Vinterferietips: Tre betjente fjellhytter 

Svukuriset Turisthytte åpner til vinterferien.
Svukuriset Turisthytte åpner til vinterferien. Foto: Leela Guenin

Kan det friste med isfiske og hundekjøring på Svukuriset? Bålkos og snøhulegraving med Aktivitetsledere på Fondsbu? Eller spektakulære 2000-meterstopper, vedfyrt badestamp og pizzaovn på Gjendesheim? 

Vintersesongen starter i uke 8 på de tre betjente fjellhyttene Fondsbu og Gjendesheim i Jotunheimen, og Svukuriset i Femundsmarka. Her er det plass til familier, studenter, voksne på tur - ja, alle som har noen dager fri i vinterferien!

På Fondsbu er det ekstra fint for barnefamilier med aktivitetsledere for barn fra 5 år. Har dere ungdommer i huset også? Meld dem på Vinterleir/aktivitetsleir for dem fra 13-16 år, også på Fondsbu!

Rundt Gjendesheim er skiterrenget ypperlig for barnefamilier.  For unge/voksne er det mange turer med guide å velge blant. Og badestamt og pizzaovn frister nok de fleste. Dessuten arrangerer DNT ung Oslo Vinter BaseCamp ved Gjendesheim for dem fra 16-26.

Svukuriset er ypperlig for familier med barn. Bli med på isfiske og hundespannkjøring! Og nyt villmarkens stillhet.

Bo på Fondsbu Turisthytte

Har du ikke opplevd den varme velkomsten på Fondsbu  Turisthytte ennå? Da anbefaler vi en tur hit - sørvest i Jotunheimen - til Fondsbu hvor bestyrer Solbjørg åpner hytta for vintersesongen den 16. februar. Tar du turen dit, får du en varm velkomst. Stedet er kjent for den gode atmosfæren og for den gode maten, blant annet.

Fondsbu ligger på vakre Eidsbugarden ved Bygdin. Her er det variert og barnevennlig terreng, samt utfordringer for de topp- og brekyndige med ti 2000-metere på dagsturavstand fra Fondsbu. Ikke rart at både små og store har det gøy ute. 

Om du nøler og lurer på om hele familien vil synes det er ok på denne fjellhytta, kan vi fortelle at hytta holder høy standard som DNT-hytte med linjestrøm, gratis wifi, vannklosett, mange 2-sengsrom (noen med vaskeservant), hyggelige stuer og fellesareal.  Antakelig vil du oppleve at stemningen på hytta er likeså viktig - når Solbjørg synger et stev til middagen, og når du smaker på maten og oppdager at den virkelig er laget med omtanke, av lokale råvarer. Den dagen du må reise hjem igjen, får du en like varm avskjedshilsen som velkomsten var. Du kommer nok til å huske oppholdet - og ønske deg tilbake.

I vinterferien har Fondsbu aktivitetsledere:

Aktivitetsledere på Fondsbu 

Når Fondsbu åpner 16. februar stiller Barnas Turlag Oslo og Omegn med aktivitetsledere - et tilbud til familier med barn fra fem-års alder. Dette blir aktivitetsfylte dager med leking i snøen, skiturer, kos rundt bålet og mye mer!

Aktivitetslederne organiserer uteaktiviteter i nærområdet rundt hytta. Som bålkos, slalåmløype, hopping og snøhulegraving ved Turbos BaseCamp. På ettermiddagene har dere muligheten til å gå en ekstra tur i området, eller slappe av inne i peisestua på hytta. 

For de voksne er det mulig å delta på aktivitetene sammen med barna, gå turer alene i området, eller sammen med andre voksne. Men barna må alltid ha med en voksen på aktivitetene.

Aktivitetsledertilbudet er gratis for Fondsbus overnattingsgjester.
Når: 17. - 21. februar.
Påmelding: Ta direkte kontakt med Fondsbu  for bestilling av fast opphold. 
Les alt om Aktivitetsledere på Fondsbu i vinterferien. 

For de unge i alderen 13 til 16 år, arrangerer DNT ung Oslo vinterleir på Fondsbu:

Aktivitetsferie for dem fra 13 til 16 år

Dette er en sosial vinterleir med skiturer, uteaktiviteter og lure tips for friluftsliv i vinterfjellet. Fem dager i vinterferien med masse ski, snø, lek og moro! Vi bor fast på Fondsbu og får tre hele dager til å drive med massevis av kule aktiviteter. Skiturer blir det garantert, og hvis folk er gira, prøver vi å gå litt topptur i området, for her er er det masse fine topper å velge i.
Når: 17. - 21. februar.
Les alt om / meld deg på Aktivtetsferie i Jotunheimen (13-16 år).

Les om og bestill opphold på Fondsbu, betjent turisthytte i Jotunheimen. 

Aktivitetsferie på Fondsbu.
Aktivitetsferie på Fondsbu. Foto: Eva C. Simensen

Bo på Gjendesheim Turisthytte

Mangfoldig tilbud

Gjendesheim ligger vakkert plassert ved foten av Besseggen i Jotunheimen og kan by på lett tilgjengelige fjelleventyr i fantastiske omgivelser.  Gjendesheim er et utmerket utgangspunkt for både små og store vintereventyr.

Rett utenfor dørstokken venter milevis med oppkjørte skispor, kvistede høytfjellsturer og spektakulære 2000-meterstopper. På hytta venter nydelig lokalmat, vedfyrt badestamp og pizzaovn og moderne peisestue med utsyn inn mot hjertet av Jotunheimen. 

Marius Haugaløkken og Anne Taagvoll er stolt vertskap på Gjendesheim. Nå forbereder de åpning av hytta for vintersesongen - lørdag 17. februar. Hytta har 185 senger. Du kan melde deg på kurs og turer som går ut fra hytta:

  • Topptur med kjentmann
  • Randonèe-turer på Besseggen
  • Introkurs skred- og randonée 
  • Besseggen på fjellski
  • Skredkurs 
  • Besseggen på randonèe
  • ​​​​​​​Yoga- og villmarksspa

Les mer, meld deg på turer ut fra hytta og bestill opphold på Gjendesheim hergjendesheim.no

16 til 26 år? Bli med på vinter BaseCamp:

Vinter BaseCamp - for dem fra 16 til 26 år

DNT ung Oslo arrangerer Vinter BaseCamp på Gjendesheim i vinterferien. Dette er et kult tilbud for dem fra 16 til 26; det  er sosialt, artig og utfordrende. Her byr vi på skiturer, snøhulegraving, toppturer, telting og mye annet gøy!

Program

Vi setter opp teltcampen utenfor Gjendesheim Turisthytte, og bruke den i kombinasjon med hytta som utgangspunkt for fine turer og morsomme aktiviteter i tre dager. Vi bor inne på Gjendesheim, men prøver å få til en overnatting ute i telt en av nettene.

Målet er å være masse ute på tur, her blir du kjent med andre turglade ungdommer, vi skal både kose oss og lære noe nytt - som snøhulegraving og en telemarkssving eller to på fjellskiene dine. 

Turen subsidieres av midler fra BUFDIR.

Når: 22. - 25. februar.
Les alt om / meld deg på Vinter BaseCamp (16 - 26 år).

Les mer om Gjendesheim Turisthytte.


Nattehimmel med nordlys i området ved Gjendesheim.
Nattehimmel med nordlys i området ved Gjendesheim. Foto: Marius Dalseg Sætre
Topptur!
Topptur! Foto: Hallvard Bache

Hundespann og isfiske på Svukuriset 

Leela og Cato, bestyrere på Svukuriset, åpner hytta 16. - 25. februar. Denne hyggelige ombygde fjellgården ligger midt i Femundsmarka og er et fantastisk utgangspunkt for turer i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark. Enten du vil gå fra hytte til hytte eller bli noen dager på Svukuriset. Hytta egner seg veldig fint for barnefamillier.

Hundespann, isfiske, båltur og skiturer

Svukuriset passer kjempefint for familier med barn. Her er det massevis av leker både til ute- og inne bruk.  Her kan dere gå fine skiturer, ake, prøve dere på isfiske, ta en båltur, spise god mat og lese bøker fra Fjellbiblioteket. Og jammen tilbyr Cato og Leela en kortere tur med hundespann, spesielt egnet for barn!

Maten på Svukuriset

Leela forteller at lokal mat er viktig på Svukuriset.
- Femundsmarka er rik på ressurser som vi høster av og serverer til gjestene. Cato er med på å slakte reinsdyr sammen med sørsamene, og han fisker røye, ørret og sik. Her er vi selvforsynt med tyttebær, blåbær og rabarbra - som vi plukker selv. Vi serverer god og sunn norsk hjemmelaget mat og bruker lokale oppskrifter. I tillegg sper vi på med lokale produkter fra Rørosmat, både fra Stensaas og Røroskjøtt. Vi baker brødet selv og bruker mel uten tilsetting av kunstig hvetegluten, sier Leela. 

Når: Svukuriset er åpen fra 16. - 25. februar.
Les mer om Svukuriset turisthytte og bestill oppholdSvukuriset.
Les om Femundsmarka.


Hundekjøring er spennende!
Hundekjøring er spennende! Foto: Mats H. Finne
Stemning fra Femundmarka.
Stemning fra Femundmarka. Foto: Mari Kolbjørnsrud
I Femundsmarka kan du treffe på reinsdyr.
I Femundsmarka kan du treffe på reinsdyr. Foto: Mari Kolbjørnsrud
Pen røye tatt ved Revlingsjøene.
Pen røye tatt ved Revlingsjøene. Foto: Leela Guenin

Skrevet av Siri G. Bekkhus 2. februar 2018