Markahyttenes vedsjef nominert til Friluftslivets Ildsjelpris

Birger Baisgård i aksjon på Sinnerdammen.
Birger Baisgård i aksjon på Sinnerdammen. Foto: DNT Oslo og Omegn

Birger Baisgård har passet på DNT Oslo og Omegn sine Markahytter som om de var hans egne. I 2017 var han med på å sørge for at  vi for første gang ble selvforsynte med ved på Markahyttene. Nå er han nominert til den nasjonale ildsjelprisen for friluftslivet.

63 år gamle Birger Baisgård er én av tre som kan stikke av med den nasjonale prisen for ildsjeler – Friluftslivets Ildsjelpris. Hvem som vinner, offentliggjøres den første helgen i september, som en del av Friluftslivets uke.

Baisgård er nominert til den høysthengende ildsjelprisen for sin innsats for DNT Oslo og Omegn. Han  har blant annet har vært med på å sørge for vedforsyningen til foreningens 28 markahytter.

Dugnadsarbeid avgjørende


Baisgård forteller at han ble veldig overrasket da han fikk nyheten om at han er én av tre kandidater til å bli årets ildsjel i friluftslivet.

- Jeg kjente ikke til at jeg var nominert, så jeg ble overrasket, men synes det var morsomt og hyggelig at arbeidet jeg gjør settes pris på, sier 63-åringen.

-Det å være nominert, ser jeg på som en anerkjennelse, og det er hyggelig og motiverende. Samtidig føler jeg at det ikke er «helt» fortjent, da jeg vet hva som gjøres av så mange ildsjeler. For å lykkes må vi være mange, en viktig del er det sosiale vi skaper, og ikke minst resultater vi skaper sammen. Dugnadsarbeid er helt avgjørende for at de fleste organisasjoner skal lykkes, understreker Baisgård.

Smittende entusiasme

Birger Baisgård er en initiativrik ildsjel med en sterk gjennomføringsevne og en entusiasme som smitter over på alle rundt han. Han er initiativtaker til etableringen av frivilligkaféen den andre torsdagen i hver måned. Dessuten har han hatt tilsynsansvar på to av hyttene i Marka – som han har tatt vare på som om de var hans egne.

Ikke nok med det, han er også turleder og kajakkinstruktør og står bak opprettelsen av vedgruppa Markabrigaden, som han selv leder – og som sørger for ved til DNT Oslo og Omegns 28 ubetjente markahytter. Dessuten er han sterkt involvert i planleggingen og gjennomføringen av DNT s150 årsjubileum.

Birger Baisgård er i finalen sammen med Åsmund Berthelsen fra Tambarskjelvar Idrettslag i Naustdal og Monica Mikalsen fra Barnas Turlag i Tromsø.


Alfa og omega for friluftslivet

Friluftslivets Ildsjelpris har vært delt ut hvert år siden 2013, og deles ut av paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og festivalen «Friluftsliv for alle».

- Det at vi har ildsjeler som bruker av sin tid og deler av sin entusiasme, er alfa og omega for friluftslivet. Denne prisen er vår måte å takke ildsjelene på, vise hvor viktig deres bidrag er. Prisen er viktig ikke bare for friluftslivet i seg selv, men for alle som blir positivt berørt av ildsjelenes innsats og engasjement, sier juryleder Dag Kaas.

Resten av juryen har bestått av: Berit Lein (Miljødirektoratet), Lars Sponheim (fylkesmann i Hordaland), Trond Berg (programskaper i NRK), Jan Bøhler (stortingsrepresentant AP), Ingjerd Schou (stortingsrepresentant H), Arne Nævra (naturfotograf), Kjell Haugen (festivalen Friluftsliv for alle) og Arne Danielsen (sekretær).

Vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris kåres gjennom en SMS-avstemning i august, og prisen deles ut under festivalen «Friluftsliv for alle» på Stenberg på Toten 2. september. 
Alle kan være med og stemme pr sms mellom 20. og 30. august. Det kommer vi tilbake til.

Birger Baisgård ordner mat på hyttetur.
Birger Baisgård ordner mat på hyttetur. Foto: DNT Oslo og Omegn
Han er også glad i fjellet.
Han er også glad i fjellet. Foto: DNT Oslo og Omegn

Skrevet av Siri G. Bekkhus 15. mai 2018