De gode tipsene for høstferie på fjellet

Ved Sota Sæter.
Ved Sota Sæter. Foto: Marius Dalseg Sætre

Noen dager på fjellet - i frisk luft, i bevegelse og kanskje sammen med andre familier - vil helst sikkert gjøre dere godt. Se hva DNT Oslo og Omegn kan tilby:

Noen dager på fjellet i løpet av høstferien kommer til å gjøre noe med dere - både små og store! Det gir ro i kropp og tanker. Dere har noe å glede dere til sammen, noe utenom det vanlige å oppleve sammen og noe å minnes sammen. Så ta turen til fjells! Vanskelig å velge hvor og hva? Vi har laget en liten oversikt:

Bo på betjent hytte

På DNT Oslo og Omegn sine betjente hytter bor dere godt! Sengene er oppredd og det er bare å legge på lakenpose.  Deilige måltider serveres - vanligvis hjemmelaget og kortreist mat.

Disse hyttene har åpent til og med uke 40 eller 41:

  • ​​​​​​​Fondsbu i Jotunheimen  Bli med på turer, utelek og bålkos hver dag fra søndag til fredag i uke 40. Se lenger ned.
  • Gjendesheim i Jotunheimen Har mange forskjellige aktiviteter for både voksne og barn, som skinncamp, aktivitetsledere og guidede turer for voksne. Se lenger ned.
    Vær oppmerksom på at du kan ta buss til/fra Gjendesheim - gå til nor-way.no og søk på fra din holdeplass og til Gjendesheim (Gjende/Vågå). Bussen går fredag, lørdag og søndag 29., 30. sept og 1. oktober samt siste helgen i uke 40.
  • Rondvassbu i Rondane Tilbyr guidede toppturer flere dager i løpet av høstferien. Her er det også aktivitetsledere for barn. Se lenger ned.
  • Snøheim, Dovrefjell Snøhetta-massivet rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre. Fra Snøheim kan du gå en rekke fine dagsturer - alt fra de enkle, barnevennlige til mer krevende toppturer. 
  • Svukuriset, Femundsmarka Svukuriset er en vakker, ombygget fjellgård som ligger blant Femundsmarkas mange multemyrer. Et perfekt sted å tilbringe høstferien!  (Merk: Stengt fra 11.9. tom 28.9)
  • Liomseter, Langsua Vakkert beliggende på setervollen. Et populært sted for familier og et ypperlig utgangspunkt for dagsturer og fisking. 
  • Aurlandsdalen turisthytte Østerbø i Skarvheimen  Denne trivelige hytta med store tun er et utmerket utgangspunkt om du ønsker å gå vakre Aurlandsdalen eller fjellene i området. Hytta er åpen til og med uke 41.
Snøheim.
Snøheim. Foto: Kari M. Horne
Aurlandsdalen
Aurlandsdalen Foto: M. Habberstad
Fondsbu.
Fondsbu. Foto: Kari M. Horne

Aktivitetsledere på tre hytter:

Disse tre hyttene har aktivitetsledere i høstferien: 

Rondvassbu er det aktivitetsledere fra mandag 2. til fredag 6. oktober.
Gjendesheim er det aktivitetsledere fra tirsdag 3. oktober til fredag 6. oktober.

Aktivitetslederne inviterer barn fra 5 år med voksenfølge til lek og aktiviteter i hyttas nærområder. Dagsturer til barnas "basecamp", små toppturer, lek i bekker,  matlaging ute og mye mer vil stå på programmet. Innendørs finnes det mange slags spill og mange barnebøker. Aktivitetene legges opp ut i fra deltagernes alder og ønsker og vil variere fra dag til dag.
Disse to hyttene er velegnet for barnefamilier og aktivitetsledertilbudet er gratis. Opphold bestilles ved å sende epost til hytta.

Les om Høstferie med aktivitetsledere på Rondvassbu og på Gjendesheim.

Fondsbu er det aktiviteter for barna fra  søndag 1. – fredag 6. oktober.

Det blir fjellturer i nærområdet, og uteleik alle dager. Hver ettermiddag blir det bålkos ved hytta med steking av lapper, pinnebrød eller annen kosemat mens bestyrer Solbjørg forteller historier fra gamle dager og om tusser og troll.

Tilbudet er gratis for boende gjester med full pensjon. 
Kontakt Fondsbu for mer informasjon: tlf. 970 74 218 eller epost post@fondsbu.no 

Aktivitetsleder viser vei!
Aktivitetsleder viser vei! Foto: Marius Dalseg Sætre
Sykkeltur fra Rondvassbu
Sykkeltur fra Rondvassbu Foto: Christian Fornes

Sjørøvertokt, Jutulcamp - og masse for de voksne også -  på Gjendesheim


Det er nok på Gjendesheim det mye å velge i denne høstferien. For i tillegg til aktivitetsledere for barna (se over), kan dere være med på:

"Høstferie i Jotunheimen med Sjørøvertokt"

Denne fellesturen arrangeres fra lørdag 30. september til tirsdag 3. oktober. Da klar vi oss ut som ekte sjørøvere og drar på tokt med Gjendeskuta for å finne skatten. Her finnes også en piratsti med poster underveis. Siste natt: Overnatting i lavvo - for dem som vil. Anbefalt for barn fra 4 år med voksenfølge.

Les om og meld dere på "Høstferie i Jotunheimen med Sjørøvertokt".

"Jutulcamp - forskjellig program hver enkelt dag - for barn og unge"

Skinnmester Sofie Kleppe inviterer til håndverkstedet "Jutulcamp for barn og ungdom (fra 5 år)" - med reinsdyret i sentrum - på Gjendesheim. Ved vakre Gjende sine bredder lærer barna håndverk basert på utnyttelse av alle deler av reinsdyrene som streifer omkring i området. Og i nabolaget holder reinsbukken Iver og de firbeinte vennene hans hoff!

Les om og påmelding til "Jutulcamp for barn og ungdom (fra 5 år)".

For voksne

Toppturer med guide

Bestyrer Marius på Gjendesheim forteller at han har kjentmann som hver dag fører an på topptur,til Knutshøe, Besseggen, Jo-stigen, med flere.

Stisykling med guide - rein tråkk

Bli med Gjendeguiden på et lite stisykkeleventyr i Jotunheimen hvor du sykler på de fine stiene rundt Gjendesheim.

Jotunheimen Reinsdyrfestival

Festival hele uka igjennom, med blant annet reinsdyrcruise med Gjendebåten, temakvelder, Rock'n rein - to dagers musikk- og etegilde med håndverks- og matmarked for hele familien, kortreiste godbiter for ganen og importert godlyd for ørene i oppvarmet stortelt. 

Båten over Gjende går i høstferien. Se www.gjende.no for tider!

Les alle detaljer om og meld deg på "Tidenes høstferie - oppturer og påfyll for små og store på Gjendesheim"

Valdresekspressen kjører til/fra Gjendesheim både førstkommende helg og siste helgen i uke 40 - 6., 7. og 8. oktober. Dette er et suverent tilbud. Tenk å kunne nyte turen fra et behagelig bussete, lese, sove litt, spille et spill eller to med barna! Gå inn på nor-way.no og søk opp din holdeplass / Gjendesheim (Gjende,Vågå), og bestill plass.

Sjørøvertokt!
Sjørøvertokt! Foto: Kristin Bochud Baune
Jutulcamp for barn
Jutulcamp for barn Foto: Gjendesheim

Rondvassbu turisthytte i Rondane

I tillegg til aktivitetsledere (se lenger opp i artikkelen), er det turer med guide for voksne.
Til Trolltinden/Sagtinden - 2018 moh torsdag 5. oktober og til Rondslottet og Vinjeronden, også over 2000 meter høye - 7. oktober.

Les om og meld dere på toppturer med guide fra Rondvassbu turisthytte.

Fjelltur på egen hånd

Kanskje du heller vil gå fjelltur på egenhånd? Nyte stillheten, utsikten, velge stiene selv? DNT Oslo og Omegn har omkring 50 selvbetjente hytter på fjellet, i tillegg til de betjente. De fleste hyttene ligger langt til fjells med omgivelser du sent vil glemme. Hyttene er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen. Husk lakenpose, medlemskort og DNT-nøkkelen!

Åpningstidene til de selvbetjente hyttene våre i fjellet finner du på ut.no

Les også om de selvbetjente hyttene på siden DNT Oslo og Omegn sine selvbetjeningshytter.

Bruer i fjellet

Når du går på egenhånd i fjellet om høsten, er det viktig å sjekke om det er sommerbruer på ruten du velger.  Som en hovedregel tas sommerbruene inn 1. oktober, men dette er væravhengig. Sommerbruene kan altså bli liggende lenger, og de kan bli tatt inn tidligere. Dette er det viktig at du sjekker før du legger ut på fjellturen. Ring bestyrer på betjente hytter i området der du ønsker å gå - de har god oversikt, sjekk Føremeldinger for DNT Oslo og Omegn sine fjellområder 
eller sjekk DNTs nasjonale føremeldinger dersom du ønsker å gå i andre områder.

Våre dyktige medarbeidere i Tursenteret i Storgata 3 i Oslo er også klare for å svare på spørsmål om tur:
Tlf 22 82 28 00 / turinfo@dntoslo.no

DNT-nøkkelen

Når du skal besøke selvbetjeningshytter og ubetjente hytter på fjellet, er det viktig at du har med det DNT-nøkkelen. De aller fleste av hyttene som ikke har vertskap er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg denne lille nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan låne nøkkelen mot et depositum på 100 kroner.

Kjøp nøkkelen i DNTs nettbutikk. Du kan også kjøpe nøkkelen i Tursentrene i Storgata 3 og på Sørenga i Oslo, samt i enkelte turistkontorer og butikker.

Du må sjekke om sommerbruene er på plass i høstferien.
Du må sjekke om sommerbruene er på plass i høstferien. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Fjellvett

Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til valgene du tar før, under og etter tur. Uansett om du er en fersking eller en dreven fjellvandrer, anbefaler vi at du har Fjellvettreglene med deg på tur - hele året. 

God tur - med DNT-nøkkelen!
God tur - med DNT-nøkkelen! Foto: Merete Habberstad

Skrevet av Siri G. Bekkhus 24. september 2017