Brekurs for klatrere - tomanns taulag

Kurs

Fra dato
12. juli 2018 kl. 18:00
Til dato
15. juli 2018 kl. 16:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Brekurs, Fjelltur, Fjellsport, Klatrekurs, Bretur, Klatretur, Fjellsportkurs
Arrangører
DNT fjellsport Oslo, DNT Oslo og Omegn
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen (se kart)
Turkode
11805
Dette arrangementet er over!

Lær å forsere bre i tomannstaulag. Dette kurset passer for deg som allerede har en del klatreerfaring, men som trenger mer brekunnskaper for å komme frem til alle de flotte klatrefjellene.  

Hva har Storebjørn, nordsiden av Grand Jorasse og Denali til felles? Du må krysse bre for å starte turen mot toppen. Brekurs for klatrere er et brekurs skreddersydd for deg som har masse taulagsrutiner og eventuelt redning på klippe innarbeidet gjennom klatring, men mangler de elementære brekunnskapene for å kunne komme fram til og klatre store og fine fjell. I løpet av få intensive dager vil rutiner og bevegelsesmønstre spesielt for bre bli gjennomgått. 

 

Program

På DNT Fjellsport Oslos brekurs for klatrere vil du lære hvordan du trygt og effektivt krysser en bre for å komme deg fram til mer utilgjengelige fjell med særlig små taulag. Med små taulag har man ikke samme vekt i tilfelle fall i bresprekker. Derfor er det andre forholdsregler man må ta. Kurset vil gi deg kunnskap og opplevelser du kan ta med videre til dine egne turer. På dette kurset vil du lære om hvordan breen beveger seg, veivalg og ferdsel, sikringsteknikk og hvordan vi tryggest forserer sprekkområder, hvordan vi bruker stegjern, isøks og andre sikringsmidler. Hver kveld blir det gjennomgang av dagens øvelser, noe teori, samt planlegging og orientering om neste dag.

Kursleder vil ta nærmere kontakt med deltakerne innen kursstart.

Oppmøte kl. 19.00 på Sognefjellshytta på Sognefjellet. Kursavslutning kl. 17.00, Sognefjellshytta.

 

Generell informasjon

Pris
kr 6.555. Kursprisen inkluderer overnatting på Sognefjellshytta, frukost/niste samt middag dag 2 og 3.
Ikke-medlemstillegg kr 700. Bli medlem i DNT her.

Forkunnskaper
Dette er et brekurs for tomannstaulag som henvender seg til deg som allerede har minimun grunnleggende rutiner innen klatring med tau, sikringsteknikker, taljer og alpint sikringsutstyr. Det forutsettes at du allerede er kjent med turplanlegging, vær og vind i høyfjellet, da dette er elementer som ikke vil bli gjennomgått. Aldersgrense for kurset er 18 år.

Gradering

Kost og losji
Inkludert. Obs! Middag ankomstdag og avreisedag er ikke inkludert.

Sognefjellshytta
1400 moh, byr Sognefjellshytta på spektakulær utsikt over fjellene i vest-jotunheimen. Sognefjellshytta ligger midt mellom øst og vest inntil Sognefjellsveien som er Nord Europas høyest fjellovergang. Dette er det perfekte utgangspunkt for fjellturer i noen av landes aller fineste fjellområder. Her kan du bestige et titals 2000 meters topper som dagstur. Epost: post@sognefjellet.no Tlf: 61 21 29 34 http://www.sognefjellet.no/

Transport
Du må selv ordne med transport til Sognefjellshytta.

Transportalternativer:
Tog til Otta, buss via Lom til Sognefjellshytta.
Vestfra, buss fra Sogndal opp på Sognefjellet - avstigning Sognefjellshytta.
Alternativt privatbil helt frem.


Kart
Sjekk UT.no for oppdatert kart- og ruteinformasjon. Kart kan kjøpes i vår Turinformasjon eller på Nettbutikken. Turkart Jotunheimen Vest 1:50 000. Rutebeskrivelser finnes blant annet i "Breføreren" (DNT 2001) og "Klatrefører for Jotunheimen" (Norsk Tindeklubb 2005).  

 

Utstyr

Personlig klatre- og breutstyr
Komplett utstyrsliste finner du HER. På utstyrslisten er det ikke nødvendig med brystsele og innbindingstau, men dere trenger en 240 slynge i tillegg til resten av listen.

Personlig turutstyr
Bekledning for høyfjellet: vind- og vanntett ytterbekledning, lue, hals/skjerf, vindvotter og votter (+ reserve), tykk genser eller dunjakke, ullundertøy, ullsokker (+ reserve), ekstra klesskift og lange gamasjer.
Klær på brekurs blir møkkete, så ikke velg det nyeste og fineste du har.

Fottøy: fjellstøvler (stiv såle, kraftig overlær/plaststøvler, godt impregnerte, må være inngått).

Turutstyr: blant annet telt, kart og kompass, førstehjelp, ryggsekk (gjerne med plastsekk innvendig mot fuktighet), sovepose, liggeunderlag, hodelykt (+ ekstra batterier), termos, drikkeflaske, solbriller/brebriller, solkrem (høy faktor), papir og blyant, fløyte med snor, klatrebok og toalettsaker.

Øvrig utstyr: Se DNT Oslo og Omegns pakkeliste for sommerfjellet.


Leie av utstyr
Alt utstyr kan leies. Pris for komplett pakke er kr 300,- for kurset. Dersom stegjern skal leies, så opplys om type støvel og størrelse i bookingen under «Andre merknader». Hvis du trenger å leie utstyr må du melde fra om dette ved påmelding.

 

Kontakinformasjon og vilkår

Har du spørsmål angående kurset, kart eller utstyr, anbefaler vi deg å ta kontakt med vår Turinformasjon på tlf. 22 82 28 22 mandag til fredag mellom kl. 08.30 – 16.00 eller på e-post turinfo@dntoslo.no

Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i generelle vilkår fellesturer. Se også viktig informasjon sommer.

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår pkt. nr. 6, samt pkt. nr. 11 om deltakernes ansvar.

Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. Våre turledere er godkjente gjennom DNTs egen turlederstandard. Kursledere, bre-, klatre- og skredinstruktører, er kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

 

Nyhetsbrev og Facebook

Abonner på vårt nyhetsbrev og lik oss på Facebook. Bli oppdatert på kurs og turer, hva som skjer i DNT Fjellsport Oslo og andre fjellsport-nyheter. 

Brekurs for klatrere - tomanns taulag

Lær å forsere bre i tomannstaulag. Dette kurset passer for deg som allerede har en del klatreerfaring, men som trenger mer brekunnskaper for å komme frem til alle de flotte ...