Bli med ut på den blå åkeren

Foto: Roger Bareksten

Norge er uten tvil et fjell-land, men mest av alt er Norge et havland. De første nordmenn holdt til ved havet og den blå åkeren var lenge mye viktigere enn den grønne. Igjen er det ved havet store deler av verdiskapingen finner sted, men nå bruker også stadig flere havet som rekreasjonsarena. 

Havet har alltid hatt stor tiltrekningskraft på oss nordmenn. For mange av oss er det kysten, holmene, øyene, skjærene og det store dypet som representerer eventyret. Å skue ut over en rødmende kveldshimmel og følge solas vei ned i havet gjør noe med oss. Det vekker en lengsel og den tenner en utferdstrang i oss. Mot den blå åkeren – dette evig bevegelige elementet.

De siste årene har kajakkpopulariteten skutt i taket og stadig flere bruker  sjøen til rekreasjonsarena. Noe vi til gangs har merket i DNT Oslo og Omegn, og tatt konsekvensene av. Det allerede brede kajakktilbudet er blitt styrket og foreningen vil i sommer satse mer enn noen gang på å lokke flere til det maritime friluftslivet.

- Vi ser helt klart at kajakkpadling er blitt populært  og det er uten tvil den  beste måten å oppleve Oslofjorden på. Uten motordur eller tett i tett på en rutebåt, kan man i kajakk gli inn på fuglene uten at de blir skremt. Det er ikke rart at folk er så gira på det, sier Juel Victor Løkstad Grande som er kajakkinstruktør i DNT Oslo og Omegn.

At kajakktilbudet favner bredt er et annet moment Løkstad Grande tror er viktig.

- Det er like populært blant seniorer som det er blant ungdommer og i voksengruppa. Det har vært ekstremt stor pågang i alle aldersgrupper. Kajakkpadling er i utgangspunktet heller ikke en veldig fysisk krevende aktivitet, så lenge du har været med deg. Det dreier seg mer om teknikk enn styrke, forteller han.

Over all forventning

Ungdomskonsulent Gaute Dalastøyl Jensen var en av forkjemperne for å etablere dagens kajakktilbud på Langøyene, men hadde aldri forestilt seg at responsen skulle bli så st som den er i dag.

- Fram til midten av juli vil vi ha tre introduksjonskurs hver uke, samt et grunnkurs hver helg. Etter to ukers sommerferie starter vi opp igjen i august. Responsen vi har fått på kajakksatsingen vår har vært formidabel. Det er utrolig gøy at vi i DNT Oslo og Omegn står i front av det vi kan kalle en folkelig kajakksatsing og være med å åpne muligheten for at enda flere kan drive med kajakk, sier Dalastøyl Jensen.

- Tidligere var man nok avhengig av medlemskap i en klubb eller eget utstyr. Vi i DNT Oslo og Omegn stiller med utstyr til kursdelen  og har rimelige leiepriser, så jeg tror vi har funnet vår plass i markedet, fortsetter Dalastøyl Jensen.

Satser stort

Friluftshuset på Sørenga er et annet viktig bidrag i DNT Oslo og Omegns maritime friluftsatsing. Prosjektet har for alvor fått vind i seilene og fortsetter med uforminsket styrke. Neste sommer vil mellom 50 og 60 kajakker være tilgjengelige for leie for allmennheten. 

Noe som daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, glede seg  stort over.

- Fjorden er et fantastisk område for rekreasjon i Oslo. Tiltaket på Sørenga skal gi flest mulig mennesker den fantastiske friluftsopplevelsen dette er. Vi ønsker rett og slett å åpne fjorden på en helt ny måte for Oslos befolkning, avslutter Wikborg.