Huldreheim: Velkommen til åpning

Søndag 12. mai åpner den nye hytta i Rælingen, Huldreheim.
Søndag 12. mai åpner den nye hytta i Rælingen, Huldreheim. Foto: Janet Bydal

Barnas turlag Rælingen og DNT Oslo og Omegn ønsker velkommen til åpningsarrangement søndag 12. mai kl. 14 ved hytta, samt turen inn fra Espira Barnehage kl. 13. Vi sees vel?

Det er med stor glede at Barnas Turlag Rælingen inviterer til åpning av den splitter nye DNT-hytta som ligger så vakkert ved Ramstadsjøen i Rælingen. Dette blir et arrangement som passer fint for alle, både små og store. De som vil ha følge inn til hytta, kan møte ved Espira Barnehage i Tristilvegen kl. 13:00. Her vil turledere fra Barnas Turlag vise vei inn til hytta.

Den offisielle åpningen foregår fra klokka 14:00.
På programmet står :

  • Leker og aktiviteter for barna i kjent DNT-stil
  • Taler ved ordfører Øivind Sand med flere
  • Opptreden fra blant andre Kulturskolen i Rælingen
  • Enkel servering av mat og drikke
29. april 2019 ved Ramstadsjøen.
29. april 2019 ved Ramstadsjøen. Foto: Janet Bydal

Barnas Turlag Rælingen gleder seg til åpning og til å bruke hytta

Barnas Turlag i Rælingen er ganske nytt, rundt to år gammelt.  Snart får de en splitter ny, flott ubetjent hytte å boltre seg i. Vi tok en prat med Alexander Grønlien, en av initiativtakerne til BT Rælingen.

-Jeg var med Barnas Turlag Gjerdrum på hyggelige turer, og da tenkte jeg at dette kan vi jo klare her i Rælingen også. Og det har vi jammen gjort, for i dag har vi seks turledere og fra 40-300 deltakere med på turene vi arrangerer.

-Ja, det var faktisk 300 personer med på juleturen vår i Marikollen, sier en stolt Alexander. Han er også veldig glad for at Huldreheim snart er en realitet. Da spørsmålet om en DNT-hytte i Rælingen-området kom opp, startet en svært positiv prosess, sier Alexander. Kort fortalt har samarbeidet med Rælingen kommune og andre lokale krefter, med DNT Oslo og Omegn og Heddahytter vært veldig bra, og det hele har gått utrolig fort. Alle har vært positive til å etablere en hytte, og det er utrolig gøy at hytta nesten er ferdig og åpner 12. mai

Hytta blir både mål og utgangspunkt for Barnas Turlags aktiviteter

Barnefamilier og andre i Rælingen kommer til å kunne benytte marka på en annen måte enn tidligere når hytta er klar. – Barnas Turlag har ikke hatt overnattingsturer ennå, men det kan det hende at vi kommer til å ha fra sommeren. Det er så flott med en slik destinasjon som har tilhørighet til en så fantastisk organisasjon som DNT er. Og i og med at hytta bygges nesten på historisk grunn, så får jo kommunen historien mer «på kartet» enn tidligere. Vi kommer til å bruke hytta som utgangspunkt eller mål for mange av turene våre, sier Alexander. Og legger til at med skogen og vannet blir det flotte muligheter for å bade og fiske, kanskje får hytta kano og om vinteren går det skiløyper i mange retninger.

Ubetjent hytte

Huldreheim blir en flott hytte på 52 m2. Med seks madrasser på hemsen, stue og kjøkken i åpen løsning og to soverom med 2 sett køyesenger i hvert rom, altså 8 sengeplasser. Hytta blir ubetjent, noe som betyr at den vil være utstyrt med det man trenger for å lage mat, med vedovn og gassapparat til matlaging, dyner og puter i sengene og den blir låst med DNT-nøkkelen. For å overnatte må man booke sengeplasser på forhånd og ha med seg mat og lakenpose eller sovepose. Hyttetilsyn er allerede «på plass». Det er en av turlederne til BT Rælingen som har gjort avtale om å ha tilsynet med hytta.

Adkomst

Det er flere utgangspunkter når man skal gå inn til Huldreheim. Fra parkering ved Hekner innenfor boligområdet ved Flatby, ca 2,5 km og omtrent 4 km fra Marikollen, hvor det er utfartsparkering og bussmuligheter (stoppested Marikollen skole). For de som ønsker å gå litt lenger, er Losby med stor utfartsparkering, et flott utgangspunkt. Vintertid går skiløypa like ved hytta.

Les mer om Huldreheim på ut.no
Les om åpningsarrangementet på FB
Følg Barnas Turlag Rælingen på FB

Sopptur ved Ramstadsjøen.
Sopptur ved Ramstadsjøen. Foto: Barnas Turlag Rælingen

Slik ble DNT-hytta til

Tekst: Thomas With

– Jeg vil spandere ny Markahytte i Østmarka med nærhet til vann, med utsikt og aller helst i Rælingen kommune, sa Håkon Ljøgodt da han tok kontakt med DNT Oslo og Omegn for noen år siden. Jakten på egnet sted startet.

De mest effektive “sporhundene i jaktlaget” på tomt viste seg å være nystartete Barnas Turlag Rælingen med Alexander Grønlien og Camilla Delbekk i spissen. Med lokalkunnskap og kontakter i Vel og historielag ble det pekt på odden på nordsiden av Ramstadsjøen.

Den naturskjønne odden med badeplasser, skiløyper, henge-køye-trær, gresslette egnet til ballspill og attpåtil spennende ruiner, måtte være det perfekte sted for ny DNT-hytte i Østmarka.

Vel, noen momenter som kunne gjøre det vanskelig var tilstede, som markagrensen, nærheten til vassdrag og et sterkt kulturminne på odden. – Vi prøver, var svaret fra de lokalkjente.

Hurra – kommunen var positive

Da Alexander hadde luftet planene for kommunen og utelukkende blitt møtt med positivitet, ante vi at dette antakelig var verdt å jobbe videre med. Men hva med staten og Fylkesmannen? Staten er grunneier og Fylkesmannen avgjørende myndighet i markasaker.

Staten ved Miljødirektoratet meldte ganske snart at dette var en god idé som de kunne være med på. Festekontrakten kom i boks. Når staten sier ja, så sier vel fylkesmannen det samme? Vi hadde et sterkt kort på hånden.

Prosjektet ble konkret da Alexander fikk hytteprodusenten Hedda til å komme med forslag til DNT-hytte. Plutselig hadde vi et punkt på kartet og tegninger til ny hytte.

Suveren beliggenhet på odden

En speilblank og solfylt dag i mai 2018 var vi på tomten med Håkon Ljøgodt og bestemte endelig plassering. Utsikt til vannet fra alle kanter, noen trær som siler morgenlyset mot soveromsvinduene, passe avstand til stien og plassert i respekt for fornminner. Vi var svært så fornøyde.

I september ventet saksbehandlerne i kommunegården på endelig uttalelse fra Fylkesmannen før tegningene kunne godkjennes. Vår erfaring med byggesaker i nasjonalparker og verneområder tilsa at dette kunne ta tid ...

Ville noen bygge veiløst vinterstid?

Dispensasjonssøknaden om å bygge ny markahytte ble innvilget av Fylkesmannen i det den første snøen begynte å legge seg. Men hvem vil bygge veiløst vinterstid?

– Ikke noe problem for meg, sa Jørn Øye. Han var akkurat ferdig med å bygge Fuglemyrhytta på Vettakollen, og satt med planleggingen av byggeprosessen på Kobberhaughytta, da henvendelsen kom. Dagen etter satt Jørn på gravemaskinen ute på odden. Hull ble gravet og fundamentene støpt mens svartkjelen boblet med adskillige liter kaffe over bålet.

Ja, før dette ble trærne ryddet unna av vellets Gaute Solaas, som stilte en fredag etter jobb med motorsag og fellespett for å gjøre plass til hytte og innflygning for helikopterlasten.
Nok en bekreftelse på lokalt engasjement og praktisk handlekraft!

På denne tiden var Heddahytta bestilt, produsert i elementer og lå klar for montering i påvente av et bjelkelag å stå på. Da julen 2018 var feiret, kunne byggingen starte på fundamentene til snekker Jørn. Heddas egne snekkere fant veien blant snøtunge trær, og kunne starte på sin ti uker lange arbeidsøkt. Snart var bjelkelaget, veggelementene og taket på plass.

Onsdag 6. februar ble det feiring som seg hør og bør når taket er tett. Med kranselagsgran på mønet, mat, gløgg og selvfølgelig svartkjelen til Jørn, ble prosessen som nå var langt på vei mot hyttedrømmen feiret.
Og endelig - søndag 12. mai åpner hytta!

Drømmen som ble oppfylt - takk til Håkon Ljøgodt

Uten økonomisk støtte fra Håkon Ljøgodt hadde det ikke blitt noen ny DNT-hytte ved Ramstadsjøen i Rælingen. Her forteller han hvorfor han ønsket hytte i dette området:

 -Høsten 2013 kontaktet jeg DNT Oslo og Omegn med ønske om å bidra til anskaffelsen av en markahytte. Siden jeg har bodd flere år i Rælingen, sto en hytte i Østmarka eller på Romeriksåsen øverst på ønskelisten. På grunn av markagrensen ble bare eksisterende hytter vurdert uten at det ga noe positivt resultat. Da forslaget om å bygge en ny hytte på den praktfulle tomta til gamle Huldreheim kom opp, hadde jeg liten tro på at det ville kunne la seg realisere. Når byggingen nå likevel har latt seg gjennomføre, er jeg meget godt fornøyd. Jeg føler at vi har fått mye igjen for å vente noen år, sier Håkon Ljøgodt.

Huldreheims historie

Det var i 1893 konsul William Duborgh holdt sitt inntog i Rælingen. Trond Ryen fra Skedsmo hadde før kjøpt tomt på 10 mål ved Ramstadsjøen av Kristian Vestegaard og bygd ei hytte der. Han kalte stedet Huldreheim.

Så lyste han stedet til salgs i en hovedstadsavis, konsulen så det og slo til. Dermed var et friluftsliv innledet i traktene ved Ramstadsjøen, som kom til å vare i 60 år.

Det er i alle år ført dagbok - gjestebok - for Huldreheim, og der kan en lese mye interesant og morsomt i tekst og bilder. Huldreheim ble revet da Ramstadsjøen ble drikkevannskilde i 1958. Hovedbygningen var en flott to/tre etasjers bygning, med vinterhage.

Grunnmuren i naturstein er bevart som ruin ytterst på odden. De mindre ruinene som fortsatt er synlig vitner om at dette var et anlegg med flere bygninger.


Om Hedda hytta

Hedda har to typer hytter, Hedda og Hedvig. Hedda har lave vegger og horisontale vinduer, Hedvig har høye vegger og vinduer fra gulv til tak. Det er modellen Hedvig vi har bygget ved Ramstadsjøen.

Hedvig er tilrettelagt for dagens krav til komfort, men samtidig forankret i den norske, nøkterne hyttetradisjonen. Akkurat som Hedda-hytta skiller ikke Hedvig seg ut gjennom unødvendige detaljer og pynt, men gjennom tidløs formgivning, godt utprøvde løsninger, solid håndverk og materialer av høy kvalitet. Det store samlende taket er inspirert av norsk byggeskikk. Hedvig innordner seg derfor like godt alene i naturen som sammen med bebyggelsen i tradisjonelle norske bygningsmiljøer.

Kranselag på Huldreheim 6. februar. Håkon Ljøgodt i rød jakke.
Kranselag på Huldreheim 6. februar. Håkon Ljøgodt i rød jakke. Foto: Janet Bydal


Vi har fått låne bilder fra den gamle hytteboka som Rælingen kommune har fått av William Duborg. William er barnebarnet til konsulen som fikk satt opp den opprinnelige hytta og som inviterte sosieteten fra Christiania til jaktslottet sitt ved Ramstadsjøen:

Huldreheim - under byggingen.
Huldreheim - under byggingen. Foto: Alexander Grønlien