om: Finsehytta og Geiterygghytta, begge åpne til 22. september og Aurlandsdalen Turisthytte åpen til 13. oktober. 

Gården Urvik ved Aurdalsvatnet i Aurlandsdalen.
Gården Urvik ved Aurdalsvatnet i Aurlandsdalen. Foto: Louise Brunborg-Næss
På Sota Sæter.
På Sota Sæter. Foto: Marius Dalseg Sætre

Breheimen:
Barnevennlige turer, toppturer og kortreist mat på Sota Sæter

Ja, en tur til Breheimen og Sota Sæter kan by på så mangt! Ta kontakt med Sota Sæter, åpen til  27. oktober.

Sota Sæter
Sota Sæter Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Mer informasjon

Her ser du alle de betjente hyttene DNT Oslo og Omegn har i fjellet: Betjente hytter.

Tenkt på å melde deg inn i DNT? Her kan du lese om medlemskap i DNT Oslo og Omegn.

Fellestur er trygt og sosialt - med turleder og med turfølge.
Fellestur er trygt og sosialt - med turleder og med turfølge. Foto: Trond Giæver Myhre

Publisert: 16.8.2019, oppdatert 05.,  11.09., 13., og 16.09.2019.