Årets forsommer
gir mange muligheter

Lengter du etter fotturer i fjellet bør du legge turen til Grimsdalen og Rondane.
Lengter du etter fotturer i fjellet bør du legge turen til Grimsdalen og Rondane. Foto: HIlde Løken Magnussen

Værgudene har denne forsommeren velsignet oss med langt flere valgmuligheter enn tidligere. Inneklemt på et kontor i asfaltjungelen kan du nå velge mellom sykkelturer i frodige Grimsdalen, spektakulære toppturer i Jotunheimen, lettgåtte fotturer i Langsua eller en storslått vårskitur over Hardangervidda. Best av alt? Drømmeturen ligger bare et par timer unna.

I Rondane, Femundsmarka og Langsua har vinteren sluppet taket og sommeren er for alvor på frammarsj. Henry Baukhol Ruste, vertskap på Grimsdalshytta, kan melde om fine forhold i Grimsdalen.

- Her er våren på full marsj. Vi kan vel si at det er 95 prosent bart,  man kan fremdeles skimte snø på de høyeste toppene. Veien opp hit og selve Grimsdalen er helt bar og terrenget ser fint og tørt ut, sier Baukhol Ruste som i disse dager jobber med å legge til rette for sykkelutleie for gjestene.

- Hvis gjestene våre ønsker å sykle inn til hytta kan det ordnes slik at syklene står og venter på dem når de går av toget på Hjerkinn eller Dombås, eller  om de kommer fra Folldalen.

Lengre sør i Rondane med lune dalføre og flotte omgivelser, ligger Bjørnhollia og venter på fjellturistene. Beate og Svein Aaseng, vertskap på Bjørnhollia, jobber på spreng for å være klar til åpningen på fredag.

- Vi er godt i rute. Det  er bart og fint rundt hytta, så her i Rondan kan du få deg flotte fotturer;  Toppturer, rusleturer og fisketurer  erinnenfor rekkevidde, sier Beate Aaseng.

- Det er virkelig eventyrlig vakkert her nå

Om det er lange fotturer som lokker, ja, så er også Femundsmarka et godt alternativ. Bestyrer på Svukuriset, Leela Michèle Guenin kan melde om fine, tørre stier.

- Det er veldig fint å gå mellom hyttene nå. Det er mye vannføring i elver og bekker, men bruer og klopper er på plass. På de høyeste toppene ligger det fremdeles noe snø, men den er fin og fast. Det er virkelig eventyrlig vakkert her nå, forteller en begeistret bestyrer på telefon fra Svukuriset.

Et annet sikkert vårtegn i Femundsmarka er når båten over Femunden, Femund II, starter sesongen. Mandag startet den sin 111. sesong på rad med å frakte passasjerer over den tredje største innsjøen i Norge.

Også på Liomseter kan de melde om bart og fint terreng i Langsua.

- Her har vi ingen snø, kun på toppene. Terrenget ellers er tørt og fint. Været er mildt, svalene fanger insekter og sola steker, forteller Anette Taugbøl fra Liomseter.

Liomseter
Liomseter

Godt skiføre

Lenger vest, på Hardangervidda, kan Kjell Slåtten på Krækkja melde om kuldegrader og godt vårskiføre.

- Det er fortsatt kuldegrader og lørdag var det mye folk på ski innover Vidda. Så Finse-Krækkja blir nok skitur en stund til, sier Slåtten.

Også på Litlos er det flotte skiforhold.

- Her er det nærmest full vinter, sier en blid Jarle Viskjer, bestyrer på Litlos.

- Jeg vil absolutt anbefale ski slik det er nå. Snøen bærer veldig godt og det ligger an til mange flotte vårskiturer.

Topptureldorado

For toppturentusiastene gir den sene sommeren deg muligheten til å sette vårens siste svinger i urørt pudder. Knut Vole på Glitterheim vil i juni måned leie ut randonnée-utstyr til gjestene som hungrer etter sesongens siste nedkjøringer.

Noen kilometer lenger sør har kong vinter i større grad sluppet taket og på Gjendesheim har Gjendebåten allerede unnagjort sine første turer for sesongen. I helgen som var satte hele 200 entusiaster kursen mot Besseggen, og Marius Haugaløkken på Gjendesheim kan melde om fine forhold.

- Mange har i løpet av helgen hatt en fin tur over Besseggen. Det er fortsatt litt snø igjen, så fjellsko og gamasjer er å anbefale. Men snøen er fast og fin å gå på. Alle som kommer hit får låne gratis truger. Vi leier også ut fjellski, forteller Haugaløkken.

Gaute Dalastøyl Jensen er ungdomskonsulent i DNT Oslo og Omegn erkjenner at den seine sommeren er «a blessing in disguise». Nå har alle friluftsinteresserte et «vanskelig» valg:

- Skal jeg gå topptur eller over vidda på ski, eller skal jeg gå en fottur i sommerfjellet? Begge deler er nå mulig - valget er ditt!, sier Gaute Dalastøyl Jensen.

For mer detaljerte føremeldinger eller om du ønsker tips til turen kan du kontakte turinformasjonen vår på e-post: 

turinfo@dntoslo.no

 eller telefon: (+47) 22822822

Gjendesheim
Gjendesheim
Rondvassbu
Rondvassbu
Besseggen
Besseggen