Fottur i dalenes dal

Skogadalsbøen
Skogadalsbøen Foto: Marius Nergård Pettersen

Den varme sommersolen gjør at Kong Vinter for alvor er på retrett. Men fremdeles ligger det snø i enkelte høyfjellsområder. Da kan det kanskje friste med en frodig dal-tur?

Olav Kjell Moen på Skogadalsbøen kan melde om strålende forhold i et av Norges vakreste dalføre.

- Det ligger fremdeles litt snø på toppen av Friken, men Utladalen er grønn og frodig. Så om man vil på tur vil jeg absolutt anbefale den. Ikke overraskende vil jeg karakterisere Utladalen som Norges vakreste dal. Elvene og fossene er virkelig et skue i seg selv, sier Moen.

Turveileder i Turinformasjonen, Juel Victor Løkstad Grande, samstemmer i at dette er en fin tid å utforske Utladalen på.

- Det er fint med en dal-tur nå som det fremdeles er snø i enkelte høyfjellsområder. Det som er sikkert er at Utladalen kan by på et eventyrlandskap og mange fantastiske badeelver som er verdt turen i seg selv. Mange vil sammenligne den med dalene i Ringenes Herre, dramatisk og med en veldig frodig natur. Samtidig er det et område med mange spennende historier knyttet opp til de første tindebestigerne i Norgeshistorien, sier Løkstad Grande.

Løkstad Grande er trolig ikke den første til å dra paralleller til Ringens Herre. For gjennom Utladalen går elven Utla dramatisk i tunge drønn, fylt med smeltevann og vestlandske regnskyll. Samtidig som man finner den mektige Vettisfossen, som med et fritt fall på 275 meter er Norges høyeste uregulerte fossefall.

Olav Kjell Moen kan også meddele at Tindevegbussen er begynt å gå.

- Tindebussen til Turtagrø er begynt å gå nå, noe som gjør turen mye enklere. Da kan man parkere på Hjelle i Årdal og ta bussen til Turtagrø. Derfra kan man gå over Keiseren eller ta bussen videre til Sognefjellshytta, forteller Moen.