Gode tips for bynær vinterferie

Hva med en tur ut i akebakken i vinterferien? (Her fra Kom deg ut-dagen på Furuset)
Hva med en tur ut i akebakken i vinterferien? (Her fra Kom deg ut-dagen på Furuset) Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Hjemme i vinterferien? Det er masse å finne på i og rundt Oslo og Akershus - buldring, klatring, skitur med pulk, hyttetur i Marka, spillkveld, kompass-kurs, Turbo-dans, vinterpadling. Drømmehjemmevinterferie!

Barselbuldring på Friluftshuset - for foreldre som er hjemme i permisjon med småbarn

Buldring er klatring på lave vegger uten tau. Faller du, lander du på myke tjukkaser. Samtidig holder vi Bystua åpen. Her kan du komme og kjøpe deg en kaffekopp, skravle med andre foreldre.
Buldrerommet er holdt av til barselbuldring tirsdag fra kl. 12 - 14. Kom når du vil i dette tidsrommet!
Det er mulig å parkere barnevogner rett utenfor buldrerommet for sovende babyer (husk babycall). Vi holder samtidig bystua åpen. Opphold i bystua er helt gratis, du betaler bare hvis du vil buldre (kr. 55 / 70). I Bystua er det masse plass til mating og leiking for bebisene. Der er det også tilgang til vann og microbølgeovn for varming av barnemat.

Dag og tid: Tirsdag 19. februar kl. 12 - 14
Sted: Bystua på Friluftshuset, Sørenga i Oslo
Passer for: Foreldre som er hjemme i perimisjon

Les alt om Barselbuldring på Friluftshuset tirsdag 19. februar.

Barselbuldring på Friluftshuset.
Barselbuldring på Friluftshuset. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Tirsdagsklatring - for deg mellom 13 og 30 år

Det er DNT ung Oslo som inviterer til Tirsdagsklatring på Oslo Klatresenter på Skullerud. Det koster kr. 80,-  pr. gang.
Fra klokka 18 - 20 er det tilrettelagt for klatring for deg som ikke har topptau, led- eller brattkort. To nasjonalt godkjente klatreinstruktører fra DNT ung er på plass.

Dag og tid: Tirsdag 19. februar kl. 18 - 21 
Sted: Oslo Klatresenter på Skullerud
Passer for: Deg som er mellom 13 og 30 år

Les mer om forkunnskaper, utstyr og annen praktisk informasjon: På FB Tirsdagsklatring og på nett Om tirsdagsklatring

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Vinterferiedag på Friluftshuset, Sørenga - for barnefamilier

Onsdag 20. februar kl. 13-16 blir det ferieaktiviteter for store og små på Friluftshuset med Barnas Turlag. Her kan dere møte andre friluftsfamilier, prøve dere i buldreveggen og lære av en erfaren klatreinstruktør, spille spill og leke. Vi serverer suppe og snacks. Men vi skal ikke bare være inne - selvsagt blir det natursti i området rundt Friluftshuset.

Adkomst: Ta sykkel, T-bane, trikk eller buss til Oslo S eller Bjørvika. Følg gangbroen ved Operaen/Sukkerbiten over til Sørenga. Friluftshuset ligger rett ved Sørenga Sjøbad.
Med bil tar du rv. 162 sørover, svinger til høyre ved Sørengkaia. Det er betalingsparkering i P-huset på Sørenga.

Arrangementet er gratis og dere trenger ikke melde dere på, men alle barn må ha voksenfølge.

Dag og tidspunkt: Onsdag 20. februar kl. 13 - 16
Sted: Friluftshuset, Sørenga i Oslo 
Passer for: Familier med barn.

Les mer: Vinterferiedag på Friluftshuset

Litt av hvert som skjer på Friluftshuset i vinterferien.
Litt av hvert som skjer på Friluftshuset i vinterferien. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Tur med pulk til Sæteren Gård i Bærum - for foreldre med barn i pulk

Finn frem pulken og bli med på tur onsdag i vinterferien! Denne onsdagen går vi til Sæteren Gård. Kafeen på låven på Sæteren er åpen hver onsdag. 
Vi går enten rett opp til Sæteren eller via Nygård. Det er flott for barna på Sæteren med fin plass til å leke på gulvet. Anslår at vi går 1-1,5 timer før pause på Sæteren Gård.

Dag/tid: Møt opp senest kl. 10.00 på Haga Golf p-plass onsdag 20 februar. 
Off.kom.: Se ruter.no. Tar du bussen til Øverland så er det også mulig å starte der. Kontakt turleder i forkant slik at dere møtes.
Forutsetning: Hvis temperaturen er  -10 grader eller kaldere så avlyses turen automatisk.

Les om Tur med pulk til Sæteren Gård 20. feb. 2019

Bærum Turlag inviterer til tur med pulk.
Bærum Turlag inviterer til tur med pulk. Foto: Bærum Turlag

Ta en tur til Kobberhaughytta og Sæteren gård

Erlend Birkeland, bestyrer på Kobberhaughytta i Nordmarka, holder kafeen åpen hver dsag i vinterferien fra kl. 11 - 16. Her frister han med deillige ferske kanelboller, nystekte vafler, dagens suppe, kakao med krem og annet godt.

Sæteren Gård er barnas eget tursted i Bærumsmarka. Aktivitetsleder på Sæteren Gård, Gorm Sverre Nordland, forteller at her kan dere låne akebrett gratis og leker dere i de flotte bakkene, det er oppkjørte barnevennlige skiløyper på jordene, bålplassen på nedre jordet er åpen for alle, småhytter kan leeies for overnatting, lavvo og gaåpahuk for dag eller overnatting, og kafeen er åpen onsdag 11-14 og lørdsag og søndag 11-16.

Les artikkelen om de to flotte turmålene Kobberhaughytta og Sæteren gård

NB! Dere kan velge tur til fots til begge stedene!

Låne utstyr til friluftsliv

I dag er det ikke nødvendig å kjøpe nytt friluftsutstyr til barna hele tiden - barna vokser jo så fort! Likeså når dere skal prøve dere på en ny aktivitet - da kan det være godt å slippe å anskaffe nødvendig utstyr til alle sammen, i hvert fall før dere har funnet ut om dette er noe dere vil fortsette med.

I Oslo-området har BUA 28 steder man kan låne friluftsutstyr - gratis. Dermed er det rett og slett ingen grunn til ikke å prøve seg på nye friluftsaktiviteter - eller fortsette med friluftsliv!

Les mer: BUA

I tillegg kan man få tak i brukt friluftsutstyr på finn.no og tilsvarende sider. Og Turbutikken i Storgata 3 har et stativ for brukte friluftsklær. Les om brukt-stativet.

Bekkestua er en av de de ubetjente Markahyttene.
Bekkestua er en av de de ubetjente Markahyttene. Foto: Janet Bydal

Skitur til barnevennlig Markahytte - for de fleste

Ta en skitur med overnatting til en av de 28 ubetjente Markahyttene. Sengeplasser booker du på forhånd. En i følget må være medlem i DNT. Når dere pakker sekken, er det viktig å huske DNT-nøkkelen, sovepose/lakenpose og mat, i noen tilfeller drikkevann også. Det går også an å komme på dagsbesøk.

For eksempel har den koselige lille tømmerkoia som heter Bekkestua og ligger på Romeriksåsene noe ledig i vinterferien i skrivende stund. Husk å booke senger hvis dere vil ligge over. Her kan dere oppleve en skikkelig god, gammeldags hyttetur - masse snø å leke i, og skikkelig koselig stemning inne for her er det ikke strøm. Ta gjerne med hodelykter, så kan dere gå på hodelykttur i nærheten av hytta.
Kjør inn til parkeringsplassen på Grøsåkervangen og gå drøyt to kilometer på ski inn til Bekkestua. Følg rødmerket skiløype på vegen.

Tid og sted:  Bekkestua og de andre ubetjente Markahyttene er åpne hele året, men seng må bookes på forhånd.

Les om den ubetjente Marka-hytta Bekkestua på UT.no

Les om alle de 28 ubetjente Markahyttene til DNT Oslo og Omegn på ut.no

Torsdagsmiks: Spillkveld - passer fint for dem mellom 16 og 30 

Har du prøvd Ticket to Ride, spillet som allerede har solgt over 4 millioner eksemplarer? Vi har India-brettet og Europa-brettet. Ellers er også Dominion, Bonanza, Pandemic og Catan verdt å sjekke ut! Selvsagt har vi også ludo og sjakk, for dem som er mer tradisjonelle av seg. Kom alene, kom med en venn, kom med eller uten brettspill i veska.

Kom når det passer, dørene til Bystua er åpne fra kl 17.00. Vi stiller med gratis kakao og boller:-) I tillegg er også buldrerommet åpent fra kl 17.00-20.00 med gratis inngang for alle mellom 16-30 år.

Tidspunkt: Torsdag 21. februar kl. 17 - 20
Sted: Friluftshuset på Sørenga i Oslo
Passer for: Alle fra 16 til 30 år.

Les om Torsdagsmiks: Spillkveld

Torsdagsmiks - spillkveld - på Friluftshuset
Torsdagsmiks - spillkveld - på Friluftshuset Foto: Dennis Nilsson

Med offentlig kommunikasjon til skisporet!

Du trenger ikke reise langt for å gå en deilig skitur - ta offentlig kommunikasjon og legg avgårde i marka rundt Oslo. 

Fem forslag til fine skiturer: Frognerseteren til Sognsvann. Sørkedalen til Fossum. Solemskogen til Tonsenhagen. Lillomarka. Østmarka. Les artikkelen her: Med offentlig kommunikasjon til skisporet.

Lær deg GPS  - for voksne

GPS-kurs

GPS kan være et svært nyttig hjelpemiddel i tillegg til kart og kompass, men hvordan bruker du dette på tur? Vi ser på muligheter, begrensinger og problem ved GPS og GPS navigasjon. Vi lærer om hva GPS er og hvordan det fungerer. Vi begynner helt fra nybegynner nivå men i kurset tar vi også opp ting som kan være ny kunnskap for den som tidligere har brukt GPS. Kurset omhandler bruk i bynære strøk, i marka, på fjellet, på toppturer og på bre. 

Dato: 20. februar
Tidspunkt: kl. 19-21

Les alt om og meld deg på GPS-kurset på Friluftshuset, Sørenga

Eller hva med et kurs i kart og kompass:

Kjennskap til kart og kompass er helt nødvendig når du skal ut på tur i fjellet. På fellesturer anbefaler vi alltid at deltakerne tar med seg kart og kompass. Å være bevisst på hvor i terrenget man befinner seg og hvilke topper man passerer, gjør turen både mer interessant og lærerik. Dette gjelder også i Marka. Det legges opp til en teoretisk gjennomgang i bruk av kart og kompass. Så langt det er mulig vil det bli noen praktiske oppgaver innendørs. 
Kurset er åpent for alle og er et nybegynnerkurs. Du trenger ingen forkunnskaper for å bli med på kurset.

Dato: 21. februar 2019
Tidspunkt: Kl. 18.00 - 21.00. Det blir en fruktpause i løpet av kurset.
Kurssted: DNT Oslo og Omegn sine lokaler i Storgt. 3, 3 etg.

Les alt om og meld deg på Kurs i kart og kompass

Turen blir morsommere når du klarer å følge med på kartet!
Turen blir morsommere når du klarer å følge med på kartet! Foto: Marius Dalseg Sætre

Turbodans og suppe i Spikersuppa - for de fleste

Lørdag 23. februar blir det direktesendinger på storskjerm fra ski-VM i Seefeld - i Spikersuppa midt i Oslo! Pass på å svinge innom standen til DNT Oslo og Omegn hvor vi har tent bål. Her får du kaffe og pinnebrød. Prøv dere på Turtippen (rebusløpet) og få info om friluftsliv. Og bli med når Marit Bjørgen lærer oss Turbodansen fra scenen! 
Andre på scenen blir blant andre Freddy Kalas, Erik Solbakken, Heine Totland og Hans Aaseth med orkester.


Sted og tid: Lørdag 23. februar kl. 10:30 til ca 16:30 i Spikersuppa ved Karl Johans gate i Oslo.
Passer for: Familier og de fleste andre.
Arrangeres av: SPAR, KIWI, ALI Kaffe og ASKO. DNT Oslo og Omegn har stand.

Les mer: VM i Spikersuppa  Og øv gjerne litt på Turbo-dansen allerede nå:

Avslutt vinterferien med Vinterpadling fra Sørenga - for ungdom, voksne og seniorer

Bli med på padletur fra Sørenga søndag 24. februar! Hvor kajakkturen går, avhenger av været. Dette er for deg som har lyst til ta en kajakktur, men kanskje ikke har tilgang til kajakk, eller ikke har ingen å padle med. For å bli med må du ha tatt intro eller grunnkurs. 

Inkludert i turen er lån av tørrdrakt. Ta med ullundertøy til bruk under drakta. Ta også med neopren hansker eller andre hansker som for eksempel ski-hansker. Du får låne padle-muffer til å ha på hendene, men det kan være nødvendig med egne hansker i tillegg.

Inkludert i prisen: Kajakk, åre, vest, spruttrekk og tørrdrakt. Ta med ullundertøy (2 lag på overkropp, ett på beina) til å ha under tørrdrakten.

Oppmøte: Kl. 10:00 søndag 24. februar, ved Frilufthuset på Sørenga 
Hjemreise: Turen avsluttes ca. 15:00. Tidspunkt kan variere avhengig av temperatur og deltakere.
Krav til deltagelse: Våttkort, intro eller grunnkurs. Aldersgrense: 16år. 

Les alt om og meld deg på Vinterpadling fra Sørenga

Vinterpadling på fjorden - bli med på fellestur
Vinterpadling på fjorden - bli med på fellestur Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Artikkelen er oppdatert 19. feb. 2019

Skrevet av Siri G. Bekkhus 19. februar 2019