Unn deg noen stille dager på selvbetjente hytter i fjellet

Storkvelvbu i Langsua.
Storkvelvbu i Langsua. Foto: Sveinung Tubaas

Følg en kvistet løype til en selvbetjent hytte, og la noen dager i mars - kanskje før påske - bli dager i stille og storslått natur. 

Det spesielle vinterlyset midtvinters, kortere dager, stilhet og kaldt vær er alle ingredienser for en perfekt fjelltur i mars. Ta med deg selv, en firbeint venn eller de du er glade i på hyttetur, for som DNT-medlem har du tilgang til 550 hytter! Ønsker dere litt rolig alenetid etter en hektisk start på det nye året, kan et besøk på en ubetjent hytte være en fin opplevelse.

DNT Oslo og Omegn driver 51 selvbetjeningshytter i fjellet. De fleste hyttene ligger langt til fjells med omgivelser du sent vil glemme. Hyttene er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen.

Tor Martin Stenseng, som er ansvarlig av driften av de selvbetjente hyttene til DNT Oslo og Omegn, sier at det er et unikt system i verdenssammenheng.

- ­Det er et system som er tuftet på tillitt. På hyttene finner man alt nødvendig utstyr, inkludert mat. Du trenger bare å ta med personlig utstyr og lakenpose, forteller Stenseng.

Tidligere generalsekretær i FN, Koffi Annan, har ved flere anledninger gått fra hytte til hytte og har uttalt at han syns organisasjonens selvbetjeningssystem er helt unikt i verdenssammenheng. Etter en tur i den norske fjellheimen fortalte han turfølget at selvbetjeningssystemet ga han troen tilbake på menneskeheten.

- Det er et tillittsbasert system som er basert på fellesskapsløsninger, der man passer på å forklare hverandre hvordan det fungerer og at folk skal gjør opp for seg for at systemet skal kunne bestå, sier Stenseng.

I Rondane, Langsua og Dovrefjell er de selvbetjente hyttene åpne på helårsbasis. På Hardangervidda åpner hyttene for bruk 1.mars og i de resterende fjellområdene er hyttene tilgjengelige fra 15. februar. Åpningstidene i de enkelte fjellområdene har bakgrunn i ustabile værforhold, tilgjengelighet og at dagene er korte tidlig på vinteren.

Betjente DNT-hytter

Er det betjente hytter du ønsker deg, er det også mange muligheter for det i mars. Krækkja på Hardangervidda, Rondvassbu i Rondane, Geiterygghytta, Iungsdalshytta og Finsehytta i Skarvheimen åpner tidlig i mars. De andre betjente hyttene i DNT Oslo og Omegn åpner en uke før påske - 16. mars.

Flotte Olavsbu i Jotunheimen i fullmånelys.
Flotte Olavsbu i Jotunheimen i fullmånelys. Foto: Ole Marius Elvestad

Kvistene viser vei

Vinterfjellet lokker med snø og skiføre, men hvor er det best å ferdes? Hvert år merkes de mest brukte rutene i Sør-Norge med naturkvist for å vise vei. 

Rutene er laget av erfarne fjellfolk, og samles i et eget kvistekart som gir deg oversikt over gode ruter og åpne hytter. De fleste merkingene er sentrert rundt påske, men i listen under kartet finner du en oversikt over de som er merket i et lengre tidsrom. 

Sjekk alltid hyttene og rutene på UT.no før du skal på tur, eller kontakt din lokale turistforening for mer informasjon om åpningstider og merkeperiode. 

Her finner du de siste føremeldingene fra fjellet

Følg alltid med på kartet i tillegg

Selv om de merkede vinterrutene ofte er et trygt veivalg i vinterfjellet kan du ikke alltid stole på merkingen. Kvist kan være føyket ned, nappet opp og spist av rein, eller været kan gjøre at du ikke kan følge merkingen. Kvistene er ingen erstatning for kart og kompass, så følg derfor alltid med på kartet når du går, slik at du til enhver tid vet hvor du er. Det finnes mange turkart som er tilpasset ulike fjellområder og har vinterrutene inntegnet. Norge-serien 1:50 000 fra Nordeca dekker hele landet. Hvis du bruker GPS må du uansett ha med papirkart og kompass.

Trenger du kart til turen? I vår nettbutikk kan du kjøpe turutstyr og kart til medlemspris.

Ta forholdsregler

Husk også på fjellvettreglene, og sjekk føremeldinger før du legger ut på tur! Været på fjellet kan skifte raskt, og det gjelder å være forberedt på ekstreme situasjoner. Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet. Med dette i bakhodet har du gode forutsetninger for å få en trygg og fin tur. Hvis du har noen spørsmål om merking og løyper, kan det lønne seg å ta kontakt med den lokale medlemsforeningen i det området du ønsker å ferdes. 

På denne siden finner du flere gode råd for ferdsel i fjellet. 

Kanskje dette også er året for å ta et skredkurs?

Tenk sikkerhet, ha respekt for vind og vær, og sist, men ikke minst: nyt naturen og de fantastiske mulighetene den har å by på! 


Planlegger du fjellturen og lurer på hvor det er trygt å gå? Kvistekartet for 2018 hjelper deg med planleggingen av turen.
Planlegger du fjellturen og lurer på hvor det er trygt å gå? Kvistekartet for 2018 hjelper deg med planleggingen av turen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes