De gode tipsene for høstferie på fjellet

Aurlandsdalen. Bildet er tatt under åpningen av Historisk vandrerute Aurlandsdalen 23. septemeber 2018.
Aurlandsdalen. Bildet er tatt under åpningen av Historisk vandrerute Aurlandsdalen 23. septemeber 2018. Foto: Louise Brunborg-Næss

Fjellet har ikledd seg høstdrakten.  Ta turen og opplev den klare luften, de vakre fargene, gourmethelg på Fondsbu, aktivitetsledere for barna og  toppturer, rusleturer, hytte-til-hytte turer. Her ser du hvilke hytter som er åpne utover høsten. Og du: Sjekk om sommerbruene er tatt inn eller ei.

I denne artikkelen finner du de beste tipsene for høstferie på fjellet. Enten dere er familie med barn, seniorer på tur, kjærestepar eller vennegjeng - her får dere de gode høstferietipsene, ja, kanskje blir årets høstferie fjellturen dere har drømt om. Bare se alle mulighetene. I tillegg får du informasjon om selvbetjeningshyttene og om sommerbruer i fjellet.  

Aktivitetsledere for barn

På tre hytter er det aktivitetsleder for barn i deler av uke 40, - garantert massevis av morsomme ute-aktiviteter.
Rondvassbu: 2.-5. oktober kommer Turboteamet fra Barnas Turlag til Rondvassbu - for barn fra 4 år. De organiserer uteaktiviteter som turer, organiserte leker, bålmat og annen moro i nærområdet rundt hytta. Barna må alltid ha med en voksen på aktivitetene.
Gjendesheim: 2.-5. oktober kommer det Turboteam til Gjendesheim også.
Fondsbu: 30.9.-5.10 har Solbjørg ordnet med aktivitetsledere. Det blir bålkos og fjellturer, og troll og tusser leker rundt hytta.

Toppturer, villmarksspa og sesongavslutningsfest

Rondvassbu har toppturer til Rondslottet og Vinjeronden - trygt og godt med guide, på Gjendesheim kan du ta en uforglemmelig helg med yoga og villmarksspa 5. - 7. oktober - det kan nesten ikke bli bedre. Og Solbjørg på Fondsbu arrangerer stor sesongavslutningsfest 6. oktober - og når Solbjørg setter igang, ja, da vet vi at det blir mer enn bra! For å nevne noe.

Åpningstider på hyttene

Lenger ned i artikkelen kan du se hvor lenge de betjente hyttene på fjellet i Sør-Norge har åpent. Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø er hytta som har åpent lengst - helt til 14. oktober.
Verdt å merke seg: Historisk vandrerute Aurlandsdalen åpnet 23. september. Nå kan du få med deg historien når du går denne turen.

Pensjonist med fri i midtukene?

Har du fri i ukedagene - kanskje du er pensjonist? Det kan ofte være godt med plass på de betjente fjellhyttene i ukedagene nå om høsten.

Glem ikke at DNT Oslo og Omegn også har omtrent 50 selvbetjeningshytter på fjellet. Du kan lese mer om dem også lenger ned i artikkelen. Samt om medlemskap i DNT.

God høst i fjellet! Les om detaljene nedenfor bildet:

Fjellet i høstskrud - her fra Grimsdalshytta i Rondane.
Fjellet i høstskrud - her fra Grimsdalshytta i Rondane. Foto: Rune Sundt

Fondsbu, Jotunheimen - oppdatert program pr. 21.9.:  

30.9.–5.10:  Haustferie med aktivitetsleiarar for borna; bålkos og fjellturar, troll og tussar leikar omkring husa, bli med og sjå!
5.10: "Verdsmannen" Ketil Thorbjørnsen spelar i peisestova på Fondsbu etter middag.
6.10: Verdas eldste aktive ballerina, nemlig Grethe Brunvoll på 87, danser for oss i peisestova kl. 18.30.
6.10: Sesongavslutningsfest med feiring av Jubileumssesongen 2018: Kl. 17.00  Kåseri om fjellet, Vinje, DNT og jubileumssesongen 2018 ved Birger LØvland i peisestua på Fondsbu, kl. 19.00  Stor og rikholdig Fjellbuffet, ca. 21.30/22.00 TWANG rocker peisestua og vi feirer jubileumssesongen 2018.
​​​​​​​Les om / kontakt Fondsbu turisthytte.

Vinjebua ved Fondsbu i august 2018.
Vinjebua ved Fondsbu i august 2018. Foto: Solbjørg Kvålshaugen
Grethe Brunvoll danser på Fondsbu lørdag kveld.
Grethe Brunvoll danser på Fondsbu lørdag kveld.

Gjendesheim, Jotunheimen:

5.-7.10.:  Yoga og villmarksspa - en helg som gjør godt for kropp og sjel. Fjellyoga med nydelig utsikt, villmarksspa og deilig, lokalprodusert mat. Les om Yoga og villmarksspa på FB

2.-5.10.: Turboteamet kommer til Gjendesheim! Legg høstferien til Gjendesheim for her blir det aktiviteter og moro for hele familien! For familier med barn fra 4 år.  Les om Turboteamet til Gjendesheim og book plass på hytta.

Gjendesheim har også fått flunkende nye elsykler som kan leies. Du kan også sykle med guide - på forespørsel.

Rondvassbu, Rondane:

2.-5.10: Turboteamet kommer til Rondvassbu! Legg høstferien til Rondvassbu for her blir det aktiviteter og moro for hele familien! For familier med barn fra 4 år.  Les om Turboteamet til Rondvassbu og book plass på hytta.

4.10.: Guidet topptur til spektakulære Trolltinden 2018 moh

6.10: Topptur til majestetiske Rondslottet og Vinjeronden med guide. Les om disse turene.

Ønsker du "bare" vakker natur, stillhet og tur?

Ikke alle de betjente hyttene tilbyr spesielle aktiviteter. Men stillhet, vakker natur og god mat kan de by på. Se hva bestyrerne på Svukuriset og Aurlandsdalen Turisthytte forteller:

Vertskap Leela Guenin på Svukuriset, Femundsmarka:

ønsker alle gjester velkomne til godt med plass og fortreffelig atmosfære. - Dette er et sted hvor det går an å senke skuldrene, vi har ikke noe stress her!

Derimot har vi Natursti for barna, flott høstvær med klar luft og vidt utsyn. Bor du noen dager på Svukuriset, så kan du fint ta noen flotte toppturer herfra.Eller korte turer med hundespann, én person av gangen. Vi har modne tyttebær, det er insektfritt. Ja, dette er den aller, aller fineste tiden på Svukuriset!


Vertskap Olav Slettebakken på Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø, Skarvheimen:

- Det er nydelige høstfarger i Aurlandsdalen pr. 19. september, og vi kan anbefale mange fine dagsturer med Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø som utgangspunkt. F.eks. ned Sauavaddalen. Du kan også gå inn Langedalen eller opp Kringledalen i tillegg til eller alternativt til Aurlandsdalen, som er fantastiske turer i høstferien. Vi har god plass til flere gjester!

- Aurlandsdalen er strålende fin å gå, også i oktober! Her er dessuten mange muligheter for lek og aktiviteter på tunet, vi har utlån av båt, kanoer og fiskestenger, vi har Natursti og ikke minst god mat og peiskos. Kontakt Aurlandsdalen turisthytte.

Historisk vandrerute Aurlandsdalen

åpnet 23. september. Aurlandsdalen er en rute som mange har gått og mange er glad i. Nå er dalens spennende historie, kulturminner og kulturlandskap blitt lettere tilgjengelig for turgåere og andre. Kulturformidlingen og oppgradering av ruta til Historisk vandrerute er et samarbeid mellom DNT Oslo og Omegn, Venner av Aurlandsdalen og Nærøyfjorden verdensarvpark. Det er blitt satt opp informasjonstavler og gitt ut en brosjyre om den historiske vandreruten. 
Les om åpningsarrangementet.
Les mer om Historisk vandrerute Aurlandsdalen på ut.no.

Her ser du hvor lenge de betjente hyttene har åpent:

Hytter som er åpne til 7. oktober

Snøheim på Dovrefjell - DNT Oslos sommeråpne storstue ved foten av Snøhetta på Dovre - tlf. 478 62 286 / snoheim@turistofreningen.no

Svukuriset i Femundsmarka - en gammel fjellgard med kort vei til Femunden, Store Svuku og Sverige -  tlf. 476 12 496 / svukuriset@turistforeningen.no

Fondsbu i Jotunheimen - ligger vakkert til ved praktfulle Eidsbugarden og midt i Jotunheimen med turmuligheter for alle - tlf. 970 74 218 / fondsbu@turistforeningen.no

Gjendesheim i Jotunheimen - vakkert beliggende ved Gjende. Et flott utgangspunkt for å gå den fantastiske ruten over Besseggen - bestill opphold / tlf. 612 38 910.
NB! Gjendesheim utvider i år åpningstiden ved at de tar imot forhåndsbestillinger fra 7. oktober og ut måneden.

Rondvassbu i Rondane - midtpunktet i Rondane med fristende topper og fantastiske turmuligheter på alle kanter - tlf. 61 23 18 66 / rondvassbu@turistforeningen.no 


Hytta som er åpen til 14. oktober

Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø i Skarvheimen - hytta er perfekt for alle aldersgrupper, også for småbarnsfamilier - tlf. 483 88 287 / aurlandsdalen@turistforeningen.no

Åpen fra 7. til 31.oktober - kun forhåndsbestilling

Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen er betjent frem til 7. oktober. Nytt i år er at de utvider åpningstiden og tar imot forhåndsbestillinger ut måneden.
Les artikkelen Gjendesheim utvider åpningstidene
Forhåndsbestill seng på Gjendesheim.

Gjendesheim Turisthytte.
Gjendesheim Turisthytte. Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Høsten er den aller beste tiden på Svukuriset.
Høsten er den aller beste tiden på Svukuriset. Foto: Leela M. Guenin

Høstfilm fra Rondane:


Vakre Aurlandsdalen. Bilde fra 23. september 2018.
Vakre Aurlandsdalen. Bilde fra 23. september 2018. Foto: Louise Brunborg-Næss

Høstbilder fra tur i den flotte Sauavadalen ved Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø. Bildene er tatt 18. september 2018:

Høstturtil Snøhetta ved Snøheim turisthytte.
Høstturtil Snøhetta ved Snøheim turisthytte. Foto: Mari Kolbjørnsrud
Høst langs Gjende - vakre farger i vakkert landskap.
Høst langs Gjende - vakre farger i vakkert landskap. Foto: Bente Lindtveit
Morgenstemning fra Fondsbu Turisthytte, slutten av august 2018.
Morgenstemning fra Fondsbu Turisthytte, slutten av august 2018. Foto: Solbjørg Kvålshaugen
Klart for gourmethelg på Fondsbu.
Klart for gourmethelg på Fondsbu. Foto: Solbjørg Kvålshaugen
Gourmethelg.
Gourmethelg. Foto: Solbjørg Kvålshaugen

Besøk selvbetjeningshyttene på fjellet

DNT Oslo og Omegn har omtrent 50 selvbetjeningshytter på fjellet. De fleste ligger langt til fjells med omgivelser du sent vil glemme.

Hyttene er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen. Husk lakenpose, medlemskort på mobil eller papir og DNT-nøkkelen.

DNT-nøkkelen

For å bo på selvbetjenings- og ubetjente hytter må du ha DNT-nøkkelen. Nøkkelen får du kjøpt på DNT betjente hytter, DNTs tursentre og utvalgte turistinformasjoner. Eller du kan bestille den i vår nettbutikk. Du må ha medlemskap i DNT for å kjøpe DNT-nøkkelen. Se lenger ned.

Åpningstidene til selvbetjeningshyttene

Vi anbefaler at du alltid går inn på ut.no, søker opp hytta og sjekker åpningstidene. Det er nemlig flere unntak fra følgende "pekepinn": I Rondane, Langsua, på Dovrefjell og Tafjordfjella er selvbetjningshyttene helårsåpne - med noen unntak (sjekk ut.no). Ellers er de fleste selvbetjeningshyttene åpne frem til 15.10. I Femundsmarka stenger de tidligere. 
Sjekk alltid åpningstidene til selvbetjeningshyttene på ut.no

Når åpner selvbetjeningsdelen på hytter som ellers er betjente?

Vertskapet på en del av de betjente hyttene i fjellet har nå lukket og stengt hytta og reist hjem. Men de har også klargjort selvbetjeningsdelen for deg - vær oppmerksom på litt ulike åpningstider:

På Hardangervidda er selvbetjeningsdelen på Litlos og Sandhaug åpne til 15. oktober. 
I Breheimen er selvbetjentingsdelen på Nørdstedalseter åpen til 15. oktober.
I Jotunheimen er selvbetjeningsdelen på Glitterheim og Skogadalsbøen åpne til 15. oktober.
I Skarvheimen er selvbetjeningsdelen på Iungsdalshytta åpen til 15.10.
I Rondane er selvbetjeningsdelen på Bjørnhollia og Grimsdalshytta åpne frem til hytta blir betjent igjen i vinter.
I Huldreheimen åpner selvbetjeningen i Fehytta ved Liomseter 1.11. og er åpen til hytta blir betjent igjen i vinter.

Bruer i fjellet

Når du går på egenhånd i fjellet om høsten, er det viktig å sjekke om det er sommerbruer på ruten du velger.  På turkartene finner du dem markert med S som betyr sommerbru og H som betyr helårsbru.

2 hovedregler

Hovedregel nummer en er at sommerbruene tas inn 1. oktober, men dette er væravhengig. Sommerbruene kan altså bli liggende lenger, og de kan bli tatt inn tidligere.
Hovedregel nummer to er at bestyrerne på de betjente hyttene tar inn "sine" bruer i forbindelse med at hytta stenger for høsten.  Ring bestyrere i området der du ønsker å gå - de har god oversikt. Det er viktig at du sjekker angående bruene før du legger ut på fjellturen.
Sjekk  Føremeldinger for DNT Oslo og Omegn sine fjellområder.
Du kan også sjekke DNTs nasjonale føremeldinger dersom du ønsker å gå i andre områder.

Våre dyktige medarbeidere i Tursenteret i Storgata 3 i Oslo er også klare for å svare på spørsmål om tur:
Tlf 22 82 28 00 / turinfo@dntoslo.no

Oversikt over alle selvbetjeningshyttene

På denne nettsiden finner du en oversikt over alle DNT Oslo og Omegn sine selvbetjeningshytter fordelt på fjellområde: Selvbetjente fjellhytter

Betale for hytteopphold/mat

På hytter i fjellet fyller du ut en betalingsblankett som puttes i en avlåst kasse/safe på hytta. Du får da tilsendt faktura per e-post/SMS/post. På DNT Oslo og Omegn sine hytter kan du betale med Vipps. Det er ikke anledning til å betale med kontanter. Hvis du betaler med Vipps og hytta ikke har mobildekning, må betalingen gjennomføres når du kommer i område med dekning. Husk da å ta med deg din kopi av skjemaet du fylte ut på hytta slik at du har informasjon om hva du skal betale. Du går inn i Vipps og velger «Betal».

Vær oppmerksom på at betalingsløsningene på hyttene vil variere i de ulike DNT-medlemsforeningene. F.eks. betaler du for en hytte i Oslomarka i det du forhåndsbestiller.

Torfinnsbu - selvbetjent hytte.
Torfinnsbu - selvbetjent hytte. Foto: Camilla Horten
Sommerbru ved fjellet Storebjørn i Jotunheimen.
Sommerbru ved fjellet Storebjørn i Jotunheimen. Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Høst på Elgåhogna, Femundsmarka
Høst på Elgåhogna, Femundsmarka Foto: Leela M. Guenin

Medlemskap i DNT

Hvis du ikke er medlem i DNT ennå, kan du lese om medlemsfordeler, priser, kategorier, etc her: Medlemskap

Når du er blitt medlem, kan du enkelt få medlemsbevis på sms eller på papir:

Medlemsbevis på SMS

Få gyldig kvittering på ditt medlemskap tilsendt gratis på SMS.

Laster, vennligst vent...

SMS med ditt medlemsnummer har blitt sendt til .
Vi fant ikke mobilnummer i vårt medlemssystem. Vennligst opprett bruker på Min side for å legge inn mobilnummeret ditt, eller kontakt DNTs medlemsservice på medlem@dnt.no.
Beklager, det oppstod en teknisk feil. Vennligst prøv igjen senere, eller ta kontakt med medlemsservice på medlem@dnt.no dersom feilen vedvarer.
Du har sendt for mange SMS-forespørsler på kort tid! Vennligst vent en stund før du prøver igjen.

Bestill medlemsbevis på papir

Bestill medlemsbevis på papir ved å oppgi medlemsnummeret og postnummeret ditt.

Laster, vennligst vent...

Din bestilling er lagt til behandling, og du vil motta ditt medlemsbevis på papir i posten i løpet av en ukes tid.
Din bestilling er lagt til behandling, og du vil motta ditt medlemsbevis på papir i posten ca. en uke etter at betaling er registrert. Ta kontakt med medlemsservice på medlem@dnt.no om du har spørsmål.
Vi fant ikke medlemsskapet på den oppgitte kombinasjonen av medlemsnummer og postnummer. Sjekk at du har skrevet riktig og prøv igjen, eller ta kontakt med medlemsservice på medlem@dnt.no.
Medlemskapet er til behandling, vennligst prøv igjen om noen dager. Har du spørsmål kan du ta kontakt med medlemsservice på medlem@dnt.no.
En bestilling på dette medlemsnummeret ligger allerede inne til behandling.
En bestilling på dette medlemsnummeret er blitt behandlet i løpet av de siste dagene og er på vei i posten. Ta kontakt med medlemsservice på medlem@dnt.no om du har spørsmål.
Beklager, det oppstod en teknisk feil. Vennligst prøv igjen senere, eller ta kontakt med medlemsservice på medlem@dnt.no dersom feilen vedvarer.

Artikkelen er oppdatert 1., 6., 10., 11., 14., 18., 20., 21., 24. september og 3. oktober 2018.

Skrevet av Siri G. Bekkhus 28. september 2018