Høstferie i Oslo-området? 

Godt å komme seg ut i høstferien!
Godt å komme seg ut i høstferien! Foto: Sindre T. Lønnes

Her har vi samlet aktiviteter nok til å fylle hele uke 40: Velkommen med på tur, på kurs, på foredrag, på buldring, på kajakktur - og mere til !

Sæteren Gård:

Dette er barnas eget tursted i Bærumsmarka, bare et par kilometer å gå fra Øverland Gård, Haug skole og Skytterkollen. Om dere bare vil ut og gå en tur på egen hånd, er Sæteren Gård et utmerket turmål:

Kafeen på Sæteren Gård

I høstferien er kafeen åpen begge helgene, lørdag og søndag fra 11-16 og onsdag fra klokken 11 - 14. Her kan dere blant annet kjøpe mat og drikke som hjemmelaget suppe, vaffel, og rundstykke, og altså komme inn og hvile litt eller varme dere. 

Les om kafeen på Sæteren Gård.

Åpne aktiviteter

På Sæteren Gård kan alle benytte bålplassene, hinderløypa, de faste orienteringspostene, naturstien og eventyrstien. Masse moro for hele familien!

Overnatting

Hvorfor ikke ta en overnatting på Sæteren Gård? Hele familien eller flere sammen? Både Hovedhus, Eventyrhytta, Spettesmia, lavvo og gapahuk kan bestilles.

Så koselig er det i Eventyrhytta: Denne er innredet som en temahytte om eventyr, og er rikt dekorert med elementer fra kjente eventyr. Her finner dere saker og ting til å lage deres eget eventyrteater, både Rødhette og ulven, de tre Bukkene Bruse og trollet, dyrene i skinnvotten og prinsessen på erten med alle dynene sine. Det er store og små stangdukker, fingerdukker, figurer og utkledningsklær og teaterteppe. Her vil dere finne eventyrbøker, eventyrkonkurranser for store og små og fargeleggingsark. Koia har to rom og hems, vedovn og gassbluss, men ikke innlagt vann eller strøm.

Les alt om å leie plass på Sæteren Gård.

Bli en turbo-kokk, 30. september kl. 15 - 18.30

I skrivende stund er det 3 ledige plasser på dette kjempeflotte kurset for alle som er lei av grillpølser og marsh-mallows. Her får dere lage mat på både bål og primus/stormkjøkken. Barna deltar aktivt i matlagingen og må derfor ha med en voksen. 
Les alt om og meld dere på Bli en turbo-kokk!
Kurset arrangeres av Bærum Turlag.

Natt i naturen på Sæteren Gård, 30. september til 1. oktober

Dette er et fantastisk tilbud. Egentlig var det et tilbud om å overnatte i gapahuken for de som deltar på turbo-kokke-kurset. Så derfor er gapahuken på det nærmeste full. Men: Dette er ingen hindring - ta med eget telt! Det er god plass på området og derfor plass til alle som ønsker å tilbringe en natt ute i naturen. Det er altså bare å bli med - det er høytlesning om kvelden, bål både om kvelden og om morgenen, det er mange barn å leke med - og antakelig får barna nye venner. Toalettene på Sæteren Gård kan brukes, og her kan man også skifte på de minste. Er det første gangen dere overnatter ute, så kan det være veldig gunstig å gjøre det sammen med andre. 

Passer det best å sove hjemme? Da er dere velkomne til å bli med utover kvelden og så gå ned igjen.

Trenger dere å låne utstyr? Eller har dere andre spørsmål om "Natt i naturen"?
Kontakt ansvarlig for arrangementet: Maggy Elva Bjørgvinsdottir, maggyelva@mac.com eller på telefon 47 252 808.

"Natt i naturen" passer best for barn fra 4-10 år i følge med voksne, men alle er velkomne.

Les alt om Natt i naturen på Sæteren Gård. Ingen påmelding.


Villmarkshelg på Sæteren Gård - ledige plasser på arrangementet i november

Den siste helgen i høstferien er det Villmarkshelg på Sæteren Gård, for barn fra 2-5 år med voksenfølge. Villmarkshelgene er så populære, at denne fellesturen allerede er full. Men følg med på våre nettsider - neste villmarkshelg er fra lørdag 11. til søndag 12. november.
Les om og meld dere på Villmarkshelg på Sæteren gård i november.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alltid hyggelig på Sæteren Gård.
Alltid hyggelig på Sæteren Gård. Foto: Sæteren Gård

Kobberhaughytta:

Dette er DNT Oslo og Omegns storstue, i hjertet av Nordmarka. Hytta er lett tilgjengelig fra Sørkedalen, Frognerseteren og Sognsvann. På Kobberhaughytta opplever du fantastisk natur med flott utsikt, idyllisk vann og et rikt dyreliv. Hytta har en stor og koselig peisestue, hyggelige rom og god atmosfære. 

Dagsturist 

Alle er velkomne på Kobberhaughytta. 

Selvbetjeningsrommet i annekset er alltid åpent. Her er det mulig å kjøpe noe energibyggende fra automat, eller kanskje er du heldig og finner overskuddsvarer fra dagens servering. Husk mynter. 

Kafé/kiosk

Dagserveringen er åpent lørdag og søndag fra klokken 11-16. I kafeen er det aller meste hjemmelaget og her kan du blant annet finne kanelboller, påsmurte rundstykker, vafler med tilbehør, kake, kjeks, kaffe/te/buljong, solbærtoddy, varm sjokolade med eller uten krem, mineralvann/sportsdrikk, potetgull, med mer. Kafeen har alle rettigheter.

Overnattingsgjest

I høstferien kan du overnatte fra torsdag til fredag, fra fredag til lørdag og fra lørdag til søndag.
Du kan overnatte i brudesuite, to- eller tresengsrom, seks- eller sjusengsrom, sovesal, gapahuk, telt eller lavvo.
Husk at all overnatting må avtales på forhånd.

Aktiviteter

Det er masse å finne på når man besøker Kobberhaughytta: Her er det kanoer, kajakker, robåt, fiskestenger og terrengsykler. Hyttas gjester låner utstyret gratis, andre betaler. I området rundt hytta ligger det ute faste orienteringsposter. Rundt tjernet er det en fin natursti knapt to kilometer lang. Stylter kan brukes, volleyballbanen likeså og på og ved hytta finner dere flere geocache-skatter!

Og selvsagt er det mange flotte turmuligheter ut fra hytta. Til kjentmannsposter. Og til Appelsinhaugene. Beskrivelse med spor/skatter som skal løses underveis fåes i resepsjonen. Til Kobberhaugene med den fantastiske utsiskten, er det 2,5 kilometer og til Kikut 5 kilometer.

Bestill overnatting på Kobberhaughytta: Tlf 977 08 048 eller post@kobberhaughytta.no

Les om Kobberhaughytta, les om hytta på ut.no også.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Velkommen til Kobberhaughytta
Velkommen til Kobberhaughytta Foto: Kjell Blomseth

På tur i Marka

Tur på egenhånd 

Ute i skogen ligger det 2100 kilometer blåmerkete sommerstier og venter på deg - det er frivillige i DNT Oslo og Omegn og de elleve lokale turlagene som har merket med blå stripe på trær og steiner og satt opp skilt for at du skal finne frem. 

Turen planlegger du på ut.no - eller du kan kontakte Tursenteret i Storgata 3. Det finnes nærmest uendelig mange turer å gå, og her får du to av dem:

Rundt Sognsvann
Ta t-banen til Sognsvann og følg turveien som går rundt vannet. Her møter du garantert andre turgåere, joggere, barnevogner, syklister og kanskje også rullestoler. Dette er et veldig populært turmål. Turen er ca 3 kilometer lang.

Dølerud - passer godt for barnefamilier

Dølerud i Østmarka er velegnet for barnefamilier. Denne ubetjente hytta ligger vakkert til på en åpen plass. Passer godt både som dagsturmål og som overnattingstur.  Husk å ha med mat og drikke, og å bestille plass hvis du skal overnatte. I tillegg må du ha med deg DNT-nøkkelen.

2-3 kilometer å gå fra parkeringsplassen på Grønmo og fra Godheim/Godlia på Enebakkveien. Alternativt buss 550 mot Enebakk-Lillestrøm.

Les mer om Dølerud.

Besøk noen av de 27 ubetjente hyttene i Marka

Mange av disse egner seg godt for barnefamilier. Enten på grunn av gangavstand fra perkeringsplass eller kollektiv transport, tilgang med sykkel eller spesielle aktivitetstilbud på hyttene. 
Dette gjelder 20 ubetjente hytter på Romeriksåsene, i Lillomarka, Vestmarka, Nordmarka, på Krokskogen, i Østmarka, ved Oslofjorden og i Kjekstadmarka.

Bli en ekte Skogfant!

Barnas Turlag har en egen hyttesamlingsordning for barn. Her kan barna skrive opp hyttene de har besøkt og få et merke for hver 5. hytte. Dette er morsomt og motiverende for små og store. Hvor mange hytter klarer dere?

Les alt om Skogfanten - og last ned Skogfantenkortet.

Les alt om DNT Oslo og Omegns ubetjente hytter i Marka som er aller mest egnet for barnefamilier.

Les om forholdene i Marka - det kan være lurt også i sommerhalvåret.

Finn turer og hytter på ut.no eller kontakt Tursenteret i Storgata 3 i Oslo - epost turinfo@dntoslo.no.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Godt å komme seg ut!
Godt å komme seg ut! Foto: Hege Strand

Lokale Barnas Turlag

Både DNT Oslo og Omegn og våre lokale turlag har Barnas Turlag-grupper. Her finner du liste med kontaktpersoner og fb-sider.

Ta kontakt om du ønsker å vite om de har aktiviteter i høstferien. Kontaktinfo lokale Barnas Turlag.

Friluftsskole i Nittedal

Turkameratene Nittedal Turlag inviterer til Friluftsskole i høstferien. 
Når: Mandag 2. til torsdag 5. oktober. Fra kl. 09.00 – 15.00.
Passer for: Barn fra 10-13 år.
Aktiviteter: Kanopadling, ekspedisjon med kart og kompass, lage mat på bål og masse lek, læring og moro i skogen.
Les alt om og meld på: Friluftsskole i Nittedal i høstferien

Spennende på tur!
Spennende på tur! Foto: Sindre T. Lønnes
Moro med Barnas Turlag
Moro med Barnas Turlag Foto: Marius D. Sætre
Friluftsskole i høstferien.
Friluftsskole i høstferien. Foto: Marius Dalseg Sætre

Friluftshuset på Sørenga i Oslo:

Friluftshuset på Sørenga er åpent i hele høstferien!
Man-, ons-, tors- og fredag klokka 10-18, tirsdag 10-20, lørdag 10-16 og søndag 11-16. 

Buldring - for barn, ungdom og voksne

Drop-in
Buldring er klatring uten tau, og du faller på en tjukkas. Buldrerommet har som hovedregel drop-in for alle i Friluftshusets åpningstider. Buldring egner seg for barn, unge og voksne. Det passer for både nybegynnere og erfarne. Du kan følge de ferdig merkede buldreproblemene eller finne din egen vei. Har du ikke klatresko, kan dette lånes. 
Det er Familiebuldring (drop-in) i helgene: Lørdag kl. 10-14. DNT ung Oslo har fast buldre-kveld (16-30 år) torsdag kl. 17-20. Mandag 2. oktober kl. 12-15  er det Barselbuldring: Dette er buldring for foreldre som er hjemme i permisjon. Det er mulig å parkere barnevogner rett utenfor buldrerommet for sovende babyer. Bystua er også åpen. Her er det masse plass til mating og leking for de små bebisene. Samt tilgang til vann, microbølgeovn og stellerom.

Les om buldring på Friluftshuset.

Torsdag 5. oktober: DNT ung Oslo-kveld

Som vanlig på torsdager er det ung-kveld i høstferien også. Akkurat denne kvelden blir det "Slippfest med SAGA-gjengen". Det blir film og foredrag av og med de første som gikk langruta SAGA. Mer info kommer!
I tillegg er det gratis buldring for dem mellom 16 og 30 år, andre betaler.

Les om Gratis torsdagsbuldring og DNTung-kveld.

Inspirasjon til fine høsthelgeturer - for dem fra 16-30 år:

Hvorfor ikke tyvstarte høstferien allerede torsdag 28. september? Da kan du få med deg foredraget "Fine høsthelgeturer i Oslomarka" på Friluftshuset. Det er Ingvild Mageli, turleder i DNT ung Oslo, som deler sine enkle, men fine helgeturer i Oslomarka. Etter foredraget og en liten pause, kan alle sette seg ned og dele sine favoritt-turer eller planlegge nye. Dørene åpner 17:00 og foredraget starter kl. 18:00.
Se arrangementet med påmelding på fb: Fine høsthelgeturer i Oslomarka.

Onsdagskveld - DNT ung Oslo

#OsloOnsdag er en gruppe som er opprettet via DNT ung Oslo. Annenhver onsdag arrangerer gruppa turer, vanligvis i nærheten av Oslo. Onsdag 4. oktober er det tur til Store Åklungen ved Sognsvann. 

Artikkelen fortsetter under bildene.

Drop-in familiebuldring
Drop-in familiebuldring Foto: Reidun Bolsø


Kajakk i høstferien

Kajakk fellestur

Den første helgen i høstferien er det satt opp Kajakktur i Tønsberg-skjærgården for dem fra 16 år og oppover. Turen legges opp etter vær- og vindforhold. Les alt om/påmelding til  "Kajakktur i Tønsberg-skjærgården" 29. sept. kl. 15.00 - 1. okt. kl. 15:00.

Leie kajakk på Sørenga

Du som er 16 år eller eldre og har NPF Våttkort kan leie kajakk på Sørenga. Du henter ut kajakken i Friluftshusets åpningstider. Vil du padle utover kvelden, får du et adgangskort slik at du kan ordne tilbakeleveringen selv. I vårt kajakklager på Sørenga er det dusj og låsbare skap.

Les om å leie kajakk på Friluftshuset, Sørenga.

Kajakk kurs

Teknikk-kurs

I skrivende stund er det noen få ledige plasser på kurset "Kajakk Teknikk-kurs Langøyene". Dette kurset er for dem fra 16 år og oppover som har Grunnkurs Hav. Dato: 30. september kl. 10:00 til 1. oktober kl. 17:00.

Les alt om / book Kajakk Teknikk-kurs Langøyene.

Grunnkurs

Kajakk Grunnkurset over to dager med utgangspunkt i Friluftshuset på Sørenga.  Kurset gir våttkort, og er en introduksjon i bruk av havkajakk og tar for seg temaene sikkerhet, padleteknikk og redning. Etter en grunnleggende opplæring padler vi på tur ut fjorden og bruker de mange øyene som base for trening og praktiske øvelser. Alder: 16 år og over, må kunne svømme. Dato: 7. okt. kl. 10:00 til 8. okt. kl. 17:00.

Les alt om / meld deg på Kajakk Grunnkurs Sørenga.

Trilleturer - turer for deg med barn i vogn

Gupu, Asker Turlag

Tirsdag 3. oktober går Asker turlag sin trilletur - tur for dem som har barn i vogn - fra Vestmarksetra parkeringsplass til Furuholmen, Nedre Gupu og  Gupu, og tilbake til Vestmarksetra. Oppmøte Vestmarksetra parkeringsplass (Franzkleim) kl 10.30.

Les alt om Trilletur til Gupu.

Rustadsaga, Oslo

Turen starter på Østmarksetra og går på fin grusvei rundt Nøklevann. På historiske Sarabråten stopper vi og leser om den spennende historien til stedet. Rustadsaga Sportsstue holder åpen kafé. Turen er ca. 8 km fra Østmarksetra til Rustadsaga. Oppmøte på parkeringsplassen ved Østmarksetra kl. 10.30.

Les alt om Trilletur til Rustadsaga.

Nedre Gupu, Bærum Turlag

Turen inn til Nedre Gupu er litt kort (2 km bare) og vi triller derfor av kjøreveien innover mot Sandungen først. Helt inn til Sandungen er det 3 km, så vi avgjør underveis hvor langt vi triller. Tilbake samme vei og inn til Nedre Gupu hvor vi tar lunsj i gapahukene eller inne i hovedhuset. Oppmøte på p-plass Franskleiv kl. 10.30.

Les alt om Trilletur - Nedre Gupu.

Søndagstur på sti - for ungdom og voksne

Våre søndagsturer er et nytt turtilbud. Turene er spesielt rettet mot folk som ønsker å gå lengre turer i Marka på sti. Turene er gratis og åpne for alle. 
Søndag 8. oktober inviterer vi til en smakebit av pilgrimsleden. Turen starter fra Stovner og går langs den Trondhjemske Kongevei inn til Gjelleråsmarka. Videre på sti, gressveier, bygdeveier og noe på moderne asfalt.

Passer for: Ungdom og voksne. Oppmøte: Utenfor T-banestasjonen på Stovner klokka 11:00 søndag 8. oktober.

Les alt om Søndagstur langs pilgrimsleden over Gjelleråsmarka.

Barselbuldring
Barselbuldring Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Se Oslo fra kajakken i høstferien.
Se Oslo fra kajakken i høstferien. Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Høstpadling.
Høstpadling. Foto: Camilla Kjemperud
Bli med på kajakk-kurs!
Bli med på kajakk-kurs! Foto: Heidi S. Jaegtnes
Trilletur er sosialt og god trim!
Trilletur er sosialt og god trim! Foto: DNT Oslo og Omegn
Pause på Gupu.
Pause på Gupu. Foto: Elisabeth Quale


Gjelleråsen
Gjelleråsen Foto: DNT Oslo og Omegn

Skrevet av Siri G. Bekkhus 15. september 2017