Besseggen har «åpnet»

Besseggen er klar.
Besseggen er klar. Foto: Arkiv

Besseggen er klar og sommeren har inntatt Aurlandsdalen.


- Jeg tror vi kan erklære Besseggen for åpnet. De har gått hundrevis av folk over Besseggen de siste fjorten dagene og alle har meldt om en kjempefin tur. De siste dagene har det vært veldig varmt her og de siste snøflekkene begynner å slippe taket, sier Marius Haugaløkken som er bestyrer på Gjendesheim.

Den siste tiden har Haugaløkken blitt ringt ned av gjester som er spente på forholdene på og rundt Gjendesheim.

- Mange er skremte og redde av det som står i media. «Er det mulig å gå i fjellet? Må jeg bytte om til vinterdekk for å komme meg fram?» Jeg kan berolige dem om at forholdene er strålende, og jeg som bor her oppe, jeg har hatt sommerdekk siden midten av april, forteller Haugaløkken.

Sommer og sol i Aurlandsdalen

I Skarvheimen kan også Jan Eira, som er bestyrer på Geiterygghytta, melde om fine forhold.

- Det er mye snø mellom Finse og Geiterygghytta, men det er fullt mulig å gå. Det er gått opp spor allerede, men det er viktig med fjellstøvler og gamasjer. Om man vil unngå snøen mellom Finse og Geiterygghytta, er det fint å starte Aurlandsdal-turen fra Geiterygghytta. Her er det sommer og sol, melder Eira på telefon fra Geiterygghytta.

Bussene til Geiteryggtunnellen startet å gå mandag 22. juni. Fra buss-stoppet er det kun 3 km opp til Geiterygghytta.

I juli kan du gå klassikeren i Aurlandsdalen. 

Under bildet finner du rapporter fra DNT Oslo og Omegns hytter per 22. juni.

Bilde er tatt den 23. juni.
Bilde er tatt den 23. juni. Foto: Andreas Müller/Beitosport.no

Hardangervidda

Sandhaug:

Snø – sommerbroene er ikke lagt ut.

Oppdatert rapport fra Krækkja og Litlos kommer onsdag 24. juni.

Skarvheimen

Finsehytta:

Snø, men fint føre for ski og truger. Har truger til utlån. Ned Aurlandsdalen kan man gå på beina uten problemer nå. Krækkja til Finse er fremdeles skitur. Rallarvegen er ikke råd å sykle ennå.

Geiterygghytta:

Mye snø mellom Finse og Geiterygghytta, men det er mulig å gå. Spor er gått opp. Viktig med fjellstøvler og gamasjer.

Geiterygghytta-Steinbergdalen: En del snø første del, men ingen problem å gå. Man ser vardene hele veien.

Steinbergdalen-Østerbø: Nesten ikke snø.

Østerbø – Aurland (Aurlandsdalen): Her er det sol og sommer!

Rondane

Rondvassbu:

Bart rundt Rondvassbu. Mange som går på topptur/fottur. Det er litt snø igjen, men ikke noe problem å gå på. Var på Storronden en gruppe på 70 personer på lørdag som gikk fottur.

Grimsdalshytta:

Her er det bart og fint. Flott å sykle på grusveiene i Grimsdalen.

Bjørnhollia:

Fint rundt hytta, bart og grønt. Har til og med begynt å blomstre på grunn av varmen som kom i helga. Mange som har begynt å gå trekanten i Rondane.  Man må stedvis gå på snø, men den er fin og hard å gå på. Fra Staumbu (østsiden av Bjørnhollia) går folk inn hit i joggesko.

Langsua

Liomseter:

Fint og bart ved Liomseter. Ingen snø, kun på toppene, terrenget virket ganske tørt. Været er mildt, svalene fanger insekter og sola steker.

Svukuriset:

Fint og bart, båten er i vanlig rutedrift. Snødryss på toppene. Vakkert!

Breheimen

Sota Sæter:

På Sota Sæter er det strålende forhold. Det er grønt og frodig i dalen. Fine forhold for dagsturer rundt Sota Sæter. Det har vært minimalt med nedbør, så det er tørt og fint. Mye snø over 1000 meter. Fremdeles vanskelig å gå til Nørdstedalseter. Elva er fremdeles liten på grunn av lite smelting.

Jotunheimen

Fannaråken:

Fannaråken åpner som planlagt til opprinnelig åpningstid. Men det er verdt å merke seg at det er unormalt mye snø på Fannaråken nå, så tidvis kan vardene på stiene opp til Fanaråkhytta være vanskelig å se. Vi anbefaler derfor å kontakte tursenteret vårt eller bestyrer Eldar Venes før du legger ut på tur for å få oppdatert føremelding. Breføringen vil bli utsatt til lørdag 4. juli slik at stien fra Nosi til hytta blir mer farbar.


Skogadalsbøen:

Fint og bart rundt hytta. Det er bart opp til og med 1000 meter. Det er veldig mye snø på Sognefjellet som ligger på 1400 moh. Snøen bærer veldig bra, så det går fint an å gå på den.

Gjendebu:

Bart og grønt rundt hytta som ligger på 1000 meter, men på 1200-1300 meter er det mye snø. Så man bør ta med ski eller truger.

Fondsbu:

På Fondsbu er det mye snø. Mer skiføre enn fottur-føre foreløpig, men det er fult mulig å gå på snøen. Snøen er fast og fin. T-merkinga synes ikke, så man må gå med kart og kompass. Begynner så smått å smelte mot Bygdin. Er mer eller mindre bart. Kjempefine skiforhold opp mot Urdanostind, så folk kan bare reise til fjells med bikini og skiene sine. Kan melde om 30 grader i solveggen.

Glitterheim:

Rundt hytta er det bart nå og du ser at det forandrer seg dag for dag. Det kom seks fra Gjendesheim som har til fots. De hadde brukt åtte timer og kunne melde at det var fint å gå. Glittertind går kan man bestige til fots opp sommerruta og om man ønsker kan man renne ned vinterruta helt ned til 1500 meter.