Julegavetipsene til barnefamilien 

Legg en opplevelse i gaven!
Legg en opplevelse i gaven! Foto: Trude Blåsmo

Her får du de beste julegavetipsene til barnefamilien - de spennende og morsomme gavene som også er miljøvennlige, bra for helsa og som huskes lenge!

1. Gi en times buldring på Friluftshuset:

Gi et gavekort hvor du inviterer på buldring på Friluftshuset på Sørenga, nesten ytterst ved Sjøbadet. Buldring - klatring innendørs med tjukkaser under - er kjempemoro for hele familien! Buldrerommet er åpent når Friluftshuset er åpent, men være reservet på mandager og onsdager. På lørdager er det drop-in for familier fra kl. 10 - 14. Buldring koster ikke mye, og det eneste utstyret som trengs er egnete sko, som eventuelt kan leies på Friluftshuset for kr. 25,- pr. person. 

Les mer

Om buldring på Friluftshuset

Informasjon om Friluftshuset:

Tlf. 22 82 28 02
E-post: friluftshuset@dntoslo.no
Åpningstider: Mandag, onsdag - fredag: 10:00 - 16:00, Tirsdag: 10:00 - 19:00, Lørdag og søndag: 10:00 - 15:00

Buldring passer for de aller fleste.
Buldring passer for de aller fleste. Foto: Reidun Bolsø

2. Gi barna en tur-startpakke sammen med en invitasjon til en tur i nærskogen

Hva med å gi barna en liten tur-startpakke? Som f.eks. kan inneholde termos, matpapir, sitteunderlag, DNT emaljekoppen, hodelykt og kanskje Turbo - DNTs kosedyr som er SÅ glad i å dra på tur. I tillegg et kort hvor du inviterer med på tur. Det kan være en fottur eller skitur, etter årstid og føre, i den nærmeste marka. Gjerne en times tur, før sengetid.

Når dere så, en gang etter julaften drar på turen i nærskogen, legger du termos med te eller suppe og matpakke med noen ekstra gode rundstykker i sekken - nå ligger du unna søte saker som gjør ungene gira, for nå skal de bli trøtte og glade og sove godt! Kanskje et kosedyr og en liten notisblokk hvor barna kan skrive eller tegne det de ser på turen. Og gjerne et par vedkubber og fyrstikker om dere skulle komme til en egnet bålplass, samt hodelykter.

Legg hjemturen utenom opplyst sti, så kan ungene få gå først og vise vei - med hodelykt. Skikkelig spennende - og dette vokser de små på! 

Garantert en vellykket julegave - dette er gaven dere kommer til å huske!

Du finner produkter til startpakken i dntbutikken.no og  i Tursentrene i Storgata 3 og på Friluftshuset, Sørenga. Du som er medlem i DNT får innholdet til startpakken til medlemspris.

Informasjon om Tursenteret i Storgata 3:

Tlf.: (+47) 2282 2822 Man - Fre: 08:30 - 16:00
E-post: turinfo@dntoslo.no 
Åpningstider: Mandag - fredag: 08:30 - 17:00, Torsdag: 08:30 - 18:00, Lørdag: 10:00 - 15:00 (utvides noe nærmere jul)
Informasjon om Tursenteret på Friluftshuset: Se under Buldring.

Få ting er morsommere enn hodelykttur!
Få ting er morsommere enn hodelykttur! Foto: Arash Nejad

3. Inviter på båltur i nærmiljøet

En julegave behøver absolutt ikke å koste allverden! Legg et kort i gaven hvor du inviterer på båltur, gjerne på en spesiell dato, slik at både mottaker og giver kan begynne å glede seg! Når dagen kommer, pakker du sekken og tar med litt ved. Så kan dere kose dere med å grille pølser på bålet, eller kanskje du tar med en hjemmelaget pinnebrøddeig? Heller lyst på noe søtt? Bland sammen en sjokoladekakerøre eller -mix fra pose og ta den med i en tett boks. Pakk også med en appelsin til hver, en kniv og aluminiumsfolie - og så kan dere lage verdens beste appelsinkake på bålet - smaker nydelig!

Båltur er den beste gaven man kan få, vel!
Båltur er den beste gaven man kan få, vel! Foto: Marius Dalseg Sætre

4. Legg en hyttetur i Oslomarka under treet

Hyttetur er en super julegave til barnefamileir! Nord på Romeriksåsene ligger den ubetjente DNT-hytta Snellingen. Her er det nesten garantert skiføre. Snøen kommer vanligvis tidligere her enn i andre områder. Det er dessverre ikke mulig å bruke offentlig kommunikasjon, så dere må kjøre bil til den store parkeringsplassen på Bruvoll. Herfra er det merket skiløype inn til Snellingen, omtrent 2,5 km. Når dere kommer frem, tenner dere opp i ovnen, lager maten dere har med i sekken, leker i snøen og spiller et brettspill om kvelden. Husk DNT-nøkkelen, sovepose, mat og hodelykt. Barna synes det er kjempespennende å leke i snøen i kveldingen med hodelykt på seg. 

Husk at hytta må bookes på forhånd.

Les mer

Om Snellingen
Booke senger på Snellingen

Mange flere hyttetur-muligheter

DNT Oslo og Omegn har 28 ubetjente hytter i skogene rundt Oslo. Mange flere enn Snellingen egner seg fint med barn. F.eks. Fjellvang som ligger i Lillomarka. Her tar dere toget til Snippen eller Movatn og går 2-3 km inn til hytta. Dølerud i Østmarka er også et godt alternativ, likeså Råbjørnhytta og Bekkestua, men her er ikke sjansene for snø like store. Og når det ikke er snø, kan du kjøre helt inn til Vikkelihytta.

Se alle de ubetjente hyttene i Oslomarka - eller på ut.no
Føremeldinger finner du på Skiforeningen.no

Ønsker du ytterligere informasjon om/tips til hyttetur i Marka med ungene: Kontakt Tursenteret i Storgata 3 - se under "Gi barna en Startpakke".

Foto: Julie Maske

5. Gaven til de som er fra 2 til 5 år gamle + en voksen: Villmarkshelg på Sæteren Gård med overnatting

Den perfekte gaven til småen i 2-5 års alderen og minst en av foreldrene. 

Sæteren Gård er et eldorado for små og store barn. På de populære Villmarkshelgene er det massevis av lek og aktiviteter for de små barna. Her blir det god tid i hinderløypa og på eventyrstien. Alle går små turer sammen, lager mat og hører på eventyr. De som ønsker det, kan til og med overnatte ute og få oppleve en skikkelig villmarksnatt.

Dette er en organisert tur som koster kr. 320,- for barn og 640,- for voksne. Tillegg for dem som ikke er DNT-medlem.
I skrivende stund er det satt opp seks villmarksturer i 2019: 19.-20. januar, 16.-17. februar, 16.-17. mars, 21.-22. september, 12.-13. oktober og 23.-24. november.
Dette er svært populære turer som raskt blir fullbooket, så her lønner det seg å velge helg nokså raskt.

Les mer

Les om og meld deg på Villmarkshelgene på Sæteren gård - deretter kan du pakke inn gaven!
Les om Sæteren Gård, barnas eget tursted i Bærumsmarka.

Et vakkert sted for villmarkshelg.
Et vakkert sted for villmarkshelg. Foto: Sæteren Gård

6. Skikkelig spennende pakke: Snøhuletur på Finse

En litt dyrere - men superspennende - gave til barn i alderen 8 - 12 år og en eller flere voksne. 

Er dere en tøff og skiglad familie kan det være en super gave å gi en snøhuletur til hele eller deler av familien. 

Her får dere grave egen snøhule og overnatte en natt ute på Finse - et ypperlig og snøsikkert sted for snøhuleboere! Oppmøte er på Finse stasjon og første overnatting skjer på Finsehytta, en trivelig betjent DNT-hytta. Etter en solid frokost, smører alle nistepakker for uteopphold og legger i vei på jakt etter en egnet snøskavl. Det kan nok hende at det blir en skitur på noen kilometer på leting etter det ideelle stedet. Så starter gravingen, og det er en skikkelig jobb, men trolig er det glemt når alle på kvelden kryper inn i sine selvgravde hule og koser seg med mat, kortspill og gode historier.

En opplevelse dere vil huske i lang tid!

Datoer: 15.-17. mars og 22.-24. mars 2019.

Les mer

Les alt om Snøhuleturene på Finse og bestill tur - og så kan du pakke inn gaven!
Les om Finsehytta

Snøhuletur - en julegave dere sent vil glemme!
Snøhuletur - en julegave dere sent vil glemme! Foto: Anne-Kari Demmo Normann

7. Gi et DNT-medlemskap i julegave

Gi barna et medlemskap i DNT til jul. Da gir du dem muligheten til et år fylt med friluftsliv! Dere velger selv hva dere vil være med på av DNT-fellesturer og -arrangementer, og dere får gode tips til turer på egen hånd i Marka og på fjellet. Kanskje bor du et sted hvor det er et lokallag under DNT Oslo og Omegn? Elleve lokale turlag arrangerer massevis av hyggelige, spennende og morsomme dagsturer, overnattingsturer og andre arrangementer. 

Et medlemskap i Barnas Turlag er for dem fra 0-12 år og koster 130,- for hele 2019. 
For skoleungdom fra 13-18 år er prisen 215,-.
Hvis det er tre eller flere i familien, kan det lønne seg med familiemedlemskap til kr. 1.250,- for hele 2019.

Les mer

Ta med barna på tur i skogen eller.......
Ta med barna på tur i skogen eller....... Foto: Sindre Thoresen Lønnes
....på fjelltur? Uansett - friluftsliv gir mye glede!
....på fjelltur? Uansett - friluftsliv gir mye glede! Foto: Andreas Tjernshaugen

Skrevet av Siri G. Bekkhus 30. november 2018