Fiskelykke på Hardangervidda

Espen Frøiland fikk fredag en ørret på 2.5 kilo ved Litlos.
Espen Frøiland fikk fredag en ørret på 2.5 kilo ved Litlos.

Få ting slår følelsen av å fiske i et stille fjellvann. Sola stråler og den varme vinden stryker slettelandskapet. Ute på vannet ligger duppen og vaker. Hvilepulsen har senket seg der man ligger i lyngen og nyter stillheten. Total avslapning og terapi for sjelen. Med et rykker det. En 2.5 kilos ørret er på kroken. Kampen er i gang!

De siste dagene har Litlos vært episenteret for fiskelykke på Hardangervidda. Familien Frøiland fra Stavanger har hver sommer valfartet til Litlos – mye på grunn av det gode fisket i området rundt.

- Jeg og broren min har reist dit siden 80-tallet, mens faren vår begynte å reise til Litlos tidlig på 50-tallet. Så du kan vel trygt si det er blitt en tradisjon i familien vår. Det er et veldig fint område med mange spennende vann, sier Espen Frøiland.

På fredag tok han en ørret på 2.5 kilo like ved Litlos. Hvilke vann han tok den i er og blir en godt bevart hemmelighet. Men han legger ikke skjul på at fisket forsterker naturopplevelsen betydelig.

- Spenningen av å komme fram til vannet, forhåpningene om å få en bra fisk, det er noe spesielt. Du er kommet deg langt vekk fra alt kjas og mas i byen, du kobler rett og slett av ved vannet.

- En av de mest populære plassene

Turveileder i DNT Oslo og Omegn, Vegard Petersen, forteller at Hardangervidda utvilsomt er en av de mest populære plassene for fjellfiske.

- Vidda er et populært og, ikke minst bra, fiskested. Det er så mange store grunne vann der som gir gode vekstvilkår for ørreten. Det er stort sett ørret i alle vannene, samtidig som det er mye Marflo og Skjoldkreps i vannene som er med på å gi fisken en veldig fin rød farge i kjøttet.

På Sandhaug ble det nylig tatt en ørret på 2619 gram.
På Sandhaug ble det nylig tatt en ørret på 2619 gram.

Bestyrer på Litlos, Jarle Viskjer, gleder seg over fiskelykken gjestene har hatt de siste dagene.

- Å få være ute i Guds frie natur, opplevelsen av et stille vann der man helt alene kan jakte på storfisken. Det er de som driver mange av gjestene våre, forteller Viskjer. 

Foreløpig kan dørstokken på Litlos takke en sen som for at den ikke er blitt rent ned, men Viskjer merker at stadig flere legger turen vest på Hardangervidda. En av grunnene til flere gjester er trolig at ruten fra Sandhaug til Litlos begynner å bære sommerpreg.

- Den er helt fin nå. Det er ikke noe overvann og alle bruene er lagt ut, noe som gjør det til en veldig fin tur å gå. Går man fra sør eller sørvest må man beregne litt lenger tid på grunn av en del snø i høgden, men snøen er hardt og fin å gå på. Alle bruene er lagt ut, med unntak av ved Sandflofossen hvor det er en solid snøbru. Vannstanden har ellers sunket ned til normalt nivå, forteller Viskjer.

Etter en tung start på sommeren begynner omsider pilen å peke oppover.

- Det har gradvis tatt seg opp og til helga blir det full hytte. Men det er alltid plass til flere, på DNT-hytter blir aldri fult, sier han med et smil.

Også på Sandhaug har de merket en stadig større strøm av fiskeentusiaster.

- Tidlig på sommeren var fisket labert, men det har for alvor løsnet nå som temperaturen har begynt å komme. Så folk som er glad i å fiske til fjells bør komme seg til Hardangervidda nå, sier Jan Tyssebotten som er bestyrer på Sandhaug.