Tar over Kobberhaughytta

Erlend Birkeland er ny bestyrer på Kobberhaughytta.
Erlend Birkeland er ny bestyrer på Kobberhaughytta. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

25 år gamle Erlend  Birkeland tar over Kobberhaughytta og blir med det den yngste bestyreren til DNT Oslo og Omegn.

Trønderen har de siste årene jobbet på Gjendesheim og fått et godt innblikk i hva det vil si å drifte en turisthytte.

– Jeg liker å jobbe med folk som er på tur og legge til rette for at de får gode turopplevelser. De siste to årene har jeg vært litt «potet» på Gjendesheim og bidratt litt overalt, så jeg har god innsikt i hva som kreves for å drifte en turisthytte, forteller han.

Friluftslivet har vært en sentral del av Erlends liv og familien gikk mye fra hytte til hytte i barndommen. Etter at friluftslivet lå brakk noen år i ungdommen fikk det sin fulle renessanse etter videregående.

– Jeg har hatt så mange fine naturopplevelser, så nå ser jeg fram til å bidra til å gi det til folk. Folk som er ute på tur har et litt annet humør enn de man for eksempel møter på et hotell i byen. Man er som regel lettere til sinns og mer imøtekommende, sier Birkeland.

Bestyrer på Gjendesheim, Marius Haugaløkken, har bare godord å si om den vordende bestyreren på Kobberhaughytta.

– Erlend har jobba på Gjendesheim i to sesonger og har vært en veldig god ressurs for oss. Det blir mye skryt nå, men det får bare være. Han er en veldig bra fyr. Hos oss har han hatt ansvar for resepsjon og dagsservering, så i en ung alder har han opparbeidet seg mye erfaring innen reiseliv, hotell og ledelse. Han er en bra fyr på rett sted. I tillegg får DNT hans hemmelige vaffelrøre med på kjøpet, så her får man valuta for pengene, sier Haugaløkken med et smil.

Birkeland nikker bekreftende at bestemors vaffelrøre blir med på flyttelasset sørover.

– Jeg har en plan om å satse på lokalmat. Jeg ønsker å servere noe som forteller en historie og har en lokal tilknytning. Det er mange steder å hente inspirasjon fra i Oslo-området, så jeg gleder meg til å gyve løs på det. Men det blir nok å ta med seg vaffeloppskriften til bestemor, selv om den ikke er like lokal.

Til tross for at Birkeland foreløpig ikke er den mest bevandra mannen i Nordmarka har han fått med seg hva Kobberhaughytta betyr for folk i Marka.

– Jeg vet at Kobberhaughytta er en hytte som betyr mye for folk som går i Marka. Jeg vil ikke at det skal bli en stor forandring og at folk som kommer lurer på hvor det er blitt av hytta slik den en gang var. Jeg har stor respekt for hva hytta er og hva hytta betyr for folk, så det kommer jeg til å ta vare på, forteller han.

Leder av driftsavdelingen i DNT Oslo og Omegn, Jan Erik Reiten, er godt fornøyd med nyansettelsen.

– Erlend er en ung og ambisiøs mann som har «gått i lære» på Gjendesheim de to siste årene. Så han vet godt hva det vil si å drifte en turisthytte. Til tross for sin unge alder har han opparbeidet seg mye erfaring, så dette er noe vi har stor tro på, sier Reiten.