Sykkeltur på Hardangervidda - Rallarvegen (16-24 år)

Fellestur

Fra dato
8. september kl. 11:30
Til dato
10. september
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Ungdom
Turtyper
Fellestur, Sykkeltur, Fjelltur, Ungdom, Rallarvegen
Arrangører
DNT Oslo og Omegn, DNT ung Oslo , Finsehytta
Turområde
Skarvheimen (se kart)
Turkode
11339

En ikonisk sykkeltur du bare må ha gjort i løpet av livet. DNT ung viser veien fra vidstrakt viddelandskap ned til frodige skogsområder på sykkel. Blir du med?

 

Program

Rallarvegen er over hundre år gammel og byr på flotte kultur- og naturopplevelser. Siden 1974 har ferden langs veien blitt en stadig mer populær sykkeltur! I dag er turen regnet som en av de virkelig klassiske sykkelturene. Turen følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Her er mye flott høyfjellsnatur og kulturminner fra et av Norges største anlegg. Terrenget skifter mellom rolige østlandsfjell øst for vannskillet og bratte vestlandsdaler på vestsida. I nord ruver det mektige Hallingskarvet med sine 1900 meter og i sør ligger Hardangerjøkulen med blåis og bresprekker.

Dag 1 - Turstart

Du kan starte denne turen på to steder. Du kan enten møte turleder på Oslo sentralbanestasjon klokka 11.30. Se etter turleder i rød turlederjakke. Vi tar da toget sammen til Haugastøl stasjon hvor vi skal begynne turen. Du kan også møte opp direkte på Haugastøl stasjon når toget fra Oslo kommer klokka 16.00.  Togbillettene kjøper du selv. Vi anbefaler å kjøpe billett til toget som går klokken 12.03 fra Oslo S. Billetter kan deltakere kjøpe på nettsiden til NSB.

DNT ung har leid sykler fra Haugastøl Turisthytte, så vi går innom og henter syklene før avreise. Første del av turen går fra Haugastøl til Finsehytta hvor vi skal overnatte første natten. Her får vi servert en deilig 3-retters middag før turlederne tar en liten rådslagning med informasjon om resten av turen.

NB! Deltakerne må betale togreisene selv. 

Dag 2 - Turdag

På vei videre mot Fagernut neste dag må vi regne med flere snøskavler og noe dårligere veidekke. På Fagernut frister Rallarmuseet med rallarvafler og sluskesuppe. Ved Tågåvatnet begynner nedstigningen. Veien er litt dårlig ned mot Grjotrust, før det går lettere mot Hallingskeid. Turen forbi Fagernut til Hallingskeid tar deg over veiens høyeste parti på over 1300 meter. Den selvbetjente turistshytta er et populært overnattingssted som vi skal benytte oss av. Hallingskeid står ulåst og har proviant til salgs. Vi bruker dette til å lage middag, frokost og lunsj til neste dag.

Dag 3 - Turslutt

Turen fortsetter langs Grøndalsvatn og Kleivavatn til det trange Klevagjelet. Her tar den virkelige vestlandsnaturen over og veien blir bratt. Som gammelt kulturminne er den uten autovern (og dermed usikret mot fossestrykene) og underlaget er ujevnt og steinete.

På den andre siden av vannet ligger Vatnahalsen hotell med flott utsikt over Flåmsdalen. Ned de 21 krappe hårnålssvingene er det mye løs grus.

Ved Vatnahalsen må du velge om du vil trå opp igjen til Myrdal på bergensbanen eller fortsette den lette veien ned til Flåm ved fjorden. Det siste er avgjort flottest, men det er bratt og krevende for bremsene! Gå heller av i partier om du føler at de ikke er gode nok.Utsikten nedover dalen er imponerende, med Flåmsbanen som snor seg ned fjellsida delvis i tunnel, og maleriske fossefall med fjorden i enden av dalen. Flåmsbanen er en av verdens fineste togturer og en opplevelse i seg selv.

Vi kan levere syklene på Flåm stasjon som en del av leieavtalen. Vi tar toget tilbake til Oslo S fra Flåm stasjon med avgang klokka 16.50, så vi bør være på Flåm stasjon senest klokka 16.30.

NB! Deltakerne må betale togreisen selv. 

Vi tar forbehold om at det kan bli endringer i programmet!

 

Generell informasjon

Pris

Kr 1225,-. Prisen inkluderer fullpensjon (middag, frokost, niste og overnatting) på Finsehytta, kost og losji på Hallingskeid, sykkeleie og turlederkostnader.
Ikke-medlemstillegg kr. 350,-.

Annet:
Alle deltakere må ha med egen hjelm siden ikke DNT eller Haugastøl har hjelmer til utlån. DNT leier sykler på Haugastøl som en del turprisen. Da får vi levert syklene når gruppen er fremme i Flåm. Du trenger ikke terrengsykkel, men husk å sjekke at bremsene er gode og solide. Du skal ned mange, lange bakker!

Det anbefales å pakke en relativt liten dagstursekk til turen. Et klesskift, varme klær, samt plass til mat og drikke bør holde. Dette får du plass til i en 30-40 liter sekk som ikke bør veie mer enn 5-6 kg. Har du mer enn dette har du tatt med for mye utstyr.

Vi er selvforsynte på mat hele turen takket være hyttene vi besøker. Det kan likevel være lurt å ha litt snacks, nøtter og sjokolade lett tilgjengelig i sekken. En drikkeflaske eller drikkesekk med vann er også viktig å ha med. Det kan også bli en lang togtur hjem på søndag, så en liten ekstra matpakke eller litt penger til niste på toget er en fordel.

Skal du på tur og mangler utstyr? Det er mulig BUA kan hjelpe deg. Gå inn på www.bua.io og finn den BUA ordningen som er nærmest deg (i Oslo: BUA Bjørndal. BUA Klemetsrud, BUA Østensjø, BUA Bjerke, BUA Sagene og BUA FRIGO). Send en låneforespørsel på mail, eller ring å spør etter det utstyret du trenger. Fører det ikke frem send mail til post@bua.io.

Kart og ruteinformasjon

Turkart Rallarvegen 1:50 000. Kart kan om ønskelig kjøpes i vårt Tursenter eller i vår nettbutikk.

Pakkeliste sommer og vinter

Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til våre pakkelister.

Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk sommer og vinter og hvordan kle seg på tur vinter.

Viktig informasjon om fellesturer vinter

Før du melder deg på en tur les: "Viktig informasjon - fellestur vinter" .

Vilkår for deltakelse på fellesturer

Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i "Vilkår for deltakelse på fellesturer med DNT i Norge".

 

KONTAKTINFORMASJON OG BOOKING

Spør vårt Tursenter

Har du spørsmål angående turen, kart eller om utstyr, anbefaler vi å ta kontakt med vårt Tursenter på telefon 22 82 28 00, mandag til fredag mellom 08.30 - 16.00, eller på e-post: turinfo@dntoslo.no

UT.no

Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Booking

For booking velg dato øverst til høyre. 

Medlemskap i DNT

På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur.

DNT ung Oslo sitt arbeid er også støttet av Oslo Kommune og Frifond.

Bli medlem i DNT!

Sykkeltur på Hardangervidda - Rallarvegen (16-24 år)

En ikonisk sykkeltur du bare må ha gjort i løpet av livet. DNT ung viser veien fra vidstrakt viddelandskap ned til frodige skogsområder på sykkel. Blir du med?   Program ...

Kontaktinformasjon: