Fra fjell til fjord ned Aurlandsdalen

Tredagerstur med start på Finse/sommeren 2020 på Brebua.. Går innom Geiterygghytta, videre til Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø før den går ned i Vassbygdi.
Tredagerstur med start på Finse/sommeren 2020 på Brebua.. Går innom Geiterygghytta, videre til Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø før den går ned i Vassbygdi. Foto: Marius Dalseg Sætre

Fra Finses monumentale høyfjellslandskap til de frodige dype dalene ned mot Aurland. Gjennom dramatiske fossefall til romantiske blomsterenger. Tre dager fylt med små og store unike opplevelser, som hører hjemme på enhver bucket list. Sommeren 2020 er det noen punkter å merke seg:

Viktig informasjon sommeren 2020:

I sommer kan du ikke overnatte på Finsehytta. Den bygges om og er derfor stengt i hele sommer. Hotellet Finse 1222 holder også stengt.

Men du kan bestille overnatting på den nye selvbetjeningshytta Brebua, som ligger like ved Finsehytta. Vi åpner bookingen av Brebua fra 24. juni, mens hytta åpner for bruk - av dem som har forhåndsbestilt - 15. juli.
​​​​​​​Bestille overnatting på Brebua.

Husk at all overnatting må forhåndsbestilles og ta med deg bookingbekreftelsen på turen. Denne må du vise for hyttevakten ved ankomst.

Startalternativer

Hvis Brebua skulle være fullbooket når du skal starte turen din, er det flere muligheter.

  • Ta et tidlig tog til Finse og start turen til Geiterygghytta samme dag. Se togtider på vy.no.
  • Start turen fra selvbetjeningshytta Hallingskeid, som ligger ved Bergensbanen 20 km vest for Finse. Bestill på Hallingskeid.
  • Starte turen direkte fra Geiterygghytta. Hytta ligger lett tilgjengelig med tog. Det går buss daglig til og fra Geiteryggen som korresponderer med togene mellom Oslo og Bergen. Ta tog til Ål stasjon, derfra buss 23-490 med avstigning på Geiteryggen øst. Se bussruter her.

Husk at du må booke på alle hyttene denne sommeren!

Selvbetjeningshytta Brebua ved Finsehytta er en helt ny hytte. Husk å forhåndsbestille!
Selvbetjeningshytta Brebua ved Finsehytta er en helt ny hytte. Husk å forhåndsbestille! Foto: Camilla Horten

Turbeskrivelse med start fra Finse/Bredbua. 


Har du tre dager til overs? Hva med å utforske Norges svar på Grand Canyon? Et tre dager langt eventyr som tar deg fra karrig høyfjellsterreng på Finse til den frodige, dype og mektige Aurlandsdalen.

Turen starter på Finse/Brebua, som du enkelt kommer deg til med tog fra både Bergen og Oslo. Så setter du kursen mot Geiterygghytta, eventuelt starter du herfra. Underveis kan du gjerne legge turen innom Sankt Pål-toppen (1695 moh.) som byr på en fantastisk utsikt. Finse/Brebua - Geiterygghytta er en nydelig tur på ca. 15 km som du bruker en fem timers tid på.

Vel framme på Geiterygghytta hilser bestyrerparet John og Marit Wøllo deg velkommen. De har to år bak seg som bestyrere i Skarvheimen og merket fort hva som var et av de virkelige trekkplastrene i området. 

– Folk er helt galne etter denne turen og det er egentlig helt forståelig. Du får med deg hele spekteret av den norske naturen. Du starter på høyfjellet med flott utsikt over Hallingskarvet og det er fint og lett å gå. Så begynner det å smalne til og du får canyon-følelsen. Det er virkelig vilt og vakkert når du går nedover, sier Marit Handeland Wøllo oppglødd.

Etappen fra Geiterygghytta til Aurlandsdalen Turisthytte er ganske lang med sine 21,5 km. Til gjengjeld slipper du de harde oppoverbakkene på denne etappen, men det er en del gange i skrått terreng. Vel framme ved Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø blir du tatt imot av Olav Slettebakken og Astrid Heggdal som står klar med rykende fersk middag til deg etter den lange etappen.

Etter en god natts søvn er du klar til å begynne på selve indrefileten av turen. 

Etappen fra Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø til Vassbygdi er en av de mest spektakulære turene vi har på Vestlandet. Det er ikke bare den storslåtte naturen som gjør inntrykk på deg. Helen veien aner du et historisk sus med spor fra gamle dager. Aurlandsdalen har vært handels- og ferdselsvei fra gammelt av og var trolig også i bruk så tidlig som på vikingtiden. 

– At det har bodd folk her er helt utrolig. Man ser tydelig spor etter levd liv. Hele området bærer spor av far etter folk, forteller Olav Slettebakken.

Men det er ikke bare de gamle sporene etter folk som gjør inntrykk. Aurlandsdalen kan ta pusten fra deg med den buldrende elva som graver seg fram gjennom landskapet.

– Når du fortsetter ned i selve dalen har du en mektig natur, men på en helt annen måte. Du får naturen tett innpå deg og er med ett i en skikkelig vestlandsdal. Grønn, frodig, vill, våt og vakker. Det er et stykke å gå, men det er bare bra. Da får du bedre tid til å ta naturen skikkelig innover deg, finne roen og gjøre refleksjoner. Turen ender nesten helt nede i fagre Sognefjorden som er noe av det ypperste Norge har å by på, avslutter den entusiastiske bestyreren på Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø.

Føremeldinger for fjellområdene finner du her: Føremeldinger.

Artikkelen er oppdatert 22062020.