Vil du også bidra som hyttevakt på Norsk Folkemuseum i sommer? 

Hyggelig oppdrag til våre frivillige i sommer på Bygdøy.
Hyggelig oppdrag til våre frivillige i sommer på Bygdøy. Foto: Kari Merete Horne

Vi holder Hovinkoia på Norsk Folkemuseum på Bygdøy åpen for museets gjester i sommer ved hjelp av frivillige og oppfordrer alle frivillige i DNT Oslo og Omegn til å ta en vakt eller flere! 

Mange av DNT Oslo og Omegn sine frivillige har allerede stilt opp som hyttevakt på Hovinkoia en dag eller  flere i sommer. Tusen takk til dere alle sammen! Nå trenger vi enda flere som vil bidra:

Å være hyttevakt på DNT-hytta Hovinkoia på Norsk Folkemuseum er både en morsom og en utfordrende oppgave! Du får prøvd deg som formidler av DNTs unike hytte-tilbud og du får bruk for engelskkunnskapene dine. Dessuten bør du ha hatt frivilligoppdrag før/tatt Ambassadørkurs eller tilsvarende.

Foretrekker du å være hyttevakt sammen med noen? Inntil to personer kan ha vakt samtidig:-)

2-timers kurs

Alle som melder seg til frivillig innsats på Norsk Folkemuseum må gjennom et kurs på ca. 2 timer. Kurset inneholder relevant informasjon om Norsk Folkemuseum generelt og DNT-hytta spesielt. En viktig del av kurset er opplæring innen sikkerhet og brannvern, en forutsetning for å få bemanne bygninger/utstillinger på Norsk Folkemuseum.
Har du allerede deltatt på tilsvarende kurs, behøver du ikke gjøre dette igjen. Men ønsker du en oppfriskning, så er du velkommen!
Neste kurs går 15. august.

Slik går du frem

Hvis du ønsker å bidra, sender du en e-post til  

Du vil da få tilsendt mer informasjon om frivilligoppdraget som hyttevakt på Hovinkoia, samt lenke til vaktskjema hvor du fyller ut dato/er du ønsker å være hyttevakt og om du skal være med på kurset 15.8.

Åpningstidene for Hovinkoia

Norsk Folkemuseum er åpent hver dag i sommersesongen, alle dager fra kl. 10.00 til 17.00.
Åpningstiden for Hovinkoia er satt til kl. 11.00 – 17.00, og vi ønsker bemanning på følgende dager:

  •  8. – 18. august: Alle dager, kl. 11.00 – 17.00
  • 19. august – 30. september: Alle helger, kl. 11.00 – 17.00

Hyttevakten ønsker velkommen og forteller om DNT

Hovinkoia har fått Bygdøys flotteste tomt, og kneiser på en topp med utsikt over friluftsmuseets gresskledde tak og utover mot Vikingskipsmuseets tårn. Turistenes tur går gjennom friluftsmuseets tun, først opp gjennom husmannsplassen og deretter opp til hytta. Alternativt kan de ta den litt mer kronglete DNT-stien i den bratte skråningen opp. Vel oppe kan de sette seg på utsiktsplassen i hytteveggen og nyte sol og utsikt, eller sette seg på tømmerbenkene rundt bålplassen.  Mange av dem går inn i hytta der det kanskje er fyr på svartovnen og kaffen er varm på kjelen. Det er her du som frivilllig hyttevakt kommer inn i bildet; Som representant for DNT ønsker du turistene velkommen. Du deler dine erfaringer fra norsk hytte- og turliv med dem, og de som kommer langveis fra er antakelig ukjente med norske kulturtradisjoner. Dine fortellinger om DNTs selvbetjeningssystem vil sannsynligvis forbløffe dem. 

På samme måte som i fjor, er vi avhengige av frivillig innsats for at DNT-hytta skal kunne være åpen for publikum. Det er derfor vi frir til våre mange frivillige i håp om at vi i fellesskap skal få til et levende miljø i Hovinkoia, til glede for både besøkende og dere frivillige!

Litt om Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum er landets største kulturhistoriske museum, med store innendørs utstillinger og med Friluftsmuseet som inneholder ca. 150 antikvariske bygninger. Museet har over 300 000 besøkende hvert år, og svært mange av disse kommer i museets
sommersesong som strekker seg fra 1. mai – 30. september.

Ved hjelp av frivillige vil vi holde DNT hytta Hovinkoia åpen i sommer også.
Ved hjelp av frivillige vil vi holde DNT hytta Hovinkoia åpen i sommer også. Foto: Kari Merete Horne

- Mange av dem som kommer på besøk blir værende en stund

sier Solveig Kristiansen som er en av mange frivillige som har vært hyttevakt på Hovinkoia tidligere. Hun forteller at veldig mange kom bortom og at de var svært interesserte. - De ville gjerne høre om DNT og hyttetilbudet. Mange av dem ble værende en god stund, de koste seg både i hytta og ute på tunet. Som for eksempel familien fra Nederland som ble der i flere timer og "lekte" at de var på hyttetur. Veldig artig, forteller Solveig.

T-merket sti opp til Hovinkoia - så klart.
T-merket sti opp til Hovinkoia - så klart. Foto: Kari Merete Horne
Hytta har en flott beliggenhet - oppe på en topp
Hytta har en flott beliggenhet - oppe på en topp Foto: Kari Merete Horne

Les mer

Du kan lese mer om Norsk Folkemuseum her: Norsk Folkemuseum
Les om bakgrunnen for at Hovinkoia sto i Slottsparken sommeren 2016: Hovinkoia i Slottsparken
Elise vant overnatting på DNT-hytta. Les den fine historien her
Les mer om DNT-hytta Hovinkoia på Folkemuseet
Les artikkelen Giftet seg i Hovinkoia

Litt om Hovinkoias historie:

  • Åpnet i 1937.
  • Var forløperen til mange av dagens DNT-hytter.
  • Arkitekt: Henrik Nissen d.y. Levert av A/S Eker Dampsag.
  • Har ligget i den sørøstlige delen av Holleia, 230 m.o.h. i Ringerike i Buskerud. Ny hytte ble satt opp på Holleia i 2018. 
  • Sommeren 2016 sto Hovinkoia i Slottsparken i anledning kongeparets 25-års jubileum. 
  • I 2018 - da DNT fylte 150 år -  ble Hovinkoia plassert permanent på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo.

Publisert 22.5.2019. Oppdatert 28.06. og 7.08.2019.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 7. august 2019