Dagskurs skred nordisk

Kurs

Dato
18. februar kl. 09:00 - 16:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Turtyper
Kurs, Skredkurs, Fjellsport, Dntfjellsport, Dntfjellsportoslo
Arrangører
DNT fjellsport Oslo, DNT Oslo og Omegn
Turkode
11500
Dette arrangementet er over!

Formålet med kurset er å gi fjellskiløpere økt bevissthet rundt skredfare og hvordan man bør forholde seg til skredfarlig terreng. Kurset skal gi deltakerne innblikk i hvor, hvordan og under hvilke forhold det løsner skred. Kurset gir videre en innføring i turplanlegging og orientering i vinterfjellet med fokus på nordisk ferdsel og bruk av skredvarsel.

Holdningen som preger dette kurset er enkel: Unngå skredfarlige områder! Kurset handler om å gjenkjenne og identifisere heng og fjellsider som er brattere enn 30 grader, og enkle tiltak for hvordan man kan omgå og unngå å bli eksponert for skredfare.

OBS! Kurset inngår i utdaningen av fremtidige instruktører. De vil være ansvarlig for gjennomføringen med oppfølging av veileder.


Forkunnskap:
Det kreves ingen forkunnskaper men kursmalen tar utgangspunkt i at deltakerne har grunnferdigheter i vinterfriluftsliv som: orientering, bruk av ski, bekledning, mat og drikke.

Utstyrskrav:
Alle deltakere må stille med spade, søkestang og sender / mottaker.
Grunnleggende førstehjelpsutstyr, bekledning for vinterfjellet, liggeunderlag, vindsekk, mat og drikke (lunsj gjennomføres ute).

Kursbeskrivelse og innhold:
Kursdagen vil variere med sted og forhold, men skal i hovedsak foregå ute på tur. Vi starter inne med å planlegge turen og trygge veivalg. Deretter gjennomføres turen. Underveis legges det vekt på orientering og gjenkjenning av terrengformasjoner / skredterreng, bratthetsmåling og ferdselsmønster. Mot slutten av dagen settes det av tid til en kort introduksjon til skredredning. Kurste vil avsluttes med en oppsummering og evaluering av dagen.

Temaliste:

 • Kjenne igjen skredfare gjennom kjennskap til vær, snøforhold, terreng og menneskert.
 • Håndtere skredfare gjennom veivalg og adferd.
 • Utføre kameratredning dersom uhellet er ute.

Nøkkelord:

 • Menneskelig faktor
 • Gjenkjenne skredterreng
 • Beregne utløpslengde (1x3)
 • Faretegn
 • Gjenkjenne terreng på kartet i virkeligheten
 • Gjenkjenne terrengfeller
 • Lese skredvarsel
 • Hva har vi med oss i sekken
 • Kort demo av sender / mottaker
 • Skredredning uten sender / mottaker

 


Litteratur og lenker:
Kapittel "Turplanlegging og Mønster 1: fjellskiløping" i Nes, C.L. (2013) Skikompis. Selja forlag, Førde.
www.varsom.no/skredskolen


Kart:
Turkart 10048 Hemsedal (Norge-serien).

Pris:
Kr 100,-
Dekker instruksjon. Deltakerne må selv ordne transport og ha med egen mat.

Kontakinformasjon og vilkår
Har du spørsmål angående kurset, kart eller utstyr, anbefaler vi deg å ta kontakt med vår Turinformasjon på tlf. 22 82 28 22 mandag til fredag mellom kl. 08.30 – 16.00 eller på e-post turinfo@dntoslo.no

Når du melder deg på dette kurset bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i generelle vilkår fellesturer. Se også viktig informasjon vinter.

Fjellsportaktiviteter innebærer en viss risiko for liv og helse. Vi gjør oppmerksom på at deltakelse på DNT Fjellsport Oslos arrangementer skjer på deltakernes eget ansvar, ref. DNT Oslo og Omegns generelle vilkår pkt. nr. 6, samt pkt. nr. 11 om deltakernes ansvar.

Vi understreker samtidig at ivaretakelse av deltakernes sikkerhet er et grunnleggende mål på våre arrangementer. Våre turledere er godkjente gjennom DNTs egen turlederstandard. Kursledere, bre-, klatre- og skredinstruktører, er kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Nyhetsbrev og Facebook
Abonner på vårt nyhetsbrev og lik oss på Facebook. Bli oppdatert på kurs og turer, hva som skjer i DNT Fjellsport Oslo og andre fjellsport-nyheter.

Dagskurs skred nordisk

Formålet med kurset er å gi fjellskiløpere økt bevissthet rundt skredfare og hvordan man bør forholde seg til skredfarlig terreng. Kurset skal gi deltakerne innblikk i hvor, hvordan og under hvilke forhold ...

Kontaktinformasjon:

 • DNT fjellsport Oslo
 • Tlf. +4722822800