Midt i Jotunheimen: Livet på Bøen med foreldre-perm

Trine Marie Johansen, Ole Martin Moen og lille baby Ask Elias, er vertskap på Skogadalsbøen.
Trine Marie Johansen, Ole Martin Moen og lille baby Ask Elias, er vertskap på Skogadalsbøen. Foto: Monica Hägglund Langen

Hverdagen som hytteverter kan by på alt fra brødbaking og suppekoking, til tømming og spyling av utedoen. Trine Marie og Ole Martin gjør alt dette med en liten baby på armen.

Trine Marie Johansen pleier å introdusere middagen på Skogadalsbøen, hytta med den idylliske beliggenheten midt i Jotunheimen. Etterpå er det lille Ask Elias som gjelder. Å ha en baby til fjells byr på litt andre kveldsrutiner enn mange andre har muligheten til.

– Når gjestene spiser middagen tar jeg på meg sjalet mitt, med Ask Elias godt surret inn, og går på tur langs stien utenfor hytta. Der, midt mellom fjell, fuglekvitter og elvesus, sovner han ofte på magen min, forteller Johansen. 

Bak kulissene med YouTube

De færreste kjenner til alt som skal til for å drive en hytte langt fra butikker og siviliasjon. Det at man må fly inn diesel og mat med helikopter for å kunne lage middag, er det ikke alle som tenker over når de kommer innom.

– Mange kommer hit med en forventning om at vi har det samme som de får inne i byen. Med YouTube-filmene kan vi vise at det er en del arbeid som ligger bak og at man som hyttevert må være både mekaniker, kokk og vaskedame, sier Johansen.

Tømming av utedoen er en av de mindre morsomme oppgavene Johansen og Moen må bytte på. Det er ikke alltid like lett:

– Ikke bare en jobb, men en livsstil

Vertskapet Trine Marie Johansen og Ole Martin Moen har hatt en forbindelse til Skogadalsbøen siden 2006. De tok over driften av hytta i 2016 etter Ole Martins foreldre, og har ikke angret et sekund siden.

– Vi er ferske i jobben og lærer hver dag. Det tok ikke lang tid før vi forsto at det å drive en DNT-hytte ikke bare er en jobb, men en livsstil. Den første sommeren var både slitsom, strevsom, travel og altoppslukende, men det var alltid fantastisk givende, sier Moen.

Nå er de klare til å ta i mot folk som inspireres av Monsen minutt for minutt gjennom Jotunheimen.

Skrevet av Oda Lundekvam By 16. juli 2018